Поділитись:

По 704 гривні за ФОП: мало чи багато

Четвер, 29 грудня 2016, 15:17
По 704 гривні за ФОП: мало чи багато

В Україні не вщухають пристрасті навколо збільшення Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

"Обозреватель" з′ясував, чому 704 гривні ЄСВ – не така страшна сума, як може здатися.

З 1 січня 2017 року в Україні фізособам-підприємцям потрібно буде щомісяця платити 704 гривні Єдиного соціального внеску (ЄСВ), навіть якщо бізнес не показує прибутку. А ось 500 000 українців живуть на 947 гривень на місяць і теж не показують прибутку. Це пенсіонери, яким нема за що збільшити виплати, оскільки не весь бізнес готовий бути соціально відповідальним.

Звідки взялася така цифра

Завдяки прийняттю Верховною Радою законопроекту №5130, в Україні з 1 січня 2017 року збільшується мінімальна зарплата до 3200 гривень (сама цифра прописана в Держбюджеті, але закон прописав процедуру і можливості). При цьому сама ставка залишилася на колишньому рівні – 22%. Тобто 704 гривні – це 22% від 3200.

Варто нагадати, що влада у минулому році пішла бізнесу на поступки і знизили ЄСВ майже удвічі (з 41%) при "мінімалці" у 1378 гривень, сподіваючись, що підприємці також підуть назустріч і вийдуть з тіні. Однак не так сталось: Пенсійний фонд України, який, власне, і формується з виплат ЄСВ, отримав рекордний дефіцит у 2016 році – понад 150 млрд гривень.

Саме із Пенсійного фонду виплачуються пенсії: чим менше в ньому грошей, тим швидше тануть і шанси на підвищення виплат пенсіонерам. До речі, середня мінімальна пенсія у 2016 році становила 1150 гривень (а близько 500 тисяч пенсіонерів отримують на місяць ще менше – 947 гривні). І виплата ЄСВ – це практично єдина законна можливість безболісно закрити "діру" у пенсійній скарбниці і нарешті збільшити виплати.

Альтернативні варіанти вирішення найгострішого питання не сподобаються ще більше:

- підвищити пенсійний вік, таким чином зменшивши виплати;

- покрити дефіцит Пенсійного фонду із Держбюджету. Однак головний гаманець країни і так максимально орієнтований на безпеку і оборону, а також соціалку. Тобто можна позбавити українців субсидії або обеззброїти армію – вибирайте.

- підняти ставку ЄСВ, що ще більше зажене бізнес у тінь. Якщо, наприклад, повернути 41%, то з новою "мінімалкою" вийде 1312 гривень – це рівень мінімальної пенсії з травня 2017 року.

Величезну проблему визнають і в Кабміні. Так, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що і пенсія у 1600 гривень – це дуже мало.

"Ми на сьогодні маємо дефіцит Пенсійного фонду в 156 млрд гривень. Це означає, що ми повинні вирішити питання з дефіцитом і паралельно підвищити людям пенсію. Це дуже складне завдання, але хочу запевнити: над цим питанням ми працюємо щодня. Як тільки у нас з'явиться хоч найменша можливість це зробити, ми навіть не будемо замислюватися і піднімемо пенсії", – пообіцяв глава Кабміну.

Читайте також: У ЛУЦЬКУ ПІДПРИЄМЦІ МАСОВО ЗАКРИВАЮТЬ БІЗНЕС

Важливий момент!

Від сплати єдиного внеску звільняються ті ФОП, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують, відповідно до закону, пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску винятково за умови їхної добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Раніше ця норма стосувалася лише "спрощенців".

Надрукувати
мітки:
коментарів