Поділитись:

Китайська Alibaba судиться з українцем за торгову марку Aliexpress

Вівторок, 14 лютого 2017, 19:02
Китайська Alibaba судиться з українцем за торгову марку Aliexpress

Компанія "Алібаба Груп Холдинг Лімітед" (Alibaba Group) подала позов на українця Костянтина Величко з метою оскаржити його право на торговельну марку Aliexpress. За клопотанням компанії 10 січня Солом'янський суд Києва розпорядився відкрити відповідну справу і призначити його до судового розгляду.

Про це повідомляє AIN.UA.

За інформацією бази даних "Укрпатенту", торгову марку ALIEXPRESS уродженець Маріуполя зареєстрував у грудні 2013 року. І тепер китайська публічна компанія Alibaba Group вимагає позбавити Величко права використовувати її в рамках захисту інтелектуальної власності.

Китайська Alibaba судиться з українцем за торгову марку Aliexpress

Компанія Alibaba Group має намір домогтися в суді визнання ТМ своєї, анулювати свідоцтво України №180315 на відповідний знак для товарів і послуг та зобов'язати внести відповідні зміни до держреєстру України з подальшою публікацією в офіційному бюлетені "Промислова власність".

Розгляд справи призначено на 18 квітня 2017 року.

Патентний тролінг в Україні – не рідкість, і Alibaba Group не перша публічна компанія, яка наткнулася на підприємливих українців. Один з найвідоміших випадків патентного троллінгу в Україні – реєстрація торгової марки "Гоу Огле", яка дозволила тролю зареєструвати домен google.ua. Тому Google в Україні довелося використовувати домен google.com.ua. В результаті компанія домоглася скасування реєстрації в судовому порядку.

Нагадаємо: раніше говорили про те, що потрібно перевірити, запускаючи свій сайт за кордоном. Оскільки охорона ТМ поширюється тільки в межах держави, в якому вона зареєстрована, в першу чергу необхідно перевірити, чи не збігається доменне ім'я або назва товарів і послуг з використанням чужої ТМ, зареєстрованої в цій країні. Можливі наслідки: блокування сайту, позов до суду про стягнення збитків та переделегування доменного імені власнику ТМ.

Надрукувати
мітки:
коментарів