Поділитись:

Бізнесмен пояснив, чому людям зараз так важко знайти роботу

Понеділок, 12 лютого 2018, 16:01
Бізнесмен пояснив, чому людям зараз так важко знайти роботу

Підприємець із Білорусі Антон Шловенец поділився думками про те, чому роботодавця так важко знайти працівників, а людям – роботу.

Він розповів, що в компанії регулярно з'являються нові вакансії. Багато з них не вимагають від кандидата якоїсь особливої освіти або набору унікальних здібностей. Особисто для себе Антон Шловенец вивів абсолютно конкретні критерії: претендент повинен бути адекватний, послідовний і проявляти хоч трохи бажання вчитися. Втім бізнесмен зауважує, що таких кандидатів дуже важко знайти, – пише people.onliner.

Підприємця дивує, що в країні безробіття до роботодавців, де є безліч відкритих вакансій, приходть дуже мало людей.

Антон ШловенецАнтон Шловенец

"Наші потенційні співробітники – люди від 20 до 30, яких сьогодні модно називають "поколінням Y", а також "поколінням бумеранга" або "поколінням Пітера Пена". Є думка, що багато хто з них, скажімо так, запізно дорослішають. Ці хлопці в більшості своїй закінчили той виш, на який їм вказали батьки, і за великим рахунком в 25-30 років не розуміють до кінця, ким є зараз і ким хочуть бути. Я не стверджую, що всі такі! Є, звичайно, розумники, але їх дуже мало. Ініціативних, активних давно розібрали. Вони вже десь працюють і розпланували кар'єру на десятиліття вперед.

У решти межа мрій приблизно така: вони хочуть працювати в офісі, в "нормальної компанії". "Нормальна" в їхньому розумінні – це така, де платять пристойно, при цьому не треба особливо напружуватися і є хороший соцпакет. Причому процес працевлаштування в "нормальну" компанію повинен проходити якомога м'якше, без всіх цих неприємних і хвилюючих тестів, стажувань і практик. Тебе повинні запросити в офіс і почати пхати пачки грошей в кишені, благаючи залишитися, адже ти такий класний, компанійський, приємний хлопець (або дівчина)", – розповів Антон.

Проте, наголосив бізнесмен, так не буває.

"Наприклад, на одну нашу вакансію відгукнулася пристойну кількість претендентів, ми відібрали з них близько 30 осіб. Кожному посилаємо найпростіше тестове завдання, покликане скоріше не з'ясувати профпридатність, а показати, що кандидат готовий докласти хоча б мінімальні зусилля, щоби поборотися за місце. І що ви думаєте? Тестові завдання виконують дві людини, і лише у одного вони будуть зроблені на совість. Але навіть це не означає, що ми знайшли, хто нам потрібен", – зазначив підприємець.

Він розповів, що багато компаній практикують стажування. Така співпраця вигідна обом сторонам: роботодавець має можливість придивитися до нового працівника, а той отримує безкоштовну освіту. Відповідно, за це ніхто не платить.

"Я розповідаю претендентам на вакантні місця про класичний механізм: місяць вчіться безкоштовно, три працюєте як практикант – за невеликий оклад, а потім переходите на рівні з усіма співробітниками умови. І що ви думаєте? 95 % молоді вкрай обурені подібним підходом. Вони впевнені, що, провчившись місяць, вже стають фахівцями екстра-класу", – зазначив бізнесмен.

Згодом, продовжив підприємець, навіть ті хто пройшов тест і співбесіду, зникають з поля зору.

"Вони настільки інфантильні, що сприймають відносини роботодавця і працівника не як рівноправне партнерство, а скоріше як зв'язок дітей із суворим батьком. Ми буквально вмовляли деяких практикантів, які несподівано перервали співпрацю на півдорозі, пояснити причини своїх вчинків, вказати на те, що не сподобалося. Але вони просто не могли сказати нічого виразного і вели себе, по суті, як капризні дошкільнята, яких приперли до стінки дорослі дядьки", – розповів Антон.

"У мене складається враження, що сьогодні на ринку праці намалювалася така картина: є величезний голод на адекватних людей. Тому багато компаній в пошуку співробітників надають можливість для стажування. А здобувачі кочують з однієї програми в іншу не для того, щоб отримати знання, необхідні для роботи, і працевлаштуватися, а просто так – для "фана". Вони нібито продовжують ходити на пари в універ, не будуючи своє подальше життя, а імітуючи потуги працевлаштування. Чесне слово, деякі наші стажери в перший робочий день могли півдня простояти в телефоні, відверто ігноруючи те, що відбувається навколо", – додав він.

Зі слів підприємця, усі вони щиро вважають роботу "тусовкою".

"При розмові з роботодавцем на першому місці у таких хлопців стоять гроші, на другому – наявність в офісі кави, печива, ігрової приставки і безплатного абонемента в спортзал, і тільки на третьому – обов'язки, перспективи кар'єрного зростання і можливість розвитку. Вони не люблять напрягу, важко сприймають жорсткі дедлайни, незатишно почуваються, коли ти пропонуєш їм трохи зібратися і робити роботу швидше. Вони чомусь впевнені, що їх головна професійна якість – бути класними", – зазначив він.

Усіх дивує, як можуть існувати два явища: безробіття і дефіцит кадрів.

"При тисячах вільних вакансій знову знайдуться десятки тисяч молодих хлопців, які будуть стогнати про те, що у них немає роботи. Будь-яку ж адекватну людину роботодавець буде буквально за руку тягнути до себе в офіс, пропонуючи відразу навчання, а за ним – хорошу зарплату і, звичайно, каву, печиво й ігрову приставку в офісі", – завершив Антон Шловенец.

Надрукувати
мітки:
коментарів