Поділитись:

"Команда мрії": як згуртувати працівників

Понеділок, 04 липня 2016, 10:00

Сьогодні корпоративний менеджмент українських компаній передбачає розробку активної стратегії, що направлена на побудову міцної команди всередині робочого колективу.

Комунікації, корпоративна культура, цінності й норми орієнтуються також на "внутрішнього клієнта" – працівників. Адже успішність адаптації та пристосування до нового робочого місця багато в чому залежить від політики компанії.

Для того, щоб працівник сформував позитивне ставлення до своєї професії та ідентифікував свої власні цілі з цілями організації, в якій працює, підприємства почали активно займатися тімбілдінгом (англ.team building – побудова команди), який допомагає підвищити ефективність роботи в команді.

***

Активна позиція компаній в сфері сприяння працівнику для того, аби він швидше пристосувався до нових умов може відбуватися за різними сценаріями. Для цього практикують використання бізнес-тренінгів, екстрім-тренінгів, командних ігор на природі, різноманітні квести.

Основні завдання таких активностей – це вироблення командного духу, налагодження ефективної взаємодії між членами колективу, емоційне та психологічне розвантаження.

Бізнес-тренінг як формування ділових навиків та вмінь

Бізнес-тренінг Бізнес-тренінг "Бізнес-процеси. Адаптація підприємства до міжнародних вимог НАССР на мережі "Наш Край". Організатор: Practical management business academy (PMBA)

Бізнес-тренінг можна назвати "прискореним курсом" набуття знань, вмінь та навичок, які в майбутньому можуть розвинути бізнес, віднайти нові способи його ведення, ознайомлення з досвідом компаній, які вже давно на ринку. Дуже часто спікерами можуть бути керівники, бренд-менеджери підприємств, які досягли успіху в тій чи іншій сфері бізнесу та мають хороші показники фінансової діяльності. Викладачі відомих бізнес-шкіл ознайомлюють учасників тренінгу з новими тенденціями, закордонним досвідом роботи світових компаній для того, аби навчити, як завойовувати нові ринки та створити "нове" розуміння, куди потрібно рухатися бізнесу.

Досить важливим моментом бізнес-тренінгів є той факт, що вони організовуються як "під замовника", так і для працівників, які хочуть розвинути свою особистість, мислити ширше та слідкувати за тенденціями та змінами на ринку товарів та послуг. Зазвичай кошти на відвідування таких тренінгів виділяє підприємство або оплачує частину вартості (40-50 %), забезпечує "відрядними".

Після повернення керівництво чекає "своєрідного звіту" від працівника, а також реалізації набутих вмінь та навичок на практиці. Завдяки цьому можуть відбуватися зміни в організації роботи підприємства, розставлення нових акцентів, запровадження нових методів у керівництві персоналом. Також працівник, який відвідував тренінг, може підготувати коротенький виступ, щоб розповісти іншим членам команди про те, чого він там навчився, і передати досвід.

Екстрім-тренінг у лісі, або навіщо випробовувати своїх працівників екстремальними умовами

Екстрім-тренінг Екстрім-тренінг "Команда взаємодії та лідерство" (організатор: Бізнес Академія Практичного Менеджменту . Учасники: ТОВ «Торговий дім «Любисток»

Українські компанії для того, щоб об'єднати колектив та налагодити дружні відносини у команді, все частіше почали використовувати методику екстрім-тренінгу. Його метою є формування командного духу, стресостійкості, налагодження взаємодії між учасниками поза межами свого робочого місця.

Методика тренінгу передбачає вихід зі своєї "зони комфорту" і зміни поведінки працівників в екстремальних умовах. Зазвичай такого типу тренінги проводяться поза межами міста. Місцем для "випробувань" можуть стати ліси, водойми (у випадку змагань на байдарках або човнах, мотузкового курсу), гориста місцевість. Для учасників можуть бути запропоновані різні сценарії дій: квест, екстремальний спуск на байдарках, виживання в польових умовах, участь у командних іграх та вирішення спільних завдань.

Спільне проходження всіх етапів екстрім-тренінгу працівниками забезпечує згуртування команди, зняття психологічної напруги в колективі, покращення комунікацій між працівниками, а також навчає співробітників "домовлятися між собою", що може стати запорукою командної роботи на результат. Також кожен з учасників може "кинути виклик самому собі" і перевірити свої сили та можливості як командний гравець.

Спільні виїзди "на природу", або "нагорода враженнями"

Міжнародний чемпіонат з веслування на байдарках . Організатор: компанія Міжнародний чемпіонат з веслування на байдарках . Організатор: компанія "Модерн-Expo"

Досить часто спільні виїзди працівників підприємств на корпоративні пікніки або мандрівки мальовничими місцями можуть стати елементами внутрішнього корпоративного піару та сприяти покращенню неформального спілкування між учасниками команди. Працівники можуть подивитися один на одного "іншими очима" поза межами офісних стін, зблизитися та покращити дружню атмосферу в колективі.

Приводами для спільного відпочинку може бути вдало підписаний контракт, проходження аудиту, корпоративні свята (день народження компанії, професійні свята).

Виїзди "на природу" можуть також передбачати колективні ігри для працівників фірми чи організації (футбол, творчі майстер-класи, спортивні змагання). Після проведення таких "виїздів" серед працівників може з'явитися більше довіри один до одного, подолання комунікаційних бар'єрів під час роботи в команді, наприклад, під час участі у спільних спортивних змаганнях. А також колектив довго зможе ділитися між собою враженнями від поїздки, що значно покращуватиме міжособистісну взаємодію між працівниками.

***

Основним завданням сучасного тімбілдінгу – навчити співробітників працювати в команді. Для того, щоб створити позитивну робочу атмосферу та продуктивну співпрацю знадобиться як фізичне, так і психологічне здоров'я працівників. Підприємства залежно від бюджету, який вони готові витрати для того, щоб згуртувати колектив, підбирають для себе свою методику роботи. Хтось організовує корпоративні свята з активним відпочинком працівників за межами міста, хтось запроваджує курси з вивчення англійської мови, де працівників вчать спілкуватися один з одним в невимушеній атмосфері, хтось випробовує своїх колег "на міцність" за допомогою екстрім-тренінгів. Але мета у всіх цих активностей одна – покращити атмосферу в офісі, подолати комунікативні бар'єри, налагодити комунікацію в колективі.

Надрукувати
мітки:
коментарів