Поділитись:

У Польщі підприємцям зменшили ліміт на розрахунки готівкою

Вівторок, 10 січня 2017, 14:19
У Польщі підприємцям зменшили ліміт на  розрахунки готівкою

У Польщі від 1 січня 2017 року обмежили ліміт платежів готівкою для підприємців – платежі більше 15 тисяч злотих можна буде здійснювати лише за посередництва банківського рахунку.

До цього ліміт був у чотири рази вищим і становив 15 тисяч євро, – повідомляє Monitor Info, посилаючись на wp.pl.

Раніше підприємці могли розраховуватися готівкою, якщо платіж не перевищував 15 тисяч євро. Із січня цей ліміт знизили до 15 тисяч злотих. Операції з вищими сумами повинні проводитися винятково через банківський рахунок. Якщо підприємець проведе готівковий платіж сумою понад 15 тисяч злотих, він не зможе зарахувати їх до коштів отриманих доходів. Все це зроблено для того, щоб обмежити тіньову зону економіки.

Нагадаємо: в Україні Національний банк з 4 січня знизив граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб зі 150 тисяч грн до 50 тис грн. Обмеження на готівкові розрахунки між підприємствами (підприємцями) зберігається на рівні 10 тис гривень в день.

Розрахуватися за покупки дорожче 50 тис грн можна буде винятково через банк або фінансову компанію, а також внісши або перерахувавши кошти на поточний рахунок (зокрема на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок в гривнях).

Віце-міністр фінансів Лешек Скіба вважає, що це дуже ефективний механізм. Так, у Іспанії після запровадження ліміту готівкових платежів на рівні 2,5 тисяч євро тіньова зона зменшилася з 19,2 % до 18,6 %; у Португалії зміна ліміту обмежила тіньову зону з 19,6 % до 17,6 %. На думку віце-міністра, в Польщі подібна зміна означала б додаткових 2 млрд злотих у бюджеті.

Зі слів фахівців, обмеження готівкових розрахунків сприятиме переведенню грошових потоків в банківську систему і на фінансові компанії. Завдяки цьому зможе накопичуватися інформація про дорогі покупки, так як для здійснення безготівкового платежу потрібно паспорт і ідентифікаційний код. Отримана інформація буде використана як джерело даних для порівняння витрат і доходів громадян, а також для виявлення джерел походження коштів.

Надрукувати
мітки:
коментарів