Поділитись:

Міжнародний валютний фонд назвав ризики держбюджету України на 2018 рік

Вівторок, 26 грудня 2017, 11:13
Міжнародний валютний фонд назвав ризики держбюджету України на 2018 рік

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман вважає, що найбільші ризики держбюджету-2018 полягають у зашвидкому зростанні видатків.

Він нагадав, що наразі МВФ має з Україною активну чотирирічну програму, термін якої добігає завершення у березні 2019 року, – пише Економічна правда.

"Програма робить особливий наголос на питаннях податково-бюджетного та фінансового секторів, а також на структурних реформах, що покликані поліпшити бізнес-середовище та подолати корупцію, пожвавити енергетичну та земельну реформи та наростити економічну ефективність шляхом реформування та приватизації держпідприємств", – заявив Люнгман.

"У нашому діалозі з владою ми сфокусовані, як і раніше, на успішному впровадженні чинної програми", – відзначив представник МВФ в Україні.

За його словами, важливо, щоби податково-бюджетна політика керувалася досягненням трьох цілей:

Перша – скорочення боргу шляхом утримання фіскальних дефіцитів на низькому рівні.

Друга – контроль поточних видатків, як-от фонду зарплати, пенсій та трансфертів підприємствам та домогосподарствам, з тим, щоби достатньо ресурсів скеровувалося на інвестиції в інфраструктуру та інші пріоритетні галузі.

Третя – впровадження реформ для поліпшення податкової системи та якості державних послуг.

"Ризики, які ми бачимо, полягають у зашвидкому зростанні поточних видатків – темп збільшення яких суттєво перевищує номінальне зростання економіки, і в істотному уповільненні деяких реформ. В сукупності це шкодитиме конкурентоспроможності України, а врешті-решт загрожуватиме її борговій стійкості", – заявив Люнгман.

"Не менш важливо, щоб покладені в основу бюджету-2018 очікування були реалістичними. Фіскальний дефіцит не повинен перевищувати заплановану стелю, асигнування державних інвестицій реалізовувалось без посилення податкового навантаження", – підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
19:01
12 квітня 2024
15 березня 2024
08:30
07 березня 2024
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024