Поділитись:

Головний економiст "Dragon Capital" спрогнозувала курс гривні

Середа, 24 серпня 2016, 17:45
Головний економiст

Мiжнародне рейтингове агентство "Fitch" прогнозує, що за пiдсумками цього року курс гривнi знизиться до 26 гривень за долар, а наступного може становити взагалi 28. Що кажуть iз цього приводу експерти?

Насправдi "Fitch" не змiнило свiй прогноз. Це базовий сценарiй цього агентства на цей рiк. Якщо гривня до кiнця року досягне 26 гривень за долар (а за прогнозом нашої компанiї, вона може сягнути позначки навiть 27), то в цьому немає нiчого страшного чи надзвичайного.Відповідає газеті Експрес головний економiст "Dragon Capital" Олена Білан

Ми вже бачили такий рiвень ранiше. Це означає, що матимемо незначну девальвацiю в порiвняннi з поточним рiвнем. Загрози для економiки країни такий курс не становить.

В Українi дуже часто восени спостерiгається девальвацiйний тиск на гривню. Це пов'язано iз сезонним фактором, iсторiєю нашої економiки. Як вiдомо, основнi кризи в нас починалися саме наприкiнцi лiта чи на початку осенi. Люди пам'ятають це й дещо бiльше купують iноземної валюти на початку бiзнес-сезону. Тим самим вони провокують тиск на гривню.

Нинi в нас досить сприятлива ситуацiя на зовнiшнiх ринках. Цiни на сталь iз початку року дуже зросли. I хоча нещодавно вони дещо пiшли донизу, але пiсля цього стабiлiзувалися й залишаються на доволi високому рiвнi. При цьому цiни на нафту й далi знижуються. Така ситуацiя дуже сприятлива для нашої економiки, тому восени цього року, ймовiрно, сильного тиску на гривню не буде.

Загалом це нормально, коли курс гривнi коливається на 10% або навiть на 20%. У майбутньому такi коливання вiдбуватимуться як в один бiк, так i в другий, адже тепер змiнюється полiтика центрального банку. НБУ вiдходить вiд прив'язки гривнi до долара i вдається до полiтики таргетування (пiдтримки певного рiвня) iнфляцiї. Вiдповiдно, стабiльного курсу не буде, вiн коливатиметься в невеликому дiапазонi.

Полiтика Нацбанку така: коливання гривнi -- нормальне явище, але воно не має бути рiзким. НБУ протягом останнiх мiсяцiв скуповував валюту на ринку. Загалом придбав близько 1,5 мiльярда доларiв у резерви, тому вiн має ресурси стримати рiзке коливання курсу, надмiрну девальвацiю гривнi, яка може виникати через стрiмке збiльшення попиту на валюту.

Що стосується 2017 року, ми очiкуємо, що в середньому курс буде такий самий, як тепер, однак протягом року спостерiгатиметься коливання, що може бути бiльш вiдчутним, нiж цього року. I далi впливатимуть сезоннi фактори. Так, улiтку ми завжди маємо кращу ситуацiю на мiжбанкiвському ринку, а восени вона дещо погiршується. Також iстотно впливатиме зовнiшня кон'юнктура. Поки що аналiтики прогнозують помiрне зростання цiн на сировину у свiтi. Зокрема на нафту -- до 50 доларiв за барель (тепер вона становить близько 40 доларiв за барель). Передбачають бiльш-менш стабiльнi цiни на сталь. Для України це означає трохи гiршу ситуацiю, нiж нинi, але це погiршення незначне. Тобто це не призведе до рiзкої i значної девальвацiї.

Щодо експортних цiн на агропродукцiю, то вони залежать вiд погодних умов, але довгостроковий тренд такий: населення планети збiльшується, вiдповiдно, на продукти харчування завжди буде попит. Тобто в довгостроковiй перспективi цiни будуть триматися на високому рiвнi.

Додам, що на курс також впливає приплив чи вiдплив капiталу. За нашим прогнозом, наступного року ми очiкуємо його повернення в країну. Надiю на це нам дає той факт, що цього року вiдплив капiталу зупинився.

Надрукувати
мітки:
коментарів