Поділитись:

"Вигідніше просто закритися і піти в тінь", – волинський експерт про нові податки для підприємців

Середа, 04 січня 2017, 15:00

Багатьох підприємців, які час від часу сплачували податки від провадження підприємницької діяльності, підписаний Президентом закон про нові податки для ФОПів зажене у тінь, тож їм буде вигідніше наразі просто закритися.

Про це у коментарі діловому виданню Волині "Конкурент" розповіла член правління Асоціації малого та середнього бізнесу "Бізнес-Волинь"та член Громадської ради при Луцькому міському голові Тетяна Біскуп.

"Звичайно, що наводити порядок в податковій системі України потрібно. Дуже багато людей працюють в тіні. Однак є одне "але"... Як завжди нам під ялинку приносять такі сюрпризи! Хотілося б, що всі ці нововведення приймалися у відповідності з нормами – хоча б за півроку. У Податковому кодексі записано, що за півроку до нового податкового року потрібно оголосити, що ці зміни будуть. Тоді, можливо, це не викликало б такого галасу й обурення, який є наразі. У ЦНАПі декілька днів був такий аншлаг, що черги були аж на вулиці. Багатьох людей, які час від часу сплачували податок в державу, це зажене в тінь. Якщо ФОП був на загальній системі оподаткування і час від часу сплачував якісь податки, то наразі їм вигідніше просто закритися і піти в тінь", – наголосила вона.

Зі слів Тетяни Біскуп, однозначно висловитися щодо закону про нові податки для фізичних осіб-підприємців не можна.

"Ця система противаг хитка. З одного боку потрібно наводити порядок, тому що держава забезпечує якісь пільги, а з іншої сторони – це сильно сприяє тінізації економіки. У нас і так економіка не вся біла й чиста... Однозначно сказати важко! Так, треба було раніше підписувати закон, щоб не було такого авралу. Здається, рік назад, коли вводили нові зміни для спрощеної системи оподаткування", – зауважила експертка.

Тетяна Біскуп відзначила, що через недолуге законодаство "підприємцями" в Україні називають і тих, хто має мільйонний оборот в місяць, і тих, хто має декілька тисяч.

"Я не знаю, яким словом це назвати, щоб все таки зважали на нас і не підносили такі "подарунки" під ялинку. По суті, це правильний напрямок руху, тому що людина, яка і не здійснює підприємницьку діяльність, і звертається до держави за пільгами не має рахуватися підприємцям. Якщо людина не здатна зробити мінімальну заробітну плату, то це не підприємець. На жаль, в нас дуже невдале законодавство, адже будь-хто, хто щось заробив, називається "підприємцем" і стає в один ряд. У нас підприємцем вважається і той, хто має мільйонний оборот, і той, хто має тисячний оборот у місяць", – резюмувала Біскуп.

Нагадаємо, що 27 грудня 2016 року Президент України Петро Порошенко підписав скандальний закон про нові податки для ФОПів. За новими нормами, з 1 січня 2017 року другій і третій групам фізичних осіб-підприємців доведеться платити єдиний соціальний внесок у понад 704 гривні на місяць.

Нововведення вже призвело до масового закриття "сплячих ФОПів".

Довідка: Друга група платників єдиного податку: річний ліміт доходу – дo 1,5 мільйона гривень; ставка – дo 20 % мінімальної зарплати (тoбто в 2017 році – до 640 грн., 275,60 грн. в 2016 році). Третя група платників єдиного податку: річний ліміт доходу – дo 5 мільйонів гривень; ставка – 3 % (платники ПДВ) тa 5 % (НЕплатники ПДВ) вiд обороту (в 2015 році було 2% та 4% відповідно, тa ліміт доходу 20 млн грн); ліміту кількості наймaних працівників немає.

Надрукувати
мітки:
коментарів