Поділитись:

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької "Волині"

П'ятниця, 06 січня 2017, 10:00
Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

2016 рік був для футбольного клубу "Волинь" нелегким, часом напруженим та складним.

Одначе почався він з потішної новини про те, що Александер Кобахідзе став кращим гравцем клубу з-поміж 15 інших футболістів.

СІЧЕНЬ 2016 РОКУ

А згодом для "Волині" розпочалася довга чорна смуга... Наприкінці січня Федерація футболу України зняла з луцького клубу 12 очок через невиконання фінансових зобов'язань перед гравцями. Тим самим лучани опустилися з п'ятого на дев'яте місце з 15 балами в активі після 16 турів в українській Прем'єр-лізі.

"Це рішення було очікуваним, на жаль, хоча клуб багато років шукав вихід з ситуації, шукав можливості, щоб очки зберегти. Шкода вболівальників, працю футболістів, тренерів і всіх працівників клубу. Але що сталося, того не повернеш і, напевне, ці жорсткі санкції зіграють свою роль в тому, що ми не зможемо заявити гравців. Навіть не зможемо заявити перспективних молодих футболістів. Відтак послаблюється конкуренція в команді, а це дуже важливо, коли футболіст відчуває дихання свого конкурента в спину", – прокоментував ситуацію головний тренер і президент ФК "Волинь" Віталій Кварцяний.

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

ЛЮТИЙ 2016 РОКУ

У ніч з 1 на 2 лютого за українським часом літак із 20-ма футболістами і тренерами луцької "Волині" приземлився в аеропорту індійського міста Кочі. У час невизначеності та неоптимістичних новин від ФІФА лучани отримали пропозицію зіграти у представницькому міжнародному турнірі в Індії, який має назву "Sait Nagjee Amarsee International Tournament". Поволі молоді спортсмени акліматизувалися та втягнулися в тренувальний процес.

Наприкінці лютого "хрестоносці" зіграли із луганською "Зорею". Наставник луганської "Зорі" Юрій Вернидуб поділився враженнями від нічийного результату в першому матчі 1/4 фіналу Кубка України з "Волинню". "Волині" трохи не пощастило, були штрафні санкції, зняли очки. Вони готувалися в Луцьку, потім полетіли в Індію. Ось і вся підготовка. "Волинь" виглядала гідно, забив Богданов хороший гол", – зазначив Вернидуб.

БЕРЕЗЕНЬ 2016 РОКУ

У березні 2016 року Кварцяний з "Волині" повинні були зняти ще шість очок за борги перед футболістом Петром Занєв, який грав у клубі в сезоні 2012-2013. Тож ходили чутки, що клуб може припинити своє існування. Під час одного з матчів вболівальники "Волині" закликали інвестора клубу Ігоря Палицю, який займає посаду голови Волинської обласної ради, підтримати футбольний клуб.

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

КВІТЕНЬ 2016 РОКУ

Наприкінці квітня офіційний сайт Федерації футболу України (ФФУ) опублікував результати атестації клубів української Прем'єр-ліги. Луцькій "Волині" у видачі атестата відмовили. Тим паче, що сам клуб неодноразово заявляв, що не має наміру виступати в наступному сезоні УПЛ, і навіть не подав жодного документа за чотирма критеріями з п'яти.

ТРАВЕНЬ 2016 РОКУ

Останній весняний місяць задав тонусу для футбольного клубу, оскільки керівництво вирішило врятувати місце "Волині" у Прем'єр-лізі. Клуб просив ФФУ продовжити атестаційний період до 31 травня (попри те, що всі строки давно минули), а до цієї дати зобов'язався погасити борги, оскільки знайшовся спонсор.

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

"Це прецедент, а будь-який виняток може потім повторюватися знову і знову. Можу тільки здогадуватися, що зроблять з цього приводу "Металіст" і "Говерла". Я б хотів зрозуміти, чому це джерело фінансування з'явився тільки в третій декаді травня. Хотів би побачити розгорнуте обґрунтування необхідності допуску "Волинь" до атестації, адже прецедент буде створений", – згодом заявив член виконкому ФФУ Артем Франков.

Головний тренер ФК "Волинь" Віталій Кварцяний казав, що клуб готовий повернути борги футболістам: власне, ті кошти, які вони заробили, граючи за клуб, але без додаткових стягнень у вигляді штрафів, накручених різними судовими органами та арбітражними інстанціями. Якщо керівництву клубу все ж вдасться домовитися з футболістами, то вже до першого червня "Волинь" отримає вердикт – чи виступатиме в УПЛ у наступному сезоні.

До слова, загальна заборгованість "Волині" перед колишніми футболістами складала на той момент 3,2 мільйона доларів, за що до клубу вже були застосовані дисциплінарні санкції у вигляді зняття 18-ти очок в минулому чемпіонаті.

ЧЕРВЕНЬ 2016 РОКУ

Зрештою, атестат "Волинь" у наступному сезоні української Прем'єр-ліги таки отримала. Проте чи була ця боротьба виправданою? У червні з'явилася інформація про те, клуб може не дожити до старту сезону-2016/17, оскільки "Волині" так і не вдалося розрахуватися з боргами через фінансові проблеми. Остаточне рішення керівництво клубу мало прийняти до кінця червня.

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

ЛИПЕНЬ 2016 РОКУ

Гарячий липневий місяць видався більш вдалим, адже луцький клуб нарешті розібрався практично з усіма боргами. Старший тренер ФК "Волинь" Володимир Дикий зазначав, що залишилося погасити лише 1 % заборгованості, щоб ФФУ відкрив трансферне вікно, та зробити конкурентну команду.

"Усі причетні до великого футболу у Луцьку пережили серйозний невроз: і футболісти, і тренери, і персонал клубу, і вболівальники. Всі ми переживали щодо долі клубу із понад 50-річною історією. Але усі вірили до останнього, що клуб залишиться і хочеться подякувати, що знайшлись серйозні люди, відповідальні перед усіма волинянами – зберегли клуб", – наголосив він.

Згодом висловився і головний тренер команди Віталій Кварцяний. Він розповів, що через "закрите" трансферне вікно клуб не може заявити нових гравців, що впливає на результат команди. "Зараз така ситуація, яку потрібно пережити. Думаю, ми її переживемо", – резюмував він.

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

Наприкінці липня вирішив раптом Кварцяний вирішив змінити своїх помічників, та через декілька днів вирішив скасувати своє попереднє рішення про зміни в тренерському штабі.

А загалом літній період негативно позначився і на стосунках "Волині" з ультрасами. В останньому товариському матчі "Волині" проти "Вереса" вболівальники кидали фаєри з трибун, через що Кварцяний розкритикував фанатів клубу. Своєю чергою ультрас заявили, що команді не потрібен такий тренер, як Кварцяний.

Зрештою, інцидент обговорили, питання закрили, тож конфлікт був вичерпаний. Представник ультрас "Волині", більш відомим як Йофі Тофі, наголосив тоді, що фани починають нову сторінку в стосунках із керівництвом клубу.

СЕРПЕНЬ 2016 РОКУ

У серпні луцька "Волинь" планувала підписати контракти з чотирма гравцями, які перебувають на перегляді. Кварцяний наголошував, що клуб бореться за отримання права дозаявляти нових гравців.

"Ми подали апеляцію, яку вже місяць розглядають. Клуб закрив всі борги, які були. Суми дуже серйозні, але поки що ці дядьки-тихоходи, які повільно думають, довго приймають рішення в Цюріху. Але візьмемо для початку Київ, де зовсім не розуміють ситуацію, що склалася. У ФФУ працюють 270 чоловік, але федерація нічого не зробила, щоб підтримати наш клуб", – зауважив він.

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

ВЕРЕСЕНЬ 2016 РОКУ

Перший осінній місяць приніс довгоочікуваний спокій та втіху, адже ФК "Волинь" нарешті розрахувався з усіма боргами. Сталося це перед матчем 8-го туру Прем'єр-ліги проти Олександрії, коли всі футболісти і тренера Волині отримали заробітну плату за певний період.

ЖОВТЕНЬ 2016 РОКУ

У жовтні 2016 року ФФУ заявила, що притягне до відповідальності луцький клуб за неналежну поведінку його вболівальників. Інцидент трапився під час матчу 12 туру чемпіонату України проти "Дніпра" (3:0). Вболівальники луцької команди, які прийшли на стадіон "Авангард", дозволили собі нацистські вигуки під час поєдинку.

Футбольний клуб пізніше зробив офіційну заяву, у якій зазначив, що звернеться до правоохоронних органів із позовом до ініціаторів нацистських скандувань, що були виголошені фанами під час матчу з "Дніпром". "В отриманому рішенні клуб зобов'язали сплатити штраф у 50 тисяч гривень, а також закрили трибуни стадіону для вболівальників на два домашні поєдинки нашої команди", – сказано в заяві.

Зрештою, контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ таки покарав "Волинь" двома матчами без глядачів у листопаді 2016 року.

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

ЛИСТОПАД 2016 РОКУ

Останній осінній місяць минулого року приніс футбольному клубу "сюрприз" – "Волинь" запідозрили у змові щодо матчу із "Зіркою" (Кропивницький). Зі слів голови комітету з етики та чесної гри ФФУ Ігор Кочетов, до початку поєдинку на перемогу "Зірки" поставили 54 тисячі доларів, а одна з букмекерських контор перестала приймати на гру ставки.

А в ніч із 16 на 17 листопада невідомі зіпсували футбольне поле поблизу спорткомплексу "Колос", на якому тренуються декілька вікових груп вихованців ДЮФШ "Волинь".

ГРУДЕНЬ 2016 РОКУ

Останній місяць 2016-го – і черговий скандал. Цього разу через власні висловлювання в неприємну ситуацію потрапив... Віталій Кварцяний! Футбольним функціонерам здалися неприйнятними його словами у відношення до жінки-арбітра Катерини Монзуль, яка обслуговувала матч "Чорноморець" – "Волинь".

Зокрема він сказав:

"Мене теж іноді на жінок тягне. Я шукав інспектора перед початком другого тайму. Відправив тренерів: "Знайдіть пана Мельничука, він досвідчений фахівець, нехай пояснить мадам, що не потрібно псувати гру". Тим паче, що в системі жіночого футболу вона вважається однією з найкращих суддів. Навіщо їй це треба? На вагон колгот вона ще заробить і заробить".

Тож члени комітету ФФУ з етики та чесної гри вирішили клопотати перед КДК про застосування щодо Віталія Кварцяного дисциплінарного покарання.

Останній свій матч "Волинь" провела 10 грудня вдома проти "Ворскли" з Полтави, яка і здобула перемогу.

Підсумки року-2016: перемоги та невдачі луцької «Волині»

А от на новорічні канікули, які закінчаться 16 січня 2017 року, футболісти луцької "Волині" відправилися без зарплат. Як стало відомо, ФК "Волинь" заборгувала гравцям зарплату за три місяці – востаннє команда отримувала гроші в жовтні, до того ж відразу за кілька попередніх місяців.

* * *

Таким був для луцького ФК "Волинь" 2016 рік, адже боротьба за існування клубу та його репутацію відібрала чимало нервових клітин у тренерів, гравців та керівництва команди. Маємо надію, що 2017 рік принесе "Волині" нові перемоги та здобутки, аби з гордістю можна було сказати "Я за Волинь!"...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів