Поділитись:

Чи буде в Україні долар за 64 гривні

Субота, 21 січня 2017, 21:12

У 2017 році вартість долара до 64 гривень не зросте, оскільки за такого курсу зявиться надлишок валюти, а це – 16,8 мільярдів доларів профіциту.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook озвучив виконавчий директор Центру соціально економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Подаємо його допис без змін:

"Чи може гривня бути UAH 64.57/USD? Запитали в коментарях. Дали посилання на якусь грузну публікацію в стилі Данилишина. Відповідаю – колись напевно так і буде, але зараз ше ні. І ось чому:

Минулого року експорту був $45.6 млрд, цього року він буде десь $47.2 млрд. Енергетичний імпорт був $7.7 млрд, наступного року він буде $8.0 млрд. Це ті фактори які відносно слабо реагують на обмінний курс. Валютна виручка здебільшого фактор зовнішнього попиту і якщо відбувається девальвація, то вона швидше збільшиться, тому цифра експорту або така, або навіть більша. А платежі по енергетичному імпорту вони у валюті і особливо від обмінного курсу не залежать. Більше залежать від нашого економного споживання.

Тоді залишаться питання по неенергетичному імпорту. Українці на неенергетичний імпорт витратили 1,1 трлн. грн. У 2016-му році, що складає 43.5 млрд. доларів. Наступного року спроможність купувати неенергетичний імпорту припустимо зросте на 30 % (це багато) і складе 1,45 трлн грн. Якщо припустити, що курс буде UAH 64.57/USD, тоді вартість цього імпорту 22,4 млрд. доларів. І тоді у нас шалений надлишок валюти – 16,8 млрд. доларів профіциту.

Зрозуміло, що такий сценарій нереалістичний, бо як тільки зявитсья надлишок валюти, тим більше такого масштабу, гривня почне дуже швидку укріплюватись", – зазначив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів