Поділитись:

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Четвер, 26 січня 2017, 19:49
Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Лист від Андрія Садового, загадкові чутки щодо мера, кава дітям та житло учасникам АТО – ці та інші теми обговорювали в стінах Луцької міської ради на засіданні 25 січня.

Сайт новин Луцька "Конкурент" пропонує вам зблизька поглянути на роботу міської влади.

Сесійна зала охолола…

Ще до початку пленарного засідання занепокоєння витало в повітрі.

"Назріває скандал, сесійна зала охолола", – повідомляє техпрацівник у телефонній розмові за півгодини до засідання. Виявляється, в приміщенні не працює опалення.

"Вже всі на Малютіну виходять. Визивайте бригаду!", – хвилюється чоловік. Проте, як виявилося, панікувати нічого: ситуація владналася сама по собі.

Одними з перших в залі з'являються депутат від "Солідарності" Євгеній Ткачук та "укропівець" Ігор Поліщук: міцно потискають руки один одному і про щось весело розмовляють.

"Всем добрий день", – заходить в елегантному чорному костюмі й такого ж кольору сумкою-дипломатом Микола Дендіберін.

Після того, як зала вже більш-менш заповнена, Луцький міський голова Микола Романюк просить обранців громади зареєструватися. Лунає гімн – сесія почалася.

Не такий страшний Луцьк, як його малюють

Заступник міського голови Сергій Григоренко приніс звістку: жителі села Підгайці виявили бажання співпрацювати з Луцьком. Поки що співпраця, наголошує він, хоча в майбутньому можна буде розглядати й об'єднання.

Голова Підгайцівської сільської ради Юрій Семенюк, який завітав на сесію, розповів, що про Луцьк "ходять страшилки". Однак люди тепер знають, що це все неправда.

"Є міф, що Луцьк прийде і землі забере. То є міфи. У всіх запропонованих пунктах співпраці – тільки користь для громади", – каже сільський голова.

Сергій Григоренко одягнув цього дня яскраву краваткуСергій Григоренко одягнув цього дня яскраву краватку

Голова Підгайцівської сільської ради Юрій Семенюк розповів, що про Луцьк Голова Підгайцівської сільської ради Юрій Семенюк розповів, що про Луцьк "ходять міфи-страшилки"

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Складне й легке "будівельні" питання

Про те, що депутати планують розглядати питання з приводу забудови, можна було здогадатися після появи в сесійній залі власника будівельної компанії "Луцьксантехмонтаж №536" Віктора Чорнухи.

Через деякий час він вже стоїть за кафедрою і переконує обранців громади Луцька, щоб вони дали дозвіл на добудову багатоповерхівки на вулиці Глушець, 40. Рішення "заморозити" будівництво, наголошує він, підриває відносини влади і бізнесу.

Віктор Чорнуха просив депутатів дозволити продовжити будівництвоВіктор Чорнуха просив депутатів дозволити продовжити будівництво

В залі неспокійно: з різних кутків лунають репліки і запитання депутатів. Депутат Павло Данильчук цікавиться, чи генеральний план в цьому місці передбачає будівництво багатоповерхівки. Є питання і в колишнього військового, депутата Аркадія Соломатіна.

Проте багато хто каже, що забудовник порядний, регулярно виділяє учасникам АТО житлові площі.

"Це забудовник, який виконує обіцянки перед містом", – зауважив ініціатор розгляду питання Євгеній Ткачук.

Ініціатор розгляду питання Євгеній Ткачук схвально відгукнувся про забудовникаІніціатор розгляду питання Євгеній Ткачук схвально відгукнувся про забудовника

Депутати мали й запитання до Віктора Чорнухи. Висловилися, зокрема, Павло Данильчук...Депутати мали й запитання до Віктора Чорнухи. Висловилися, зокрема, Павло Данильчук...

...та Аркадій Соломатін...та Аркадій Соломатін

Ось і мерові "перепало": з депутатських рядів прозвучало звинувачення в порушенні регламенту.

"Я не порушую регламент. Не треба мене в цьому звинувачувати", – парирував Микола Романюк.

"Я не порушую регламент. Не треба мене в цьому звинувачувати" - Микола Романюк

Під "натиском" Віктор Чорнуха заявляє, що додасть ще 100 квадратних метрів "від себе" для учасників АТО в цій новобудові.

"Заявляю при всіх!" – наголошує він, чим спричиняє оплески депутатів.

Після цього, схоже, крига скресла. Кілька депутатів висловлюють думку, що потрібно дозволили продовжити будівництво. Забути про амбіції закликає "укропівець" Ігор Поліщук.

І ось нарешті голосування – більшістю голосів депутати дають дозвіл "Луцьсантехмонтажу" продовжити будівництво.

Ігор Поліщук закликав забути про амбіціїІгор Поліщук закликав забути про амбіції

І врешті І врешті "Луцьксантехмонажу" дозволили будувати

Наступне питання знову ж стосується будівництва та виділення житла учасникам АТО. Проте зараз настрій в сесійній залі діаметральний – все спокійно.

Депутати без жодних зауважень і заперечень підтримують проект рішення, запропонований депутатом Андрієм Покровським.

Мета рішення – запровадити прозору систему надання в оренду вільних земельних ділянок для будівництва багатоповерхівок. Що цікаво, 50 % від суми, вирученої на земельних аукціонах, спрямовуватимуть на збільшення фінансування програми із забезпечення житлом атовців.

Питання, зініційоване Андрієм Покровським, прийняли без обговореньПитання, зініційоване Андрієм Покровським, прийняли без обговорень

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Привіт зі Львова: "сміття піджимає"

Паралельно з подіями в залі із забуття повернулася тема львівського сміття. "Свободівець" Богдан Богонос у фейсбуці оприлюднив фото листа, в якому мер Львова Андрій Садовий просить Миколу Романюка допомоги у захороненні незначної частини твердих побутових відходів.

Львів, мовляв, знаходиться перед екологічною катастрофою. Місцеві ЗМІ хвацько підхопили "гарячу" тему, що спровокувало "бурління" і обурення в просторах інтернету. Однак в сесійній залі – тиша. Лише під завісу сесії ця історія дасть про себе знати.

Обранці громади мали змогу ознайомитися з листом від СадовогоОбранці громади мали змогу ознайомитися з листом від Садового

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Алла Надточій (Самопоміч), мабуть, щось роз'яснює Миколі Дендіберіну (УКРОП) з приводу листа міського голови ЛьвоваАлла Надточій (Самопоміч), мабуть, щось роз'яснює Миколі Дендіберіну (УКРОП) з приводу листа міського голови Львова

"Кофе будешь пить?"

Перед тим як йти на обід, радикал Сергій Була згадав про те, що в луцькій школі № 4 встановили кавовий апарат. Він вирішив сповістити про це мера і вимагав негайно втрутитися в ситуацію. Це неприпустимо, обурювався депутат, щоб діти пили каву, адже це негативно може позначитися на їхньому здоров'ї.

Варто зауважити, що реакція мерії не забарилася: вже після обіду Микола Романюк сповістив, що кавовий апарат в школі більше не стоїть.

Радикали - проти кавового апарату в школіРадикали - проти кавового апарату в школі

Луцький мер живий!

Наприкінці обіду ще майже в порожній залі почали з'являтися незрозумілі сигнали.

Кілька працівників медіа розповіли, що якесь видання оголосило приголомшливу новину: буцімто не стало міського голови Луцька.

"Це якими *** треба бути, щоб таке писати", – роздумували журналісти.

Чутки активно поповзли в інтернет. Щоб їх розвіяти, згаданий вже депутат Богдан Богонос оприлюднив на фейсбуці "свіже" фото, на якому Микола Романюк проводить засідання.

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії
Автор фото:facebook

Як він пояснив, отримав безліч телефонних дзвінків, в яких його запитували, чи міський голова живий. Хто "запустив" таку інформацію – невідомо.

Та загальний настрій в сесійній залі був спокійним: журналісти та депутати, поки збігали останні хвилини обіду, "поглинали" цукерки: хтось шоколадні, інші – льодяники. Врешті прийшов Микола Романюк і депутати приступили до роботи. Варто додати, що зала суттєво опустіла, порівняно з першою половиною засідання.

Депутати під  час обіду  ласували цукерками...Депутати під час обіду ласували цукерками...

...а тих, хто не мав солодощів, пригощав журналіст Андрій Мошкун...а тих, хто не мав солодощів, пригощав журналіст Андрій Мошкун

"Це підло, цинічно та втрата будь-яких моральних цінностей", – відповів на провокацію міський голова одразу після засідання на своїй сторінці.

"Бажаю організаторам цих чуток здоров'я та довгих років життя! Бог вам суддя", – не втратив обличчя в цій ситуації Микола Романюк.

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

"Монотонні" земельні питання

Одразу ж після перерви депутати почали розгляд земельних проектів рішень, яких, традиційно, було багато.

До трибуни піднявся незворушний "земельник" Сергій Шабала і монотонно зачитував проекти рішень "про надання чи передачу у власність". Більшість з них депутати так же монотонно підтримували.

Лише на окремих обранці громади "схрещували мечі": дискусію викликали ділянки на Львівській, 29в, Карпенка-Карого, 10 та Кафедральній, 13.

Начальник управління земельних ресурсів Сергій ШабалаНачальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала

Земельні питання трохи "розбалансували" депутатів. Хтось вирішував особисті питання, інші перегукувалися чи жартували.

"Після сесії буде відеозапис. Подивіться, будь ласка, на себе. Давайте, якщо прийшли працювати, працюємо!", – вже дещо захриплим голосом закликав міський голова депутатів.

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Насамкінець були запити депутатів. Вони трохи пожвавили атмосферу в залі. Депутат Микола Яручик розповів, як підпільно купував "паленку" біля заводу "Кромберг енд Шуберт", Тетяна Янчук висловлювала скарги лучан на молодиків, які регулярно хуліганять поблизу "ПортCity", а депутат Олександр Кравченко закликав мера вирішити проблему з маршрутками в мікрорайоні Дубнівської.

Микола Яручик розповів про свої пригоди біля заводуМикола Яручик розповів про свої пригоди біля заводу

Олександр Кравченко хоче, щоб в мікрорайоні Дубнівської впорядкували рух маршрутокОлександр Кравченко хоче, щоб в мікрорайоні Дубнівської впорядкували рух маршруток

Кава зі сміттям: чим запам'яталося 18 засідання Луцької мерії

Останнє слово в сесійному засіданні близько 18 години взяла секретар Луцькради Юлія Вусенко. Вона нагадала депутатам про лист свого однопартійця, мера Львова Андрія Садового, і закликала їх показати "можливості відокремлення місцевого самоврядування від великої політики в країні".

Відтак, чи приймати львівське сміття обранці луцької громади вирішуватимуть вже наступного тижня.

Наприкінці засідання, поки мера не було на місці, Аркадій Соломатін вирішив спробувати себе в ролі керівника...Наприкінці засідання, поки мера не було на місці, Аркадій Соломатін вирішив спробувати себе в ролі керівника...

...а потім ще й запросив долучитися колегу Миколу Дендіберіна...а потім ще й запросив долучитися колегу Миколу Дендіберіна

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
08 січня 2024
12:29