Поділитись:

"Шкурка вичинки не варта", – волинський експерт про розбавлення природнього газу

П'ятниця, 17 лютого 2017, 12:00

ГРС-Ковель><span class=ГРС-Ковель

Споживачі природнього газу на Волині неодноднаразово висловлювали думку про можливість змішування природного газу на розподільних мережах. Одначе таке міркування розвіяли представники "Львівтрансгазу" ПАТ "Укртрасгаз".

Природній газ у трубах змішується з трьох джерел з різною теплотворністю: газ, здобутий в Україні, транзитний газ від "Газпрому" та газ, імпортований з Європи. А от змішування (розбавлення) різних типів газу ти природнього газу з киснем (повітрям) неможливе, оскільки сполука "газ+кисень" є вибухонебезпечною, а сполука "природній газ+інший вид газу" є економічно невигідною через дорогу вартість останнього.

Про це повідомив головний інженер Волинського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів УМГ "Львівтрансгаз" Вадим Шавлай у середу, 15 лютого, під час прес-туру для журналістів обласних видань у Ковелі.

Вадим Шавлай><span class=Вадим Шавлай

"У системі магістральних проводів виключена будь-яка можливість змішування газу з будь-якими іншими газами для зменшення якості, теплотворної здатності та інше. Я переглядаю виступи деяких політиків, які спекулюють на цій темі. Є у них декілька гіпотез, як можна газ розмішати: і кисень закачують, і ще щось закачують. Що газовики в особі регіональної газової компанії абсолютно не зацікавленні в змішуванні газу з киснем. Чому? Газ сам по собі не горить, не вибухає. Він горить тільки тоді, коли є суміш з повітрям (і горить, і вибухає). В концентрації газу від п'яти до 15 відсотків, а все решта повітря, то це буде вибухонебезпечна суміш. Тобто, якщо ми гіпотетично якось запомпували туди повітря, то ми заклали туди бомбу. Тому змішування газу виключається апріорі. Ми ж так само є кінцевими споживачами того газу, і куди він потрапить – чи мені в квартиру, чи вам – самому Богу відомо.

Ясно, що ніхто на себе таку відповідальність не візьме. Це перше. Друге – є думка, що підмішують інертний газ або негорючий газ. Ціна інертного газу настільки велика! Обслуговування магістральних проводів – 1 600 кілометрів, діаметри труб – 1 200 міліметрів, тиск – до 40 кілограмів. Корисний об'єм газопроводів настільки великий, що я й не знаю, чи в нас якийсь завод виробляє стільки того газу, щоб туди запомпувати. Шкура вичинки не варта абсолютно... Кажуть теж, що продукти згорання – СО2 (вуглекислий газ) та СО (чадний газ) – туди добавляють, які дешевші. Але продукти згорання виникають теж внаслідок горіння – треба щось підпалити, щоб те СО2 було. А де їх брати і як їх помпувати? Тиски в нас високі. Треба ще мінікомпресорну станцію з двома чи трьома ступенями скомпресування, щоб передавити наш тиск. На великих ГРС йде постійних контроль фізико-хімічних властивостей газу", – підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИ СПРАВДІ В УКРАЇНІ РОЗБАВЛЯЮТЬ ГАЗ?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РОЗБАВЛЯЮТЬ ЧИ НІ: ЯКИЙ ГАЗ НАСПРАВДІ ТРАНСПОРТУЮТЬ СПОЖИВАЧАМ НА ВОЛИНІ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Надрукувати
мітки:
коментарів