Поділитись:

Bitcoin: як в Україні використовують криптовалюту

П'ятниця, 24 лютого 2017, 18:58
Bitcoin: як в Україні використовують криптовалюту

В останні роки на фінансовому ринку з'явилися нові терміни ─ криптовалюта, біткоіни, блокчейни. Для більшості людей вони поки що дуже незвичні. Але можна з упевненістю стверджувати, що за криптовалютою, або, іншими словами, "електронною готівкою" ─ майбутнє.

Можливість використання криптовалюти була відкрита в 2008 році і за дев'ять років набула широкого поширення. Поки що криптовалюта знаходяться лише на початку шляху свого розвитку: на даний момент ця революційна технологія тільки чекає свого "зоряного часу". І в найближчому майбутньому вона набуде широкого розповсюдження в світі, – пише Forbes.

Причиною цього можуть послужити значні переваги криптовалюти порівняно з альтернативними національними валютами. Основними достоїнствами такої валюти є можливість добувати їх самостійно кожному охочому, анонімність транзакцій, відсутність інфляції, підвищена захищеність (її неможливо скопіювати).

Незважаючи на те, що в нашій країні майже ніхто не знає про криптовалюту, і вона поки що офіційно заборонена, Україна входить у топ-5 країн світу за кількістю користувачів різними біткоін-гаманцями

Явна перевага криптовалюти ─ відсутність внутрішнього або зовнішнього адміністратора. Тому ніякі органи ─ ні банки, ні податкова, ні суди, не зможуть отримати доступ до транзакцій учасників платіжної системи.

Ще одна особливість криптовалют ─ ними можна користуватися під псевдонімом. Тобто всі транзакції між усіма електронними гаманцями знаходяться в загальному доступі, однак неможливо пов'язати це з конкретною людиною. Щоправда, особу власника можна встановити, якщо є додаткова інформація.

Звичайно, як і в будь-якої технології, у криптовалют є свої недоліки, яких, втім, небагато. Наприклад, втрата пароля або доступу до електронного гаманця призведе до повної втрати криптовалюти. Крім того, не виключені варіанти, коли національний регулятор може заборонити користуватися таким видом розрахунків.

На даний момент в світі існує понад 90 криптовалют. Найпоширенішою і найдорожчою з них залишається біткоіни (англ. – bitcoin). Біткоіни не випускаються центральними банками і не залежать від кредитно-грошової політики тієї чи іншої держави. Емісія відбувається тільки в цифровому вигляді. Будь-хто охочий може добувати криптовалюту (займатися майнінгом), використовуючи комп'ютерні можливості. Щоб добути нові біткоіни, потрібно обчислити нову унікальну послідовність блоків. Отримані блоки передаються в базу біткоінів по мережі. Причому чим більше біткоінів видобуто, тим складніше отримати нові. Станом на початок лютого 2017 року один біткоін можна купити приблизно за $1010.

Явна перевага криптовалют ─ відсутність внутрішнього або зовнішнього адміністратора

Криптовалюти ─ це чудова можливість для інвестування. Звичайно, зараз в Україні використання криптовалют не досягло таких показників, як у США, країнах Західної Європи чи Південно-Східної Азії. В Америці біткоін визнано одним з видів платежів в електронній комерції. Влада Німеччини віднесла біткоіни до приватних грошей, за допомогою яких можуть здійснюватися багатосторонні клірингові операції. Проте в таких країнах, як Росія, Еквадор, Киргизія, використання біткоінів було заборонено. У Китаї їх використання заборонено для фінансових інституцій.

Українці поки що можуть тільки мріяти про подібні технології. Тому що на даний момент їх просто неможливо використовувати. У нашій країні досить проблематично розплатитися біткоінами за товари чи послуги. Лише одиниці онлайн-магазинів і підприємств вказують на своїх сайтах, що приймають криптовалюту як оплата товарів і послуг.

Українське законодавство теж поки що непохитне: криптовалюта в якості взаєморозрахунків використовуватися не може, відповідно, біткоіни як платіжний засіб ─ неспроможні. У листі НБУ №29-208 / 72889 від 08.12.2014 зазначено, що емісія грошової валюти Bitcoin не має ніякого забезпечення і юридично зобов'язаних за нею осіб, не контролюється державними органами будь-якої країни. Крім того, НБУ підкреслює, що уповноважені банки не мають правових підстав для зарахування іноземної валюти, отриманої від продажу біткоінів за кордон.

Станом на початок лютого 2017 року один біткоін можна купити приблизно за 1 010 доларів

Національний банк наводить приклад, що Європейське банківське управління закликало банки ЄС утриматися від операцій з криптовалютами, в тому числі bitcoin, поки не буде створена система правил, яка зможе запобігти зловживанням. Водночас, НБУ застерігає фізичних і юридичних осіб від використання цієї валюти. Слід зазначити, що питання використання біткоінів підлягає більшому регулюванню, особливо на законодавчому рівні.

Але ось парадокс: незважаючи на те, що в нашій країні майже ніхто не знає про криптовалюту, і вона поки що офіційно заборонена, Україна входить у топ-5 країн світу за кількістю користувачів різними біткоін-гаманцями. Справа в тому, що біткоіни дуже популярні серед українських IT-фахівців, які дуже активно інвестують у дану валюту.

Упевнений: такі передові технології, як електронна готівка, рано чи пізно прийдуть і в Україну, ставши звичним способом для взаєморозрахунків для більшості громадян. Загалом, використання криптовалюти є новим, революційним способом здійснення платежів в електронній комерції. При належному удосконаленні технології, законодавчому регулюванні та покращенні відповідної інфраструктури дана технологія займе значне місце в повсякденному житті людей.

Читайте також: У ВІДНІ ВІДКРИВСЯ ПЕРШИЙ У СВІТІ БІТКОЙН-БАНК

Надрукувати
мітки:
коментарів