Поділитись:

Політичний двобій в Луцькраді, або Репортаж із сесії, якої не було

Автор: Василь Бідун |
Субота, 25 лютого 2017, 13:14

"Вона була, що наче й не була.

Але вона була! Була!"

Микола Вінграновський

Чекали, а їх не було

П'ять годин політичних забав і дві "завалені" сесії – такий результат зустрічі депутатів Луцької мерії 24 лютого.

На 12:00 обранці громади повинні були зібратись на 19 позачергову сесію з метою визнання факту смерті Миколи Романюка.

В порядку денному - одне питання. Але дуже важливе><span class=В порядку денному - одне питання. Але дуже важливе

Після цього о 13:00 депутати мали б бути присутні на пленарному засіданні 20 чергової сесії, яка повинна була відбуватися у звичному режимі під головуванням нового в.о. міського голови.

Та не сталося як гадалося. Уся фракція УКРОП у Луцькій міській раді, а також депутати від "Батьківщини" та окремі обранці громади від інших партій вирішили проігнорувати 19 сесію і прийшли на 13 годину. Мовляв "А от і ми! Давайте починаємо 20 сесію!".

Як наслідок, на позачергову 19 сесію зареєструвалися лише 21 депутат. Цього було не достатньо, щоб визнати сесію повноважною.

Лівий ряд в сесійній залі, де місця мають Лівий ряд в сесійній залі, де місця мають "УКРОП" і "Батьківщина", довго залишалися порожніми

Журналістів було, як ніколи, багато. Всі метушилися, щоб зайняти собі місця: стільці доставлялися, оператори налаштовували відеокамери, журналісти створювали документи з назвою "Сесія Луцькради", "fdgfghfhhgh" чи ще якос, а депутати від "Самопомочі" прийшли в сесійну залу чи не найперші.

Всі були в передчутті того, що буде відбуватися на спершу позачерговій, а потім 20 черговій сесії Луцькради й не могли дочекатися початку.

"Цікава буде сесія", - жартували між собою журналісти, потираючи руки в передчутті новин із сесійної зали.

Журналістів на сесію прийшло значно більше ніж завжди. Всі розуміли, що цей день буде багатим на події. І не помилилися><span class=Журналістів на сесію прийшло значно більше ніж завжди. Всі розуміли, що цей день буде багатим на події. І не помилилися

Поки ще всі не зібралися, начальник відділу секретаріату Луцької міської ради Тетяна Касьянова відбирала у депутатів партійні прапорці і сміялася><span class=Поки ще всі не зібралися, начальник відділу секретаріату Луцької міської ради Тетяна Касьянова відбирала у депутатів партійні прапорці і сміялася

А депутати, які таки прийшли на 19 сесію, обговорювали ймовірні розклади в мерії><span class=А депутати, які таки прийшли на 19 сесію, обговорювали ймовірні розклади в мерії

Активісти громадського формування Активісти громадського формування "Самооборона Волині" Олександр Ніколайчук та Богдан Климчук спілкувалися із заступником мера Юрієм Моклицею

"Свободівці" Микола Романюк та Богдан Богонос

Депутат від Депутат від "Самопомочі" Алла Надточій також замислилася

Поки депутати збирали кворум, якийсь безхатько поблизу міської ради часу не гаяв><span class=Поки депутати збирали кворум, якийсь безхатько поблизу міської ради часу не гаяв

Десь пів на першу секретар Юлія Вусенко з'явилася в сесійній залі й невдовзі зникла, побачивши, що Десь пів на першу секретар Юлія Вусенко з'явилася в сесійній залі й невдовзі зникла, побачивши, що "кіна не буде"

Позачергова чи чергова

Врешті "неприбувші" депутати підігріли таку інтригу, що журналісти чекали на них, як на свято, виглядаючи з вікон. Час, виділений на 19 позачергову сесію минав, а в залі все не було необхідної кількості депутатів, щоб її розпочати.

Першим депутатом від УКРОПу, якого вдалося зафіксувати, виявився зовсім не представник міської ради. Орієнтовно за 15 хвилин до 13 години в приміщення Луцької мерії увійшов депутат Волинської облради Вячеслав Рубльов. Та він не поспішав підніматися на третій поверх, де знаходиться сесійна зала, а пішов блукати коридорами.

Депутат обласної ради Вячеслав Рубльов був таким собі сірим кардиналом. Формально не маючи ніякого стосунку до подій в мерії, він загалом був досить активним учасником політичного шоу><span class=Депутат обласної ради Вячеслав Рубльов був таким собі сірим кардиналом. Формально не маючи ніякого стосунку до подій в мерії, він загалом був досить активним учасником політичного шоу

А далі вже пішли А далі вже пішли "свої" укропівці: спершу скромно зайшли Олександр Волинець та Микола Дендіберін

Після чого, майже строєм, ринула вся політична братія Після чого, майже строєм, ринула вся політична братія "УКРОП"

Символічно: на парковці поблизу мерії обнялися голова фракції Символічно: на парковці поблизу мерії обнялися голова фракції "УКРОП" у міській раді Ігор Поліщук та поки чинний голова фракції "Солідарність" Євгеній Ткачук, після чого попрямували до міської ради

Порізно><span class=Порізно

"Чого ти мене стільки фотографуєш?", – питає Ткачук

О 12:50 двері в сесійну залу відчинились і першим зайшов "укропівець" Микола Дендіберін, а за ним один за одним почали заходити й інші, відсутні до цього, обранці громади.

Рубльов в міській раді почувався як вдома><span class=Рубльов в міській раді почувався як вдома

Зайняв навіть місце Євгенія Ткачука><span class=Зайняв навіть місце Євгенія Ткачука

"Укропівець" Олександр Волинець трохи оновив імідж

А Микола Дендіберін вирішив погортати сторінки  газети А Микола Дендіберін вирішив погортати сторінки газети "Волинські Новини"

Депутат Андрій Покровський><span class=Депутат Андрій Покровський

Секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко почала сесію із хвилини мовчання в честь пам'яті покійного міського голови Миколи Романюка, портрет якого з чорною стрічкою і запаленою свічкою стояв у президії.

Микола Романюк весь час спостерігав за тим, що відбувалося в сесійній залі><span class=Микола Романюк весь час спостерігав за тим, що відбувалося в сесійній залі

Вусенко зайняла своє звичне місце секретаря Луцькради, депутати сіли на свої місця, журналісти на свої. Пустувало лише крісло міського голови, за яке скоро розпочнуться справжні баталії.

Секретар Луцькради попросила депутатів зареєструватись в системі для голосувань і тут розпочалось шоу.

"Де список реєстрації на 20 сесію?", - кричав з кінця зали тільки-но прибувший депутат від фракції "Батьківщина" Андрій Козюра.

Андрій Козюра, який прийшов одним з останніх вже після 13 години, з кінця сесійної зали почав вигукувати депутатам…><span class=Андрій Козюра, який прийшов одним з останніх вже після 13 години, з кінця сесійної зали почав вигукувати депутатам…

…щоб вони зареєструвалися на 20 чергову сесію><span class=…щоб вони зареєструвалися на 20 чергову сесію

"Повідомте про яку сесію йде мова?", - доєднався до Козюри "укропівець" Борис Смаль.

Юлія Вусенко пояснила, що зараз говорить про 19 позачергову сесію Луцькради, на яку зареєструвався 21 депутат.

Із сторони фракції "УКРОП" чулось приблизно таке: "Сесія неповноважна. Вона не відбулась!!!".

"Мені прикро, що на сьогодні ми не спроможні взяти до відома визнання факту смерті міського голови, через те, що в залі є депутати, які саботують процес реєстрації на пленарному засіданні", - сказала Юлія Вусенко.

"20 сесію відкривайте!!!", - парирували їй у відповідь в один голос "укропівці".

Втім, Вусенко була непохитна і наполягала на тому, що варто спочатку провести позачергову 19 сесію Луцькради і визнати факт смерті міського голови, а тоді вже розпочинати пленарне засідання 20 сесії Луцькради.

Юлія Вусенко підготувала для депутатів, які Юлія Вусенко підготувала для депутатів, які "спізнилися", сюрприз. Цікаво, чи чекали вони на такий хід подій?

"Укропівці" пропонували питання про визнання факту смерті міського голови розглянути на черговій сесії.

"Це питання не включене в перелік 20 сесії і що заважає вам вставити картки в пульти і голосувати - для мене не зрозуміло", - не поступалась натиску депутатів Вусенко.

"Ви всім депутатам закриваєте рот! Ви нас маєте за козлів?!", - кричав з місця Андрій Козюра.

"Боже! Немає вже сил слухати того Козюру!", - гукала із залу лучанка пані Людмила, яка прийшла подивитись і послухати депутатів.

Борис Смаль настоював на тому, що позачергова сесія, яка була призначена, не відбулась. Адже вона мала розпочатись о 12 годині, а депутатів в достатній кількості не було.

Вусенко не здавалась і далі наполягала, щоб вони зареєструвались в системі "Віче".

"На 13:00 була призначена сесія. Які проблеми? Ми присутні. На 19 мене не було", - сказав їй депутат від фракції "УКРОП" Олександр Кравченко.

"Чи є в залі депутат який зможе поставити підпис на 19 сесію?", - шукала очима в залі того, 22 сміливця, який би врятував ситуацію і поставив крапку в цій суперечці.

Мирно в залі горіла хіба що свічка біля портрету покійного міського голови Миколи Романюка, а навколо нього продовжувались з повною силою розгорятись справжні політичні баталії,а в залі атмосфера розпалювалась все більше і більше. Ніхто не хотів здаватись у боротьбі під назвою "на якій ми сесії?".

Ігор Поліщук хоче побачити протокол реєстрації на власні очі><span class=Ігор Поліщук хоче побачити протокол реєстрації на власні очі

Радикали тільки переглядалися і перешіптувалися><span class=Радикали тільки переглядалися і перешіптувалися

Депутат Ігор Поліщук спитав у Вусенко, чому вона не зібрала позачергову сесію після того, як отримала свідоцтво про смерть міського голови.

"Копію свідоцтва про смерть ми отримали в п'ятницю. У нас був понеділок, щоб визначитися з датою. Ми думали провести її в середу, але тоді був день жалоби, а в четвер був виконком, а у вівторок – оперативка. Зважаючи на те, що депутати збирались на чергову сесію у п'ятницю, логічно було призначити позачергову сесію перед нею", - пояснила Юлія Вусенко.

Вона знову закликала депутатів припинити політичні ігри, загравання і переслідування своїх меркантильних інтересів.

"Ви вцепились за крісло міського голови!", - невгамовувався Козюра.

Втім, Вусенко зауважила, що вона навіть не сіла в крісло міського голови, бо у неї є якісь принципи. З її слів, вона не збирається підкилимними іграми боротись за цю посаду.

"Ви вцепились за крісло міського голови", - вигукував депутат Козюра

"Яка мотивація? Чому "УКРОП" не хоче визнавати факт смерті міського голови?", - не заспокоювалась Вусенко.

Але Ігор Поліщук гнув свою лінію і сказав, що це Вусенко робить різного роду маніпуляції.

"У мене є пропозиція! Пропоную оголосити переву, зібрати комісію і включити питання на 20 сесію", - не здавався Поліщук.

Втім, Юлія Вусенко оголосила відкритою 19 сесію і в залі прозвучав Гімн України, під який довелось встати навіть тим, хто категорично відмовлявся бути на 19 сесії, а прийшов на 20-ту.

Депутат Артем Запотоцький взяв слово і запропонував своїм колегам-депутатам "попрацювати" руками і розглянути питання про визнання факту смерті саме на позачерговій сесії. Тоді Юлія Вусенко запропонувала створити й лічильну комісію, яка б рахувала руки депутатів.

Артем Запотоцький, втомившись від чвар, Артем Запотоцький, втомившись від чвар, "вкинув" пропозицію голосувати руками

Алла Надточій тим часом спершу Алла Надточій тим часом спершу "виливала злість" на Григорія Пустовіта. Потім – на Андрія Козюру. "Вас купили, так і скажіть", – казала вона до Козюри

Однак Ігор Поліщук наполіг на перерві і її оголосили на 10 хвилин.

"На півроку", - жартував позафракційний і безтурботний депутат Микола Яручик.

Оголосіть весь список!

Під час перерви депутати, збившись купками, обговорювали те, що відбувалось в сесійній залі, радились, сперечались, розмахували руками. Інші відводили своїх колег в сторону поговорити, курці ринули вниз східцями на двір заспокоїти нерви.

Під час перерви><span class=Під час перерви

Після перерви Андрій Козюра попросив оголосити списки депутатів, які зареєструвались на сесії.

Втім, Артем Запотоцький знову нагадав за свою пропозицію проголосувати "руками", за присутніх на 19-й сесії. Але Андрій Коюзюра не здавався, стверджуючи, що основною є реєстрація на папері, яку проводив секретаріат.

"Покажіть протоколи реєстрації!", - стояв на своєму Козюра.

"Я їх вже оголошувала", - не поступалась ані на крок Вусенко.

Юлія Вусенко демонструє протоколи реєстрації><span class=Юлія Вусенко демонструє протоколи реєстрації

Атмосфера у залі була на грані. Нерви здавали><span class=Атмосфера у залі була на грані. Нерви здавали

Коли суперечка про списки і повноважність- неповноважність сесії пішла по десятому колу, а потім зайшла в глухий кут, депутати згадали, що в залі є штатний юрист Луцької міської ради, який зможе пояснити на якій сесії вони знаходяться – на 19 чи 20.

Весь зал обернувся на задній ряд, де тримаючись обома руками за голову, зажурений сидів начальник юридичного відділу Олександр Рачков.

Олескандр Рачков пояснив, що оскільки на 19 сесії узгоджено 21 депутата, то наступним кроком мала би бути реєстрація через систему "Віче". Оскільки реєстрації не було, то 19 сесія не відкрилась і не відбулася реєстрація.

Втім депутати вирішили оголосити перерву на 20 хвилин, щоб Олександр Рачков підготував юридичне заключення ситуації щодо реєстрації на 19 та 20 сесіях.

"Штатному" юристу Олександру Рачкову депутати дали доручення, яке, забігаючи наперед, так ніхто і не вислухав

(натисніть, щоб збільшити)

Головний редактор видання Головний редактор видання "Конкурент" Андрій Лучик та редактор ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" Олександра Куртєєва мали багато "їжі для роздумів"

Начальник Луцького відділу поліції Олег Кічук та керівник місцевої прокуратури Артур Томашевський чекали, коли їх запросять доповідати. Так і не дочекалися><span class=Начальник Луцького відділу поліції Олег Кічук та керівник місцевої прокуратури Артур Томашевський чекали, коли їх запросять доповідати. Так і не дочекалися

Йти додому не можна залишатись

Після перерви перед депутатами виступив колишній міський голова Волновахи Сергій Демченко, який повідомив, що вже рік, як Луцьк і Волноваха підписали договори про співпрацю.

Втім всі думки і увага присутніх в залі була зациклена на одному, що буде відбуватись в сесійній залі й хто переможе.

Екс-мер Волновахи, хоч і намагався, не зміг втихомирити політичні пристрасті у Луцькраді><span class=Екс-мер Волновахи, хоч і намагався, не зміг втихомирити політичні пристрасті у Луцькраді

Але ходіння по муках продовжувалось і знову вже вкотре Вусенко закликала депутатів зареєструватись на позачергову сесію, але окремі депутати категорично настоювали на проведенні 20 – і край!

"Певні фракції на даний момент категорично відмовляються вставляти свої картки для голосування. Для того щоб ми знову з вами засвідчили єдине питання, яке ми маємо проговорювати. Тому пропоную визначитись з комісією для рахування голосів", - сказала Юлія Вусенко.

Депутат, "укропівець" Микита Рабан сказав, що у разі відсутності необхідної кількості депутатів головуючий може перенести сесію на іншу дату, не пізніше аніж два тижні.

Микита Рабан запропонував вихід із замкнутого кола><span class=Микита Рабан запропонував вихід із замкнутого кола

Артем Запотоцький вкотре зробив спробу умовити депутатів зареєструватись на позачергову сесію. Але Андрій Козюра нагадав йому, що оголошувалась перерва для того, щоб начальник юрвідділу дав юридичний висновок.

"Де начальник юридичного відділу?", - спитав Козюра у Вусенко.

"Я його жду, так як і ви", - відповіла Юлія Вусенко.

Втім Артем Запотоцький сказав, що який би не був висновок юриста, все одно він не буде мати юридичної сили.

Депутат Євгеній Ткачук спробував оголосити перерву.

"Перепрошую, а як до вас звертатися, ви ж офіційно заявили, що виходите із фракції "Солідарність"?", - "ущипнула" його Юлія Вусенко.

Але перерву таки оголосили. Вкотре.

"З якої там ви фракції, Євген Євгенович?" - питає Вусенко

Депутати розбрелися хто куди, а Рачков, який прийшов давати юридичний висновок, подивився, що немає перед ким виступати, перекинуся кількома словами із працівниками секретаріату й покинув залу.

Після перерви Вусенко оголосила знову перерву у роботі позачергової сесії Луцькради, яка так і не відбулась.

Втім депутати не поспішали покидати свої місця. Вся фрракція "УКРОП" не хотіла йти з сесійної зали. В залі нависло питання "А що далі?"...

Микола Яручик збирається додому><span class=Микола Яручик збирається додому

Такий розвиток подій змусив політиків призадуматися><span class=Такий розвиток подій змусив політиків призадуматися

Ігор Поліщук , роздумуючи, вирішив присісти біля депутатів Ігор Поліщук , роздумуючи, вирішив присісти біля депутатів "Батьківщини"

Вячеслав Рубльов вирішував якісь питання поряд зі Святим Миколаєм><span class=Вячеслав Рубльов вирішував якісь питання поряд зі Святим Миколаєм

Депутати Депутати "правого сесійного крила" після оголошення Вусенко розійшлися. Залишилися окремі

А журналістам від такої нестандартної сесії було весело><span class=А журналістам від такої нестандартної сесії було весело

А далі, коли вже думали, що кінець і треба змотувати кабелі від ноутбуків та йти додому, до журналістів підійшов Ігор Поліщук.

"Сесія, яка розпочалась о 13:00 була зірвана, бо секретар залишила місце, а працівники секретаріату відпущені додому і таким чином ми змушені покинути сесійну залу", - сказав Ігор Поліщук.

Тільки-но всі налаштувались виходити із сесійної зали, як тут новий поворот:

"Секретар прийняла рішення повернутись і провести сесію", - сказав депутат Вячеслав Рубльов.

Всі знову всілися на свої місця в очікуванні.

Прочекавши ще з годину часу стало зрозуміло – "кіна не буде". Це підтвердив й Ігор Поліщук, який сказав, що можна йти додому – сесії не буде. Щоправда якої – 19 чи 20, він не уточняв.

Останніми прийшли в сесійну залу, останніми її й залишали депутати від фракції "УКРОП". Працівники Луцькради загасили пам'ятну свічку біля портрету покійного Луцького міського голови Миколи Ярославовича Романюка, факт смерті якого так і не визнали депутати через політичні суперечки, чвари та амбіції. Неподалік портрету Романюка пустувало і його крісло, з якого він вів кожну сесію, і завжди міг заспокоїти депутатів і підтримати порядок в сесійній залі. Тепер за це крісло у стінах міської ради розгорнулась справжня "боротьба за трон". Чим це закінчиться – час покаже.

Надрукувати
мітки:
коментарів