Поділитись:

Волинська облрада виступила проти російських банків в Україні

Вівторок, 14 березня 2017, 16:46

Волинська обласна рада спрямувала звернення на Київ, у якому вимагає припинити співпрацю з банками, що мають російський капітал.

Звернення, адресоване Президенту, Кабміну, Верховній Раді, РНБО та обласним радам депутати схвалили на позачерговій сесій 14 березня.

"Країна-агресор Російська Федерація продовжує бойові дії та окупацію України. Розширення санкцій не дає бажаного результату, а тому необхідним є застосування інших механізмів впливу на нападника", – сказано в додатку до звернення.

Депутати наголошують, що за останні роки питома вага російського капіталу в банківському секторі України значно зросла.

"Згідно зі звітом Асоціації українських банків, за останні два роки частка російських фінустанов на ринку України збільшилась понад втричі", – написано в документі.

Також в обласній раді твердять, що "Укрзалізниця", "Укренерго", "Енергоатом", "Укрспецекспорт" та інші підприємства "Укроборонпрому" обслуговують в банках, які контролює Російська Федерація.

Як зазначають в документі, у 2016 році чотири російські банки – "ВТБ", "Промінвестбанк", "Сбербанк" і "Альфа Банк" – увійшли до двадцятки найбільших фінустанов в Україні, а на початку 2017 року вісім російських банків охоплювали близько 40% банківського ринку країни.

Депутати Волиньради у зверненні нагадують, що мажоритарним власником "Сбербанку" є Центральний банк РФ, "Промінвестбанком" на 99,7 % володіє російська держкорпорація "Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності", а "ВТБ" майже повністю належить державним структурам країни-агресора, зокрема Міністерству фінансів РФ.

На думку депутатів, російські фінустанови через велику ринкову частку можуть бути небезпечними для банківської системи України.

"Більш того, на переконання фахівців, російські банки займаються перерахунком гривні на окуповану територію Донбасу для підтримки угруповань "ДНР" і "ЛНР".

У той же час українське МЗС скерувало в Міжнародний суд ООН у Гаазі позов щодо російського "Сбербанку", який вважає причетним до фінансування тероризму", – пишуть в документі.

З огляду на це, Волинська обласна рада висунула такі вимоги:

  • внести зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність", якими передбачити повноваження та обов'язок Національного банку України встановлювати факт наявності зв'язку банків з країною-агресором та відмовляти в наданні банківської ліцензії, а також відкликати її у разі встановлення такого зв'язку;
  • провести інвентаризацію рахунків державних і комунальних підприємств, установ і організацій у банках, які контролює Російська Федерація, а також отримати інформацію про все державне та комунальне майно, яке перебуває в заставі в цих банках;
  • вжити заходів щодо заборони державним і комунальним підприємствам, установам і організаціям співпрацювати з банками, які контролює Російська Федерація, а також щодо вилучення із застави майна, яке належить державі та територіальним громадам;
  • Національному Банку України рекомендувати забезпечити рефінансування українських банків, які готові взяти на себе кредитні зобов'язання державних і комунальних підприємств, установ і організацій в банках, які контролює Російська Федерація, з передачею об'єктів застави під контроль України.
Надрукувати
мітки:
коментарів