Поділитись:

Турбулентність епохи й тотальна роботизація: про що говорили на Invest Forum у Луцьку

Субота, 25 березня 2017, 12:46
Турбулентність епохи й тотальна роботизація: про що говорили на Invest Forum у Луцьку

Про сучасні тенденції економіки, турбулентність епохи та тотальну роботизацію волинським бізнесменам розповів викладач Києво-Могилянської Бізнес Школи Євген Пенцак.

Науковець був модератором Invest Forum-2017, який відбувся 24 березня у Луцьку. Вже традиційно організатором економічного заходу стала Бізнес Академія Практичного Менеджменту.

Конкурент зібрав для вас найцікавіші думки економіста та його поради, як правильно інвестувати в нинішньому світі.

Довідка:

Євген Пенцак – професор фінансів, керівник програми Master of Banking and Finance KMBS. Автор численних публікацій з економетрики та ризик-менеджменту, учасник багатьох міжнародних конференцій, розробник інтелектуальних ігор для менеджерів THINKERS.

Модератор Invest Forum 2017 Євген ПенцакМодератор Invest Forum 2017 Євген Пенцак

Сучасна епоха має високу турбулентність

Якщо раніше можна було спокійно планувати діяльність на 5, 10, 20 років вперед, то тепер ми не знаємо, що буде з нами через три місяці, рік.

***

Нам треба набагато швидше реагувати на зміни, бути передвісниками змін.

***

18-го століття почалися нові прориви економічного мислення, коли люди зрозуміли, що те, що написано в книжках, не є аксіомою.

***

Людина не любить ходити, щоб перед нею були відкриті питання. Вона хоче їх закрити. Успішні люди мислять по-іншому. Вони не намагаються зразу закрити питання, з якими стикаються.

***

Економіст-фаталіст Нассім Талеб (американський економіст та трейдер, – К.) публікує, що неминуче найближчим часом має настати Третя світова війна.

Я з ним декілька разів зустрічався в Києві. Він каже: "Все скоро буде дуже погано. Всі помруть. А тому я буду ставити на негативні події".

Всі свої інвестиції він саме туди зробив і йому дуже повезло в 2008 році, коли настала світова фінансова рецесія. Але після того справи у нього йшли не так добре. І вже історія мовчить про його успіхи.

***

Ключова концепція в українській економіці – "долги отдают только трусы".

***

Чим характеризується сучасна епоха? Високою турбулентністю.

***

Світ швидко змінюється, використовуючи альтернативні джерела електроенергії. В Британії – це вже 50 % "альтернативки". Європа долає 20-відсотковий рубіж.

Директор Бізнес Академії Практичного Менеджменту Тетяна РепницькаДиректор Бізнес Академії Практичного Менеджменту Тетяна Репницька

"Ми входимо в початок четвертої індустріальної революції"

Чи міг хтось здогадуватися, що ціни на нафту так стрімко впадуть. А що буде далі? Що буде з газом, враховуючи інновації в сфері, як добування газу, так і його транспортування і зберігання.

Нині висока геополітична нестабільність. Ніхто не знає, чим все закінчиться: хто затіяв цю гру, хто є її основними учасниками, хто на якій стороні грає і які геополітичні коаліції будуть формуватися у майбутньому.

***

Ми входимо в початок четвертої індустріальної революції, коли починає відбуватися стирання відмінностей між фізичною, цифровою та біологічною сферами. Тепер питання буде за нами. Ким ми хочемо залишитися: людьми, андроїдами, роботами. Наше тіло починає зростатися з цифровим світом.

***

Інвестиційний директор одного з найбільших у світі банків UBS каже, що остання світова фінансова криза не почалася з іпотеки. Вона почалася з того, що люди почали жити довше. І невідомо, яка криза буде наступною.

***

Сполучені Штати дуже добре аналізують економіку України на 20-30 років вперед. По-моєму, навіть Україна не аналізує свою діяльність на такий тривалий час.

"Всі знання вже давно є в "гуглі"

Топ-3 навики майбутнього: креативність; вміння критично мислити і все піддавати сумніву; вміння вирішувати комплексно проблеми.

***

"Постсовкова", "совкова" освіта була спрямована на те, щоб вирощувати людей як в інкубаторах. Це був фабричний підхід до навчання: у всіх квадратні класи, всім говорили одне й те саме. Питання: чи ця освіта підходить для сучасної епохи, яка є дуже непередбачуваною й інноваційною.

***

Всі знання вже давно є в "гуглі". Все, що хочете, ви швидко можете знайти. Сьогоднішню людину має відрізняти здатність побачити те, чого не бачать інші. Це вміння переробити інформацію в якісно інший спосіб, ніж ми до цього звикли.

***

Провідні компанії світу не звертають жодної уваги на те, який диплом ви маєте і що закінчували. Всі тестують на вміння нестандартно мислити, або виділятися в якійсь одній сфері.

***

Середній бал нікому не потрібний. Бо ти будеш робити, відтворювати те, що було відоме. А всім потрібно робити щось нове.

Турбулентність епохи й тотальна роботизація: про що говорили на Invest Forum у Луцьку

"Зараз світова економіка нагадує високе дерево"

Гроші втрачають гроші. Заробляти можна лише тоді, коли ви у щось інвестуєте і ризикуєте. Без ризику гроші можна лише втрачати, а не заробляти.

***

Свого часу Греція звернулася до Apple: "Купіть Грецію. У вас стільки грошей. Там багато не треба". Я думаю, що й українці були би не проти, якби якась така велика компанія могла їх придбати.

***

Зараз світова економіка нагадує високе дерево. На початку світової кризи борг США був 10 трильйонів доларів, зараз обговорюють збільшення стелі державного боргу, який сягнув 18 трильйонів доларів.

Тобто, ми ліземо на велике дерево. А падіння з нього – це буде крах світової фінансової системи. Ми купуємо лише час, але не знаходимо ліків від тієї ситуації, в яку попала світова економіка.

***

1 % найбагатших людей світу володіють капіталом, як 50 % найбідніших. 40 % людства живуть в день менше як на 2 долари. За останніми дослідженнями, в Україні також 40 % населення в день живе менше як за 2 долари.

"Страх не дозволяє нам вирватися"

Сучасні нейродослідники кажуть, що вся концепція прийнятих нами рішень тримається, в основному, на страху. Колись первісна людина думала: якщо в неї не буде достатньо харчів, вона не переживе зиму. Вона боялася того, що з нею щось зробить якась хижа істота.

Страх, який живе з нами, не дозволяє нам вирватися. Навіть якщо ти маєш якісь додаткові можливості, він заставляє нас дивитися на негативну сторону наслідків.

Страх і жадібність дуже важко подолати. Це основні природні риси кожної людини. Коли ми починаємо задумуватися над тим, як працює мозок, тоді цей страх здолати набагато легше.

***

В час шоку наш організм по-різному реагує на ризики, а тому не можна інвестиційне рішення відділяти від того, хто його приймає.

Сучасна інвестиційна модель має такі складові: хто інвестує в проект, хто управляє інвестиційним проектом і бізнес-середовище: чи це шторм, чи штиль, чи нормальні умови для ведення бізнесу.

Картина демонструє, наскільки люди по-різному реагують в критичній ситуації

***

90 % всіх торгів на біржах зараз роблять роботи. Але цих роботів, автоматизовані системи BlackBox, пишуть люди. Інших роботів роблять люди. То все одно люди грають з людьми. Одні роботи грають проти інших роботів, які грають проти роботів, написаних менш професійно. Тобто, увесь світ переходить в онлайн роботизовані системи.

***

Щоб придумати стратегію, нам треба на життя подивитися з віддалі.

Сальвадор Далі Сальвадор Далі "Ринок рабів зі зникаючим бюстом Вольтера"

Коли дивимося зблизька, бачимо всього лиш двох жінок. Поглянувши здалеку, можна помітити обриси людського обличчя

Людина – егоїстична

Проблема людей в тому, що більшість з них проживають життя на автопілоті. Люди будують рішення лише на своєму попередньому досвіді. Вони не виходять за рамки і не дивляться на життя зі сторони. Цей погляд називають "рефлексивним мисленням".

Експеримент з блохами чудово демонструє таку повіденку людей.

Експеримент з блохами: провівши три дні в банці із закритою кришкою, жодна блоха більше не зможе стрибнути поза її не міжі, навіть якщо відкрити кришку і забрати банку. Більше того, потомство комах також продовжуватиме рухатися по тій самій траекторії

***

Сучасне означення економіки журналу The Economist – люди реагують на стимули. А все решта – це просто коментарі. Психологія в сучасній економіці займає не менше 50 % ваги. Все решта відноситься до аналітики.

***

Чому реально соціалістичний устрій не переміг в жодній країні? Хоча здавалося, що ідея непогана була. Першопричиною був егоїзм людей. Соціалістичний устрій – спочатку думай про суспільство, потім воно подумає про тебе. Скільки людині не говори про суспільство, вона все одно в першу чергу буде думати про себе.

***

Зараз велика диференціація доходів населення призводить до того, що провідні економісти світу думають над новими правилами капіталізму. Для того, щоб середній клас почав зростати, а не відбувалася поляризація доходів населення всього світу.

***

На сьогоднішній день гнучкість – це основа вартості. Чим більш я гнучкий, тим більша моя персональна капіталізація, тим більше я розумію, що якщо цей напрямок діяльності закінчиться, я можу робити і те, і те, і те.

***

Великі відкриття ніколи не робляться за столом. Ми повинні зарядити свою голову проблемою і WOW-ефект виникає, коли ми подорожуємо, спимо, приймаємо душ, плаваємо. За столом ми лише записуємо результат того, що придумала наша голова.

***

Кожна інвестиція – це свого роду лотерея. Я від чогось відмовляюся зараз з метою отримати набагато більше в майбутньому.

***

Різні люди по-різному толерують ризики: одні бачать даунсайд (нижній бік, – К.), або негативний сценарій і це їх стримує від інвестування. Інші люди, гравці, вони лише бачать апсайд (верхній бік, – К.), не звертають увагу на нижню складову.

***

Всі бізнес-піраміди будуються на одній простій схемі: коли люди не розуміють, або мають асиметрію інформації, на основі чого заробляються гроші.

***

В теперішню епоху дуже небезпечно когось слухати: треба мати свій світогляд.

Учасники форумуУчасники форуму

Надрукувати
мітки:
коментарів