Поділитись:

У "Волиньгазі" пояснили, за що стягуватимуть абонплату

Четвер, 06 квітня 2017, 13:05
У «Волиньгазі» пояснили, за що стягуватимуть абонплату

У «Волиньгазі» пояснили, за що стягуватимуть абонплату

ПАТ "Волиньгаз" продемонструвало своє "господарство", пояснило, чому НКРЕКП вирішило змінити систему оплати за газ та чи доведеться через це волинянам платити більше.

Невеличкий прес-тур для журналістів за участі керуючого Луцьким відділенням ПАТ "Волиньгаз" Руслана Сахарчука організували 6 квітня поблизу одного із газорозподільних пунктів на проспекті Волі у Луцьку.

Представник "Волиньгазу" зауважив, що таких пунктів на всій території області є орієнтовно 440 і їх потрібно регулярно обслуговувати.

Крім того, догляду потребують газові мережі, які простягаються в області на 7 тисяч кілометрів, 53 тисячі будинкових регуляторів тиску, шкафні пункти. Також "Волиньгаз" має екстрену газову службу "104" у складі 16 бригад, яка працює цілодобово.

Керуючий Луцьким відділенням ПАТ «Волиньгаз» Руслан СахарчукКеруючий Луцьким відділенням ПАТ «Волиньгаз» Руслан Сахарчук

Як зазначає Руслан Сахарчук, усі витрати, пов'язані з обслуговуванням мереж, їхнє підприємство останнім часом змушене було компенсовувати собі у збитки.

За останні роки, каже він, "Волиньгаз" фінансує роботи, передбачені інвестиційною програмою, лише на 40-80 %.

На думку представника "газового" підприємства, введення з 1 квітня абонплати забезпечить їм стабільні надходження. Крім того, така практика, вважає Руслан Сахарчук, зробить оплату за газ більш прозорою та зрозумілою, а деякі категорії споживачів зможуть навіть зекономити.

"Ми зараз маємо тариф на газопостачання. Всі ці речі (обслуговування газових мереж, пунктів і т.д. – К.) закладені в ціні тарифу. За це люди платять. Для чого робиться так звана абонплата? Щоб люди бачили, яка частина грошей йде у сплату за споживання, а яка – на обслуговування мереж", – каже керуючий Луцьким відділенням ПАТ "Волиньгаз".

Газорозподільний пункт. Таких, каже Руслан Сахарчук, на Волині орієнтовно 440Газорозподільний пункт. Таких, каже Руслан Сахарчук, на Волині орієнтовно 440

В середині ГРПВ середині ГРП

Він зазначає, що ціну на газ з 1 квітня знижено з 6879 гривень за 1000 м3 до 6 тисяч гривень.

У "Волиньгазі" демонструють підрахунки, де зазначено, що після запровадження нової системи споживачі з лічильниками G-4 (з автономним опаленням, – К.) зможуть навіть зекономити за рік близько 300 гривень.

У «Волиньгазі» пояснили, за що стягуватимуть абонплату

На думку представника "Волиньгазу", введення абонплати не таке страшне, як його малюють.

"Ця абонплата не є чимось страшним. Хоча на цьому багато політиків піариться. Не знаю чому. Це в Європі давно діє", – каже він.

Нагадаємо: з 1 квітня набрала чинності постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка змінила систему сплати за газ. Стандартний тариф на газ, згідно з постановою, розділяють на тариф на газ (обрахований за меншою ціною) та абонентську плату.

Для користувачів ПАТ "Волиньгаз" встановили таку місячну абонплату:

лічильник G1,6 (лише газова плитка) – 54 грн

лічильник G2,5 (плитка і газова колонка або без лічильника) – 86,4 грн

лічильник G4 (автономне опалення) – 129,6 грн

лічильник G6 – 216 грн

Варто зауважити, що зміни, введені НКРЕКП, викликали невдоволення в Уряду.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, зокрема, закликав НКРЕКП переглянути рішення щодо встановлення абонентської плати за газопостачання.

У підсумку, Національна комісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, призупинила дію рішення щодо запровадження абонплати за газ. 10 квітня буде проведено засідання з приводу цього питання.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
09:14
20 квітня 2024