Поділитись:

Джерелом смороду у Луцьку може бути Гнідавський цукровий завод, – еколог

Середа, 19 квітня 2017, 10:30

Від лучан знову почали надходити численні звернення з приводу неприємних запахів у місті. Ймовірною причиною виникнення смороду називають діяльність ПАТ "Гнідавський цукровий завод" та ТОВ "Біопаливно-енергетична компанія".

Про це стало відомо на оперативній нараді 19 квітня.

Як зауважила директор департаменту ЦНАП Лариса Карп'як, на нестерпний їдкий запах в повітрі нарікають мешканці Вересневого мікрорайону, ЛПЗ, вулиці Львівської, Потебні, Київського майдану.

З цього приводу упродовж 4-18 квітня надійшло 37 повідомлень.

Як зауважив начальник відділу екології Анатолій Гламазда, неприємні запахи поширюються у південно-західній частині міста.

За попередньою інформацію, неприємний запах може спричиняти діяльність цеху з виробництва біотехнічних компонентів ТОВ "Біопаливно-енергетична компанія", який почав працювати з 2017 року.

Зі слів головного еколога міста, цей цех розміщений на території Гнідавського цукрового заводу.

Анатолій Гламазда також зауважив, що лабораторні дослідження повітря на території полів фільтрації показали перевищення гранично допустимої концентрації біологічних речовин. Вміст аміаку, зокрема, перевищено у 5,12 раза. Перевищують норму і показники сірководню.

"За результатами візуального обстеження очисних споруд цукрового заводу та прилеглих територій, яке здійснили 11 квітня, можна зробити висновки, що неприємні запахи можуть виникати від зливання автомобільними цистернами на поля фільтрації нечистот від цехів по забою великої рогатої худоби. Друге – це стік стічних вод цукрового заводу", – каже еколог.

З його слів, Луцька міська рада звернулася за дозволом на позапланову перевірку ПАТ "Гнідавський цукровий завод" та ТОВ "Біопаливно-енергетична компанія" до Державної екологічної інспекції України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також до народного депутата Ірини Констанкевич.

"Ці державні органи мають право перевіряти і робити висновки навіть до закриття підприємств", – каже Гламазда.

Надрукувати
мітки:
коментарів