Поділитись:

Топ-10 музичних фестивалів Європи, які варто відвідати у 2017 році

Неділя, 23 квітня 2017, 20:37
Топ-10 музичних фестивалів Європи, які варто відвідати у 2017 році

Відпустку планувати краще вже зараз, тим паче музичну відпустку. Квитки на фестиваль фестивалів Glastonbury вже давно розкупили, тому зосередьмося на більш реальних подіях на будь-який музичний і географічний смак.

Українська правда. Життя пропонує добірку гучних музичних подій, що відбудуться цього літа в Португалії, Данії, Чехії, Польщі, Угорщині, Хорватії, Німеччині та навіть Латвії.

Поки ще з візами, але ж безвіз вже близько, тож готуйтесь та обирайте.

Sziget Festival 2017

Коли: 9–16 серпня.

Де: острів Обуда, Будапешт, Угорщина.

Квитки: 299 євро за 7 днів з кемпінгом (до 31 травня, з 1 червня — 325 євро), 275 євро за 5 днів з кемпінгом (до 31 травня, з 1 червня — 299 євро), 65 євро (1 день).

Учасники: P!NK, Interpol, Rudimental, PJ Harvey, Jamie Cullum, Alt-J, Nothing But Thieves, Kasabian, Major Lazer, Mando Diao, Billy Talent, Two Door Cinema Club, Metromony, "ДахаБраха" та інші.

Угорський Sziget Festival – один з найбільших музичних фестивалів Європи та чи не найбільш відомий в Україні європейський фест.

Якщо на дебютному "Острові" (саме таке значення має це загадкове угорське слово Sziget) виступали лише місцеві команди, то зараз на "Сігеті" представлені десятки музичних жанрів – рок, метал, поп, джаз, етно, безліч відтінків електронної сцени.

Якщо тоді, в 1993 році, глядачів було 40 тисяч, то минулий рік став рекордним – за тиждень Sziget відвідало 496 тисяч меломанів.

Окрім музики та, звичайно, фуд-кортів, на "Острові Свободи" є цирк Cirque du Sziget, спортивні майданчики, тент-ЛГБТ "Magic Mirror", колесо огляду Sziget Eye, театри, кінопокази, бібліотека та безліч інших цікавинок. Це фактично місто в місті.

Цьогорічний Sziget – ювілейний, 25-й. До P!NK, Interpol, PJ Harvey, Kasabian, Major Lazer та нашої гордості "ДахаБраха" приєднається ще один український гурт. Це буде один із шістьох фіналістів всеукраїнського відбору: Zetetics, Atmasfera, Detach, O.Torvald, Atomic Simao і The Cancel Band. Хто саме – стане відомо 30 квітня.

Open'er Festival 2017

Коли: 28 червня – 1 липня.

Де: Ґдиня, Польща.

Квитки: 559 злотих або 3780 гривень (4 дні), 639 злотих/ 4325 грн. (4 дні + кемпінг), 369 злотих/ 2500 грн. (2 дні, 30.06 + 1.07), 429 злотих/ 2900 грн. (2 дні + кемпінг, 30.06 + 1.07), 239 злотих (1 день).

Учасники: Radiohead, Foo Fighters, The Weeknd, The xx, Moderat, The Kills, Royal Blood, Prophets of Rage, Джеймс Блейк, Tyler, The Creator та інші.

Не меншим попитом серед українських музичних туристів користується польський Open'er Festival.

Він відносний новачок серед європейських фестів – йому 15 років. Та за цей час Open'er став важливою та невід'ємною частиною музичного життя Східної Європи зі своїми п'ятьма сценами, хедлайнерами зі світовими іменами та 100 тисячами гостей щорічно.

Цього року є дві головні причини гайнути на фест до сусідньої Польщі: Radiohead та Foo Fighters.

Rock am Ring 2017 та Rock im Park 2017

Коли: 2–4 червня.

Де: гоночна траса Нюрбургринг, Німеччина (Rock am Ring); Нюрбург, Німеччина (Rock im Park).

Квитки: 210 євро (3 дні з кемпінгом).

Учасники: In Flames, Prophets of Rage, Dat Adam, Rammstein, System of a Down, Ліам Галлахер та інші.

Фестивалі-близнюки Rock am Ring та Rock im Park проходять в Німеччині вже понад 30 років та мають статус наймасштабніших (170 тисяч фанів за 3 дні на двох фестах) та найважчих (за жанрами).

Легенькій музиці тут не місце. Зазвичай на "Роках" головують титани а-ля Rammstein, System of a Down, Rob Zombie, Nine Inch Nails, Metallica та Slipknot.

Roskilde Festival 2017

Коли: 24 червня – 1 липня.

Де: Роскілле, Данія.

Квитки: 133 євро (1 день), 268 євро (8 днів).

Учасники: Foo Fighters, A Tribe Called Quest, Arcade Fire, The Weeknd, Justice, Moderat/Modeselektor та ще 167 актуальних та різноманітних артистів.

Roskilde Festival є одним з найстарших та найавторитетніших музичних опен-ейрів Європи. Данський фестиваль заснували студенти-ентузіасти в 1971 році, надихнувшись духом свободи та любові "Вудстока".

Перший Roskilde тривав дві доби, мав одну сцену та 20 рок-, поп-, фолк- та джаз-гуртів, під які шаленіли близько 20 тисяч людей.

Останні декілька років Roskilde відвідують 110-130 тисяч меломанів з Данії та багатьох країн світу.

Після сумних подій 2000 року, коли під час виступу Pearl Jam у натовпі загинуло 9 людей, організатори (і не лише Roskilde, а й інших великих фестів), переглянули політику безпеки.

NOS Alive 2017

Коли: 6–8 липня.

Де: Passeio Marítimo de Algés, Лісабон, Португалія.

Квитки: 67 євро (1 день), 165 євро (3 дні + кемпінг). Звичайні квитки на 3 дні вже продані.

Учасники: The Kills, The xx, Phoenix, Alt-J, Imagine Dragons, Royal Blood, Kodaline, The Weeknd, Foo Fighters, Depeche Mode та інші.

Португальський фестиваль NOS Alive дебютував 10 років тому, ще під назвою "Optimus Alive!".

Уже на першому святі організатори "показали зуби" – хедлайнерами стали Pearl Jam, The Smashing Pumpkins та Beastie Boys. Відтоді аудиторія NOS Alive зростала, учасники були різножанрові та винятково першокласні.

Цього року головними на триденному музичному марафоні на узбережжі Атлантичного океану будуть Абель Тесфайе aka The Weeknd з Канади, вічно молоді та потужні американці Foo Fighters та культові британці Depeche Mode.

Rock Werchter 2017

Коли: 29 червня – 2 липня.

Де: Верхтер, Бельгія.

Учасники: Arcade Fire, Kings of Leon, Radiohead, System of a Down, Linkin Park, Foo Fighters, Blink-182, Lorde, Mark Lanegan Band та інші.

Квитки: 236 євро (4 дні без кемпінгу), 100 євро (1 день).

Rock Werchter – одне з головних музичних свят не лише Бельгії, а й усієї Європи.

Щоб здобути такий статус, фестивалю знадобилися понад 30 років наполегливої праці, змін та вдосконалення.

Сьогодні організатори стежать не лише за бездоганним першокласним лайн-апом, а й за безпекою та комфортом для відвідувачів. Це підтверджено і фанами з різних країн, і престижними нагородами European Festival Award.

Тут можливо майже все. Наприклад: інді-рокерів Editors на Rock Werchter вважають богами, тому декілька років тому спочатку виступали більш знані та статусні британці Depeche Mode, а лише потім – Editors.

Tomorrowland 2017

Коли: 21–23 липня + 28–30 липня.

Де: Бум, Бельгія.

Квитки: одноденні – від 125 євро, на весь фест – 225, 380, 496 і вище, але популярність Tomorrowland дається взнаки – квитки, на жаль, уже розкупили.

Учасники: Armin van Buuren, Afrojack, Don Diablo, Duke Dumont, Eric Prydz, Paul van Dyk, Ti"sto, Carl Cox, Steve Aoki та десятки інших майстрів танцювальної справи.

Tomorrowland – ще один важливий та масштабний музичний фест Бельгії. На відміну від Rock Werchter, цей фестиваль повністю присвячений електронній музиці.

Перші два фестивалі тривали один день, згодом захід став дводенним, а в 2014 році, на 10-річчя, Tomorrowland гримів упродовж двох вікендів.

Збільшувалася й кількість відвідувачів: 50 тисяч у 2008 році, 120 тисяч у 2010-му, по 180 тисяч у 2011–2013 роках та, увага, 360 тисяч у 2014 році.

Сотні відомих діджеїв, унікальні казкові сцени, феєрверки та особлива атмосфера свого місця серед своїх людей зробили Tomorrowland знаним на весь світ.

Positivus Festival 2017

Коли: 14 – 16 липня.

Де: Салацгріва, Латвія.

Квитки: 75.60 євро (3 дні), 83.60 євро (3 дні + кемпінг), 55.60 євро (2 дні), 40.60 євро (1 день).

Учасники: Pixies, Maxïmo Park, Еллі Гоулдінг, Alt-J, The Lumineers, José González, Mew, Austra, Nothing But Thieves та інші.

Репетицією перед мандрівкою на більш масштабні європейські фестивалі може стати самобутній Positivus Festival у дружній Латвії.

Уже 10 років латвійці та гості з усіх усюд прямують на берег Ризької затоки, щоб відпочити під виступи хедлайнерів рівня Rock Werchter, Sziget та навіть Glastonbury, а також місцевих зірок різних жанрів. І все це на шістьох сценах протягом трьох днів.

InMusic Festival 2017

Коли: 19–21 червня.

Де: Загреб, Хорватія.

Квитки: 63 євро (3 дні) + 36 євро за кемпінг.

Учасники: Kasabian, Kings of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Slaves, Майкл Ківанука, Flogging Molly, Public Service Broadcasting, Gatuzo, HAUS, Throes + The Shine, Them Moose Rush, Repetitor та інші.

Якщо ви ще не готові до виснажливих тижневих музичних марафонів з сотнями гуртів, то радимо звернути увагу на хорватський фест InMusic Festival.

Уявіть – лише три дні, старовинний Загреб, мальовнича місцевість біля озера Ярун, декілька відомих та улюблених гуртів (Kasabian, Kings of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Slaves) та можливість почути та відкрити для себе інших цікавих музикантів (Майкл Ківанука, Flogging Molly, Public Service Broadcasting, місцеві рокери Gatuzo та інші).

Metronome Festival 2017

Коли: 23–24 червня.

Де: Прага, Чехія.

Квитки: 70 євро (2 дні, фан-зона), 108 євро (2 дні, сидячі місця). Дітям до 10 років вхід безкоштовний. Дітям від 11 до 17 квиток коштуватиме 37 євро.

Учасники: Стінг, Kasabian, Solomun, Young Fathers, MonkeyBusiness, Garden City Movement, Девід Коллер, Klara & The Pop та інші.

Ще один варіант – новий празький фестиваль Metronome.

Так, у Чехії є і більш гучні та відомі фестивалі, Rock for People, зокрема. Та амбітний Metronome Festival дасть змогу побачити наживо повноцінні виступи на великій сцені пана Стінга, потужних рокерів Kasabian та неординарних і вже відомих киянам британців Young Fathers, а також спробувати дещо нове та незнане.

Надрукувати
мітки:
коментарів