Поділитись:

"Завжди є аналоги", – головний медик Волині про дефіцит безкоштовних ліків

Понеділок, 15 травня 2017, 17:51

На Волині суттєвих проблем із реалізацію безкоштовних ліків або ліків із доплатою в рамках урядової програми "Доступні ліки" для пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет ІІ типу, немає.

Про це у коментарі діловому виданню Волині "Конкурент" повідомив начальник управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк.

Як відомо, днями прем'єр-міністр Володимир Гройсман констатував: у багатьох регіонах України спостерігається дефіцит ліків, українці їх розкуповують дуже швидко. Серед проблем – довгі черги та мала кількість аптек-учасниць програми.

"У нас все нормально. По деяких препаратах, а таких одиниці, виробники не встигають стільки зробити. Тільки що Розенко (Павло Розенко – віце-прем'єр-міністр України – К.) проводив селектор, де всі доповідали. Дійсно, ті ліки, які ввійшли в програму, і лікарі їх виписують, можуть спричинити труднощі на старті. Але це не критично. Якщо немає певного, то завжди є аналоги – по кожній молекулі є по декілька препаратів. Або почекати доки з'явиться.

Є молекула Еналаприлу, і по ній є близько 20 препаратів. Відшкодування відбувається по найдешевшому препарату, який подав виробник. Якщо людина хочу препарат від іншого виробника, то може придбати і отримати відшкодування за рівнем того препарату, який відшкодовується повністю – різницю доплачує зі своєї кишені. Усі препарати нормальних фірм, і можна спокійно брати препарати, які відшкодовуються повністю", – мовив головний медик області.

Станом на 11 квітня на Волині до програми "Доступні ліки" долучилося 47 аптек. Уже за місяць (на сьогодні) у 96 аптеках регіону можна скористатися цією програмою. Щодо самих препаратів, то в переліку – 157 лікарських засобів.

"У нас на сайті є аптеки, які приймають участь у програмі. Для аптек це добровільна справа, і ми їх зобов'язати не можемо – тільки переконати. Я б взагалі бойкотував інші аптеки, які не хочуть приймати участь в цій програмі. Це ж для людей робиться. Хотілося б, щоб більше аптек приймало участь", – наголосив Ващенюк.

Перелік ліків, які надаватимуться пацієнтам безкоштовно:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ВОЛИНЯНАМ ОТРИМАТИ БЕЗПЛАТНІ ЛІКИ?

Надрукувати
мітки:
коментарів