Поділитись:

"Ми працюємо чесно", – головний лікар Луцького пологового будинку

Понеділок, 22 травня 2017, 21:00

Автор фото:Конкурент

"Діти – це квіти життя, які народжуються головками вниз"

Антуан де Сент-Екзюпері

Народження дитини – це грандіозна подія, котру кожна матір буде пам'ятати завжди. Аби поява малюка на світ викликала на обличчі батьків лише позитивну усмішку, питанням батьківства слід зайнятися заздалегідь. Та кажуть: "Хочеш насмішити Бога – розкажи йому про свої плани"...

Як би там не було, народження дитини має починатися для батьків ще задовго до самого народження: чи то з планування ще одної/го члена сім'ї до вагітності, чи то до спостереження та обстеження під час "цікавого положення" жінки.

Поява малюка на світ залежить і від професійності лікарів. У Луцькому клінічному пологовому будинку працює понад півтисячі працівників різного рангу, які дбають про поповнення у сімействі волинських (і не тільки) сімей. Ділове видання Волині "Конкурент" поспілкувалося з головним лікарем пологового будинку Михайлом Токарчуком про його професійні здобутки, морально-психологічний клімат у закладі, зарплату лікарів, дитячу смертність, роди та "подяки" лікарям.

На фото: головний лікар закладу Михайло Токарчук

* * *

МРІЯВ БУТИ АКУШЕРОМ-ГІНЕКОЛОГОМ

Розкажіть про своє становлення в галузі медицини. Чому обрали цю галузь? Де навчалися?

У 1975 році в селі Черче Камінь-Каширського району я закінчив середню школу із золотою медаллю. А далі я вагався: або поступати у військове училище, або йти у медицину. Вийшло так, що мені сподобалася більше медицина. Хоча в нашій родині медиків не було. Я поїхав поступати в Тернопільський державний медичний інститут. Здавши один екзамен, став студентом. У 1981 році закінчив лікувальний факультет і за розподіленням лікарем-хірургом був направлений у Сумську область. Інтернатуру проходив по хірургії. Після цього працював лікарем-хірургом у Білопільській центральній районні лікарні Сумської області, де відробив 4,5 роки. Але весь час я мріяв бути акушером-гінекологом. Так, як у нас на курсі було десь 400 людей, акушер-гінекологів брати тільки 12. У ті часи акушер-гінекологів брали лише обраних: у когось батько був першим секретарем райкома партії...

А потім я повернувся на Волинь. Працював тут на різних посадах і в міській лікарні, і Луцькій районній лікарні, але все-таки свою мрію у 1987 році здійснив. Тоді я перейшов у Луцький клінічний пологовий будинок, пройшов шестимісячну спеціалізацію в Києві і почав працювати акушер-гінекологом. Пройшов всі низи – від лікаря жіночої консультації всіх відділень, які тут є, до завідуючого відділення патології вагітності, заступника головного лікаря по медичній частині. І з 20 серпня 2007 року і по цей час я працюю головним лікарем, не залишаючи при цьому роботу лікаря. Я працюю акушер-гінекологом у відділенні реанімації, веду там пацієнтів, оперую, чергую. Цього я ніколи не залишу, тому що яка б не була посада адміністративна, я залишаюся лікарем, бо так мені подобається.

Яких пацієнток оперуєте?

Різних. Пацієнток зі складною акушерською паталогією, із соматичною патологією, цукровим діабетом, підвищеним тиском, жінок, у яких вже було дві-три операції.

Як за роки роботи у різних колективах та на різних посадах налагоджували роботу з медичним персоналом?

Знаєте, я в житті всього добивався сам. І тут не було ніяких преференцій, щоб проходити через сходинки до Олімпу. Людина, яка собі поставила ціль, лише щоденною працею може її досягти. Є таке прислів'я: "Всякое начало трудно, но преодолимо". Лікарем можна стати тільки після 10 років наполегливої праці.

У нашому колективі створений такий морально-психологічний клімат такий, що один одному не ніжку підставляє, а плече. І ми працюємо для того, щоб були задоволені пацієнтки нашого закладу. В кожному відділенні підбираємо такий колектив, щоб їм хотілося ходити на роботу. В цілому, у нас високопрофесійний, злагоджений колектив, що видно за результатами нашої роботи.

ЛІКАРЕМ МОЖНА СТАТИ ПІСЛЯ 10 РОКІВ НАПОЛЕГЛИВОЇ ПРАЦІ

Скільки людей працює в пологовому будинку?

У нас є 550 працюючих, з яких десь 100 лікарів, 264 середніх медичних працівників. Також молодші медичні працівники, працівники бухгалтерії, технічний персонал.

А яка середня заробітна плата у працівників?

У лікарів середня заробітна плата становить 6 800 гривень, у медсестер та акушерок – 4 300 гривень та інший персонал 3 200 гривень. Але у нас є сьогодні такі медсестри та лікарі, які не мають 3 200 гривень, то ми їм доплачуємо, щоб вони були трохи вище в рангу. У нас минулого року за результатами роботи закладу весь медичний персонал отримав посадовий оклад. Зараз до дня медичної сестри та акушерки ми передбачили 53 тисячі гривень доплати для більше 85 медсестер та акушерок.

Якби ви не були головним лікарем та акушером-гінекологом, то ким би були?

Думаю, що був би тільки лікарем.

На співбесідах часто задають питання: "Ким ви бачите себе через 5 років?". А Ви ким себе бачите?

Лікарем. Щодо посади не знаю, але точно лікарем.

– Давайте тепер поговоримо про Луцький клінічний пологовий будинок. Декілька місяців у жіночій консультації відкрили оновлений третій поверх після ремонту. Чи є у планах ремонт інших приміщень у 2017 році?

5 травня заклад відвідали в.о міського голови та його перший заступник із начальником відділу капітального будівництва. Було прийнято рішення про початок ремонту другого поверху жіночої консультації. "Житлобуд-2" вже почав проводити заміри та розрахунки.

– А як у вас складають відносини із новою міською владою?

Співпраця нас повністю влаштовує. Ми політикою не займаємося – у нас є конкретна робота. Я працюю на контракті. Про що це говорить? Про те, що на бюджетній комісії у міськраді пологовому будинку виділили кошти на ремонт другого поверху жіночої консультації, виділили 50 тисяч гривень на придбання білизни та 480 тисяч гривень на придбання кювезу для відділення дитячої реанімації. Співпраця у нас на перспективу і на те, щоб нашим пацієнткам було комфортно.

ПОЛІТИКОЮ НЕ ЗАЙМАЄМОСЯ

Чи пропонували вам йти в політику? І якби запропонували, то якою б була ваша відповідь?

Політикою мають займатися люди, яким вона подобається, які знаються на цьому. У мене б напевно не вийшло бути політиком. Я люблю свою роботу. Мені колись пропонували… Хто пропонував – вже не пам'ятаю! Було це років 5 тому…

Але це треба любити, розумітися в цьому ділі. Краще я буду тут працювати лікарем і приносити користь, ніж у політиці, де я не розуміюся.

Якого обладнання потребує пологовий будинок?

Не дивлячись на ту ситуацію, яка є, все рівно органи влади дбають про медичне забезпечення. На сесії обласної ради для потреб Луцького клінічного пологового будинку виділено 100 тисяч гривень на компресор для дитячої реанімації. Зараз ця процедура проходить Prozorro.

Також до кінця року ми плануємо замінити одну трубку для відділення ультразвукової діагностики, яка коштує близько 100 тисяч гривень. Медичне обладнання дуже дороговартісне, тож стараємося його вчасно ремонтувати.

– На скількох пацієнток одночасно розрахований пологовий будинок у Луцьку?

Пологовий будинок орієнтований на 200 ліжок. Такого, щоб у нас не вистачало пацієнтів, немає. На сьогоднішній день у закладі знаходиться 188 пацієнтів. Тож практично всі відділення зайняті. Бувало, що кількість людей перевищувала кількість ліжко-днів, але не набагато. Ми швидко виписуємо після родів – на третю добу. А після кесарського розтину – на четверту добу. Середній термін перебування в нашому закладі – до восьми днів.

Хотілося б поговорити про смертельні випадки, які бували і в вашому пологовому будинку…

У кожній лікувальній установі бувають смертельні випадки. Ми стараємося цього не допускати. У нас найнижчий рівень перинатальної смерності (новонароджених дітей та дітей до семи діб). На сьогодні за чотири місяці було вісім випадків або 5,7 % на тисячу новонароджених.

За останні три роки у нас зовсім не було материнської смерності.

Наведу вам випадки перинатальної смертності. От наприклад: 800 грам, 520 грам, 380 грам… Реєстрація новонароджених починається з 22 тижнів або з 500 грам. Ці випадки – це глибоко недоношені діти. Бувають випадки, що до нас привозять внутрішньоутробно уже мертвих дітей. А ці цифри вказують на те, що заклад нічого не приховує. Ми працюємо чесно.

Серед цих випадків смертності у 80-ти відсотках – діти до 1,5 кілограма.

МИ ПРАЦЮЄМО ЧЕСНО

– Як часто у дитячій смертності буває вина ваших лікарів?

Буває дуже рідко. Ми такі випадки ретельно розбираємо. Зокрема, рік назад по вині медичного працівника жіночої консультації настала смерть дитини і ледве не настала смерть жінки. Зараз справа знаходиться у поліції.

У лікаря має бути акушерська інтуїція, прогнозування. Не вся апаратура може дати результат.

Всі випадки смертності розглядаються у патанатомічному бюро. Якщо є в смерті вина лікаря, то це розбирається на медичній раді. Винуватий – значить нестиме відповідальність. А якщо головний лікар подав у поліцію на лікаря, яка винувата, то це про щось говорить.

Майбутні мами зараз і майбутні мами 10, 20 років тому – які вони?

Дуже багато сьогодні жінок палять, вживають алкогольні напої. До речі, багато жінок поступають на пологи в стадії алкогольного сп'яніння. Зокрема, у 2016 році п'ятеро дітей народилися в стадії алкогольної абстиненції. Я б хотів звернутися до майбутніх мам: щоб вони задумалися за своє здоров'я та здоров'я своїх майбутніх дітей. Сьогодні є така тенденція, що люди одружуються, але хочуть пожити для себе. Це неправильно! Господом Богом та світом дано, що люди мають народжувати нащадків. Любить молодь зараз в барі посидіти, але це не є правильно…

Для народження дітей існує якийсь оптимальний вік жінки?

Я вважаю, що оптимальний вік для народження дітей – від 18 до 35 років. У жінок після 35 років вірогідність народження дітей із генетичною паталогією дуже зростає. Деякі молоді пари хочуть спочатку для себе пожити, чогось досягти, а тоді починають думати про своїх нащадків. Але вік має свої серйозні питання.

Чи є якісь нюанси, особливості, про які варто знати майбутнім мамам перед вагітністю?

Майбутні пари, які хочуть народжувати дітей, за два-три місяці повинні звернутися у наше відділення планування сім'ї, де лікарі все в доступній формі розкажуть.

У НАС НЕМАЄ ДОГОВІРНИХ РОДІВ

Подяка лікареві – це хабар? Як з цим у Луцькому пологовому будинку?

Все залежить від кожної людини. Щоб цей процес зупинити, треба просто не давати. Повірте мені – все буде зроблено так само. Люди звикли думати: "Ой, якщо не дам, то так до мене будуть відноситися!".

У нашому пологовому будинку немає договірних родів. В нас у бригаді чергує три акушер-гінекологи. Договірні роди передбачають же, що лікар буде з того щось мати… У кожному відділенні є телефон, і якщо у вас вимагають щось, то вам потрібно звернутися в адміністрацію закладу. Такі випадки у нас були, як не прикро, але ми їх серйозно присікали.

Щоб цього не було, треба не давати. А якщо комусь щось хтось дав, то напевно вони порахували це за потрібне. Моя думка така: якщо людину категорично ставлять до стіни, мовляв, я вам це за "стільки-то" зроблю, то це має присікатися для уникнення таких випадків у подальшому.

Як багато жінок приїжджають народжувати до Луцька з інших міст та областей? І чому Луцький пологовий будинок в цьому плані став таким популярним?

Не знаю. Це вже їх треба запитати (сміється – К.). Це свідчить про імідж закладу і колективу, який тут працює. По-перше, тут створені абсолютно всі умови для народження здорових дітей. По-друге, тут висококваліфікований медперсонал. А по-третє, попереднє запитання і це також можна пов'язати, і жінки з Києва чи Львова недаремно задумуються. Ми нікому не відмовляємо за умови, що у пацієнтки все нормально, адже якщо є проблеми, то ми й своїх жінок відправляємо в Київ.

Також до нас приїжджають багато жінок з інших областей, які хочуть народити самі після кесаревого розтину. Пацієнтка має право вибору лікаря та лікувальної установи, якщо установа може надати ту чи іншу допомогу.

Надрукувати
мітки:
коментарів