Поділитись:

На Волині створять єдиний медичний реєстр "сердечників": стартували з Ковельщини

П'ятниця, 23 червня 2017, 12:00
На Волині створять єдиний медичний реєстр

25 комплектів комп'ютерного обладнання передали Ковельській центральній районній лікарні25 комплектів комп'ютерного обладнання передали Ковельській центральній районній лікарні

Ковельська центральна районна лікарня отримала 25 комплектів комп'ютерного обладнання, які дозволять створити спільний електронний реєстр пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.

Передача обладнання в рамках реалізації субпроекту Світового банку, в якій взяв участь голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, відбулася в четвер, 22 червня.

На Волині створять єдиний медичний реєстр

На Волині створять єдиний медичний реєстр

На Волині створять єдиний медичний реєстр

На Волині створять єдиний медичний реєстр

Володимир Гунчик дещо припізнивсяВолодимир Гунчик дещо припізнився

Працівники медзакладу чекали на очільника області з нетерпіннямПрацівники медзакладу чекали на очільника області з нетерпінням

Головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук та консультант з управління субпроектом Світового банку у Волинській області Марія АдамчукГоловний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук та консультант з управління субпроектом Світового банку у Волинській області Марія Адамчук

Після розподілу комп'ютерів між медичними закладами Ковельщини на них встановлять спеціальну інформаційну систему, розробка якої вартувала майже 53 тисячі доларів.

Як зазначив Дмитро Киращук, консультант з інформаційних технологій субпроекту, цим обладнанням планують спершу "покрити" первинну ланку медичної допомоги.

Він продемонстрував присутнім механізм роботи згаданої системи, яка включає єдиний реєстр пацієнтів та електронних медичних карток людей-"сердечників". Доступ до нього матиме будь-яка медична установа на території району й всієї області.

Консультант з інформаційних технологій субпроекту Дмитро КиращукКонсультант з інформаційних технологій субпроекту Дмитро Киращук

Він продемонстрував, як працюватиме системаВін продемонстрував, як працюватиме система

Зі слів консультанта, в майбутньому функціональні можливості реєстру планують розширити, інтегруючи його в системи, які нині використовують. В перспективі ж система повинна розростися до повноцінної електронної медичної картки, яка "покриватиме" всю область.

"Всі будуть працювати в одному просторі. Створюється структура, яка "покриває" всю область з єдиним центром обробки даних, електронними серверами. Вони вже закуплені та встановлені", – зазначив експерт.

Упродовж місяця, каже консультант, техніку розподілять між лікувальними закладами області, а в серпні проведуть навчання лікарів.

Як зауважив заступник голови Волинської ОДА та депутат Ковельської міської ради Сергій Кошарук, на ці комплекти було витрачено більше півмільйона гривень.

Загалом же комп'ютерне обладнання для всієї області вартувало близько 294 тисяч доларів.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик пригадав, що реалізацію проекту із залученням коштів Світового банку почали ще два роки тому і довгий час на їхню адресу було багато критики.

"Було багато критики, що дуже повільно починаємо, але для цього були об'єктивні причини. Хотіли показати, що є практичний підхід, коли трошки довше запрягаємо, але набагато швидше потім їдемо", – зауважив голова адміністрації.

На Волині створять єдиний медичний реєстр

Голова Ковельської районної ради Андрій Броїло також  подякував за технікуГолова Ковельської районної ради Андрій Броїло також подякував за техніку

Він наголосив, що вже нарешті почалася практична реалізація проекту.

Головний лікар Ковельського міськрайонного територіального медичного об'єднання (МТМО) Олег Самчук подякував за комп'ютерне обладнання і запевнив, що за місяць воно працюватиме належним чином.

Проблема серцево-судинних захворювань нині дуже актуальна, каже завідувач кардіологічним відділенням Ковельського МТМО Віктор Лещук, й електронний реєстр значно полегшить облік пацієнтів. Це в перспективі має зменшити процент серцево-судинних захворювань.

Завідувач кардіологічним відділенням Ковельського МТМО Віктор ЛещукЗавідувач кардіологічним відділенням Ковельського МТМО Віктор Лещук

Довідково:

У червні 2015 року в Україні стартував проект Світового банку "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей". В його межах вісім областей отримали фінансування на покращення медичної системи..

Волинській області в рамках цього проекту дісталося 30 мільйонів доларів від Світового банку на вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу.

Надрукувати
мітки:
коментарів