Поділитись:

Букет квітів за тисячі гривень: волинські екологи штрафуватимуть продавців первоцвітів

Субота, 05 березня 2016, 14:53

Волинські екологи проведуть у Луцьку спецоперацію "Первоцвіт", у межах якої каратимутьтих, хто продає ранньоквітучі рослини

Про це повідомили у прес-центрі Державної екологічної інспекції у Волинській області.

Із метою захисту та збереження рослин, занесених до Червоної книги, під час операції перевіряється дотримання вимог природоохоронного законодавства в місцях зростання найбільших популяцій ранньоквітучих рослин на території області та здійснюється перевірка у місцях їх продажу.

"Екологи закликають усіх небайдужих до стану навколишнього середовища громадян долучитись до операції "Первоцвіт": не купувати букетів ранньоквітучих рослин, а про факти продажу повідомляти за телефоном гарячої лінії: 72 – 33 – 96. Екологи попереджають: законодавством передбачене суворе покарання за знищення рослин, занесених до Червоної книги", – зазначено у повідомленні.

Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510–1700 гривень) з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої.

Такі ж дії, вчинені щодо об'єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700–3400 грн.) з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої

Крім того, згідно ст. 90 КУпАП за знищення, незаконне вилучення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу: на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340–510 гривень) з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб: від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510–850 гривень) з конфіскацією незаконно добутого.

"Також у відповідності до постанови КМУ № 1030 від 07.11.2012 року, передбачено розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження рослин з числа видів, занесених до Червоної Книги, а саме: за один екземпляр підсніжника білосніжного (звичайного), шафрана Гейфеля, цибулі ведмежої (черемші) додатково прийдеться сплатити 62 грн. Так, один невеликий букет може коштувати порушнику від 1000 гривень і більше", – наголошують у прес-центрі.

Довідка: ранньовесняні квіти біологи об'єднують однією назвою – первоцвіти. Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне.

Надрукувати
мітки:
коментарів