Поділитись:

Унікальне органічне добриво видобувають із волинського озера (відео)

Четвер, 21 липня 2016, 15:54

В озері Прибич, що на Волині, видобувають добриво сапропель, яке потім прямує до Європи та Африки. Ця органічна добавка має унікальні властивості і найбільше її використовують у сільському господарстві.

Про це йдеться у сюжеті інформаційного проекту "Огляд дня" (телеміст Львів-Київ, щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK), – передає IA ZIK.

Посеред озера Прибич у віддаленому волинському селі кипить робота. Величезна машина піднімає з дна водойми, здавалося б, на вигляд звичайний мул. Але насправді це цінне добриво – сапропель.

"Озеро має 24 гектари, залежні сапропелю тут – від 11-ти до 3-ох метрів берегової лінії. За розрахунками вчених, які розробили цей проект, відкачувати його ще можна 10 років", – каже механік машини Юрій Горобець.

Викачану рідку речовину зневоднюють, вона стає подібною до торфу. Таке добриво можна зберігати два десятки років.

"Після процесу обезводнення він очищений від важких металів і вже готовий до вживання у сільському господарстві", – зазначає керівник підприємства з видобутку сапропелю Ігор Середюк.

Фахівці наголошують: це добриво покращує врожайність мінімум удвічі. До того ж, ним можна підгодовувати тварин. І хоча на Волині найбільші в державі поклади сапропелю, про цю речовину і її користь в Україні мало хто чув. Покупці приїжджають здебільшого з-за кордону.

"У Йорданії непогані ґрунти, але зараз керівництво країни починає підтримувати органічне виробництво. Тож ми шукаємо, звідки можна імпортувати якісне оргдобриво. Вибір свій зупинили на Україні", – розповідає фермер з Йорданії Рейд Руман.

Поки що на Волині видобувають сапропель лише з одного озера, та він є в усіх водоймах Шацького регіону. Однак чимало з них належить до природоохоронної зони, тож працювати там не дозволяє законодавство. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/07/21/na_volyni_iz_ozera_vydobuvayut_unikalne_organichne_dobryvo_718474

Надрукувати
мітки:
коментарів