Поділитись:

"Нові тарифи вважаємо необґрунтованими та здирницькими", – депутати Луцькради

Четвер, 04 серпня 2016, 14:00

До кінця 2016 року плата за гарячу воду та опалення зросте ще в півтора-два рази. Уряд намагається задобрити МВФ і зробити роботу підприємств, які забезпечують українців благами цивілізації, беззбитковою. Найбільше нововведення стосуватимуться людей із середнім та вище середнього достатком, яким доведеться платити за новими тарифами вже з липня-серпня.

Всім іншим Кабмін пропонує оформити субсидії та вже зараз працює над монетизацією пільг. Тим же, кому субсидій не установлено, доведеться віддавати за комуналку до половини доходу.

Кабмін з 1 травня встановив єдину граничну роздрібну ціну на газ для побутових споживачів на рівні 6,879 тис. грн за 1 тис. куб. м. І це спричинило перегляд тарифів для ЖКГ. Уже з 1 липня ціна на гарячу воду зросла на 90-100 % (в залежності від регіону та постачальника послуги) і склала від 65 до 83 грн за один кубометр.

Зростання цін на гарячу воду – не єдиний "сюрприз", який підготував уряд для українців, адже з початком опалювального сезону в жовтні українці отримають нові платіжки за опалення.

Тож влада у містах, аби зарадити катастрофічній ситуації зі сплатою комунальних послуг, взялася запроваджувати мораторій (заборону) на підвищення тарифів для населення на житлово-комунальні послуги з 1 липня 2016 року. Попри гарячу дискісію та жваве обговорення у Луцьку депутати такого рішення не прийняли: одні називали його популістським, інші розуміли, що прийняття цього рішення має чимало підводних течій.

Розібратися у доцільності мораторію, його законності та дієвості, а також у шляхах виходу із критичної ситуації, намагалися депутати Луцької міської ради в ефірі "Радіо Луцьк" у середу, 3 серпня, говорили обранці громади.

Депутат Андрій Козюра, який представляє у Луцькій міській раді фракцію "Батьківщина" окреслив ті кроки, які варто було б зробити першочергово.

Зліва - депутат Андрій козюра><span class=Зліва - депутат Андрій козюра

"Перевірити законність вставновлення тарифів та їх обгрунтування, перевірити законність процедури утворення та діяльності НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), провести перевірку призначення субсидій населення, напрацювання пропозицій та шляхів для практичного впровадження мораторію в місті Луцьк (тобто, яка це сума видатків - не рахувати її "на пальцях", а рахувати конкретно в яку суму це виллється і звідки ми можемо її взяти), подання позовів до судових інстанцій про скасування Указу Президента України "Про утворення НКРЕКП" та встановлення "здирницьких" тарифів", – підкреслив депутат.

Із його слів, усе це мала би зробити ця комісія, та оскільки це рішення щодо встановлення мораторію не було прийняте за основу, то внести будь-які зміни до цього рішення у депутатів міськради не було можливості.

"Скажу більше – всім давно відомо, що зініційовано ряд позовів у питаннях, які я озвучив. Напевно було б розумно і правильно, щоб усі міські ради, які поділяють позицію позивача Юлії Тимошенко, пристали як треті особи до цього позову. Це показало б позицію всієї України, і що громади проти того, і вважають ці тарифи нічим іншим, як геноцидом проти українського народу", – зазначив він.

Депутат Луцькради від "Радикальної партії" Сергій Була розповів, що хоча уже згаданий проект рішення під час сесії не був прийнятий, депутати одноголосно проголосували за звернення до Кабінету міністрів України.

"Так, рішення не було прийняте. Ми прийняли звернення до Кабінету міністрів України, де чітко аргументували всі ті речі, що говорила партія "Батьківщина". В чому полягала різниця? Коли ми мали прийняти проект рішення, то передбачали, що всю різницю тарифів, яка виникала внаслідок рішення, яке б мало бути прийняте, ми повинні покривати за рахунок коштів із місцевого бюджету", – зауважив депутат.

Із його слів, луцькі "радикали" розуміли, що документ потрібний попри його політичний характер. Тож на сесії запропонували альтернативний варіант рішення.

"У зверненні ми так само просили про впровадження мораторію на підвищення тарифів з 1 липня 2016 року на житлово-комунальні послуги та покращення соціально-економічної ситуації в країні, але просили це саме у того органу, який на це впливає – у Кабінету міністрів України. На сьогоднішній день прийняття рішення про мораторій не дозволяє нам справді реально зменшити ці тарифи. Нам тоді потрібно було б покривати різницю за рахунок коштів місцевого бюджету. Ми ж вимагаємо у Кабміну, щоб все-таки вони прийняли мораторій, – наголосив Була.

Депутат Луцької міської ради, який представляє "Укроп" Ігор Поліщук зазначив, що, на його думку, мораторій не повпливав би на зменшення рахунків або на їх стабілізацію, оскільки міська рада згідно чинного законодаства не встановлює ці тарифи.

"Рішення все ж таки не практичне, а більш політичне. Більше того, дуже дивним вибір є 1 жовтня, оскільки 1 жовтня передбачається підвищення тарифів, а опалювальний сезон починається 15 жовтня. Перші платіжки прийдуть наприкінці жовтня, коли цей мораторій мав би вже закінчитися. Тому яка практична користь від цього рішення для мене є незрозумілим", – підкреслив він.

Із його слів, якщо б рішення про накладення мораторію на підвищення тарифів було прийняте, то воно б несло у собі певні небезпеки.

"Різницю мусили б компенсовувати з міського бюджету. Що би це означало? Зі слів першого заступника міського голови Тараса Яковлева, така сума склала б 120 мільйонів гривень, яку необхідно було б виплатити за компенсацію. Дуже цікавим є те, що внаслідок цієї компенсації у Луцьку припинилися б роботи по ремонту шкіл, лікарень, дитячих садочків, прибудинкових територій, доріг. Більше того, зі слів Яковлева, довелося б забрати 10 мільйонів гривень від зарплати бюджетникам. Я думаю, що тоді б у листопаді-грудні частина бюджетників (вчителі, лікарі тощо) залишилися б без зарплати. Ось такі небезпеки в собі несе це рішення. Тому, зваживши всі "за" і "проти" ми можливо в політичному плані виглядали менш привабливо, ніж фракція "Батьківщина", але керувалися здоровим глуздом та тверезим розумом", – розповів Поліщук.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
11:39
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
14 березня 2024
05 березня 2024
01 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02