Поділитись:

"Гидоту написати приємніше", – луцький митрополит Михаїл про критику активістів на адресу церкви

Середа, 17 серпня 2016, 19:26

Останнім часом луцькі активісти критикують діяння Волинської єпархії Української православної церкви Київського Патріархату. Зокрема, один із конфліктів із громадськими активістами стосувався будівельних робіт на території Свято-Троїцького собору.

Очільник Волинської єпархії Української православної церкви Київського Патріархату, митрополит Луцький і Волинський Михаїл в інтерв'ю Волинському інформаційному порталу наголосив, що звертати увагу на них не будуть, оскільки право висловити думку мають лише парафіяни, які ходять до цього храму.

"Все те, що відбувається на території собору, ми звершуємо згідно з чинним законодавством. Тобто якщо ми проводимо ремонт, ми маємо відповідні документи. А те, що комусь не подобається, – це його проблеми. І ми не будемо звертати увагу на те, що комусь щось не подобається. У нас можуть висловити думку лише наші парафіяни, які ходять до цього храму. Вони мають моральне і релігійне право сказати свою точку зору. Але, коли ми приймаємо рішення про здійснення якихось робіт, то ми вже маємо згоду нашої релігійної громади на їх проведення. І нам не треба згоди всієї громади міста Луцька", – підкреслив митрополит.

Із його слів, неважливо, хто окремо з 210-ти тисяч лучан думає інакше, адже церква орієнтуватиметься на більшість, яка хоче змін.

"Тим паче, що ми не робимо чогось поганого чи вандального. Ну, наприклад. Заходиш у браму і з лівого боку зараз розарій. Говорили про те, що ми займаємося вандалізмом, збираємося будувати дев'ятиповерховий будинок і продавати квартири там, говорили всяке різне. Посадили троянди – ніхто нічого не говорить. І що я йому буду розказувати в процесі будівництва чи облаштування території? Він хоче написати гидоту. То як я йому буду розказувати, що ми задумали благородну справу? Але сьогодні троянди є – про них ніхто не пише. А гидоту написати приємніше", – сказав Михаїл.

Митрополит зауважив, що в основному ці громадські діячі – це бізнесмени, які діють за принципом "пошуміли – заплатили – мовчать".

"Чи будували корпус академії. Говорили-говорили, що ми щось робимо погане. То чому я буду розказувати, що в мене в Нижній храм тече вода? Погана сходова, вона поломана, її треба реставрувати. Ну що я йому буду розказувати? Показуєш документи – він каже: "Ви їх купили". Дурниці розказують. А гарна сходова? Гарна. Ми зберегли пам'ятку? Зберегли, тому що гідроізолювали, зробили все за технологією, воно гарно і практично. Чого я буду комусь розказувати?

Тим паче, що в основному ці громадські діячі – це бізнесмени. Зараз є така група бізнесменів, які називають себе громадськими діячами. Тому що громадська організація – це я і мій кум. Громадська організація – це певна кількість членів, які проводять якісь системні зустрічі, аналізи, виступають, щось пропонують", – пояснив він.

Митрополит Михаїл наголосив, що не кожен об'єкт, який десь будується, може мати документи.

"Не все може бути так, як хтось хоче. Вони починають його критикувати. Той, щоб не припиняти будівництво, платить діячеві. І той мовчить після цього. А потім шукає черговий об'єкт. Знову: пошуміли, заплатили, мовчать. От у нас купа таких незадоволених будівельників. Ти скажи: що ти для міста зробив? Я буду шанувати тих діячів, які для міста зробили щось конкретне. От він заявляє: я для міста зробив, а ти робиш неправильно. Але якщо він нічого не зробив, а тільки шумить і пише листи то в прокуратуру, то в МВС, яка в мене може бути повага до такого діяча? Це не діяч, це такий бізнесмен", – резюмував він.

Надрукувати
мітки:
коментарів