Поділитись:

П’ятірка вихідців із України, які розбагатіли за кордоном

Четвер, 07 квітня 2016, 20:29
П’ятірка вихідців із України, які розбагатіли за кордоном

Чи знаєте ви, що PayPal, WhatsApp і навіть Hyatt створили українці? Наші люди шукають можливості реалізувати себе у всьому світі і деколи досягають неймовірних висот.

IT, інвестиції, банки, торгівля — немає таких сфер в бізнесі, де б не було відомих вихідців з України. 112 телеканал пропонує ТОП-5 українців, які виїхали за кордон і створили там компанії світового рівня.

Найбагатший громадянин Великобританії — корінний одесит Леонард Блаватник.

П’ятірка вихідців із України, які розбагатіли за кордоном

У 1979 році він емігрував в США, де незабаром отримав громадянство і блискучу освіту в Колумбійському університеті та Гарвардській школі бізнесу. Спочатку працював аудитором, пробував себе в логістиці, поки в 1986 році не заснував інвестиційну компанію Access Industries, яка і принесла йому успіх. В кінці 80-х Блаватник разом зі своїм однокурсником Віктором Вексельбергом постачали в СРСР комп'ютери, а в 1991 році створили інвестиційну компанію "Ренова". Цей актив американський бізнесмен незабаром порахував нецікавим і продав його. Дуже успішною була угода з акціями ТНК, яка принесла йому майже 2 млрд доларів. Також бізнесмен активно інвестував в алюмінієвий бізнес, телекомунікації та медіа. Йому належить нерухомість більш ніж на 1 млрд доларів, серед іншого — на Манхеттені, в Голлівуді, Лондоні, Парижі та на Лазурному березі Франції. А ще Блаватник є власником звукозаписної компанії Warner Music, за яку заплатив 3,3 млрд доларів. У 2015 році Forbes оцінив його статки в 18,5 млрд доларів.

Блаватник не тільки бізнесмен, але й член вчених рад низки університетів, зокрема Кембріджа і Гарварду. У політиці підтримує республіканців, навіть виділяє пожертви в їх фонди в штаті Нью-Йорк. Бізнесмен не любить спілкуватися з журналістами, однак вважає медіа цікавою сферою для інвестицій.

Засновник міжнародного консорціуму "Альфа-Груп" Михайло Фрідман народився у Львові.

П’ятірка вихідців із України, які розбагатіли за кордоном

В кінці 80-х з друзями створив перші компанії, які пізніше стали основою промислової групи. У 1991 році був заснований "Альфа-Банк", візитна картка бізнесу Фрідмана. Зараз це міжнародний банк, який веде свою діяльність і в Україні. "Альфа-Банк" входить у десятку найбільших банків за активами і є одним з лідерів за обсягом коштів юридичних осіб в нашій країні.

Бізнес Фрідмана диверсифікований. Це фінанси, страхування, рітейл, телекомунікації й енергетика. "Альфа-Груп" в останні роки стала по-справжньому міжнародною структурою, в якій працюють екс-менеджери BP, Google, Skype і інших світових компаній. В Україні Фрідману і його партнерам, крім "Альфа-Банку Україна", частково належить "Київстар", а також IDS Borjomi Ukraine.

Не забуває бізнесмен і про своє рідне місто. Останні п'ять років компанія Фрідмана проводить у Львові міжнародний джазовий фестиваль "Альфа Джаз Фест", на якому виступають кращі світові виконавці джазу. Послухати чудову музику можна на трьох сценах. В рамках фестивалю премією імені Едді Рознера відзначають музикантів, які прославили цей музичний напрям. Так, в минулому році її отримав американський композитор, лауреат 14 премій "Греммі" Хербі Хенкок. За оцінками Forbes, Фрідман володіє статками в 14,6 млрд доларів. Сам бізнесмен додає, що для нього бізнес — це драйв і можливість безкінечного розвитку.

Американський мільярдер Алекс Ровт також є вихідцем з України, або, як каже він сам, — з Карпат.

П’ятірка вихідців із України, які розбагатіли за кордоном

Народився він у Мукачевому, як Олександр Кисельов, але в юному віці виїхав в Угорщину, де працював у сфері торгівлі. У 1985 році емігрував до Нью-Йорка, змінив прізвище і вирішив розвивати свій бізнес. Головний актив Ровта — компанія IBE Trade Corporation, яка займається виробництвом добрив і їх торгівлею. У 2008 році журнал Forbes включив вихідця з України зі статками у 1,57 млрд доларів у свій список найбагатших людей планети. На той момент його компанія контролювала десяту частину світового ринку аміаку. В Україні Ровту належали акції "Стиролу" і сєвєродонецького "Азоту", поки він не продав їх Дмитру Фірташу.

Про рідне Закарпаття Алекс пам'ятає не на словах, а на ділі. Бізнесмен допомагав області впоратися з наслідками повені 1998 року, спонсорував відкриття пам'ятників в Ужгороді, в Чинадієвому організував фабрику з виготовлення паркету, а також відкрив ряд санаторіїв. Алекс Ровт допомагає воїнам АТО, виділяючи кошти на їх лікування. Себе Ровт називає консерватором і творчою особистістю. Нещодавно він видав книгу про антисемітизм.

Українські IT-фахівці давно облюбували США. Багато запустили там успішні стартапи. Корінного киянина Макса Левчина у світі знають як творця найбільшої в світі системи електронних платежів PayPal.

П’ятірка вихідців із України, які розбагатіли за кордоном

У 16 років він переїхав до США у пошуках політичного притулку і осів у Чикаго. Перші проекти успіху починаючому бізнесменові не принесли. Усі сили він кинув на створення системи "електронних грошей". Раніше спроби реалізувати подібний проект закінчувалися крахом, але Левчину у 1999 році вдалося створити надійний і захищений сервіс. Далі були інвестиції великих банків у його проект і завоювання ринку. Щоб оцінити масштаби створеного Левчиним сервісу, досить сказати, що в минулому році через PayPal пройшли платежі на суму 82 млрд доларів. У 2002 році eBay купила PayPal за 1,5 млрд доларів, а Левчин за свої 2,3% акцій отримав близько 34 млн дол.

На виручені від оборудки гроші Левчин заснував стартап Slide зі створення сервісів для соцмереж, який у підсумку продав Google за 182 млн доларів. На початку 2013 року бізнесмен запустив ще одну платіжну систему — Affirm. Зі своїми майже 100-мільйонними статками Левчин є одним з найбільш успішних і багатих програмістів Кремнієвої долини. Свій успіх він пояснює просто: розробляйте продукт не для себе, а для користувачів, адже їх багато, а ви один.

В лютому 2014 року Facebook заплатила 16 млрд доларів за мобільний месенджер WhatsApp. В одну мить Ян Кум, власник 45% акцій компанії, розбагатів на 6,8 мільярдів.

П’ятірка вихідців із України, які розбагатіли за кордоном

Ян Кум — уродженець Києва, виріс у Фастові. В пошуках щастя його родина на початку 90-х емігрувала в США. Починав Ян з хакерського угруповання, потім працював в Ernst & Young. У 1997 році робота звела Кума з менеджером Yahoo Брайаном Ектоном, який забрав його до себе в штат, а незабаром став другом і бізнес-партнером.

iPhone надихнув Кума і Ектона на створення мобільного мессенджера. Вони були обмежені мінімальними вкладеннями і невеликим штатом співробітників. Але WhatsApp швидко сподобався користувачам смартфонів, адже за символічну плату заміняв дорогі СМС-повідомлення. Вже через два роки аудиторія месенджера досягла 200 млн користувачів. І Facebook не пошкодувала витратити на дітище Кума третину своїх заощаджень. Після покупки Ян Кум став членом ради директорів Facebook. Сьогодні Forbes оцінює його статки в 7,9 млрд доларів, хоча п'ять років тому він був готовий закрити свій проект через відсутність коштів.

"Зараз наша компанія лежить в корені Америки, і ми знаємо, що у нас ніколи це не відберуть", — говорить Ян Кум про своє майбутнє.

Надрукувати
мітки:
коментарів