Поділитись:

Співати для країни

Понеділок, 23 квітня 2018, 07:40

Деякі наші співаки люблять казати "мистецтво поза політикою".

Якщо ж мистецтво поза політикою, то чому чимало представників шоу-бізу не гребують виступати на політичних збіговиськах, чи концертах, які агітують за політика чи політсилу?

Оці всі лободи лораки повалії і їм подібні їдуть виступати в Росію і беруть навіть нагороди з рук країни-агресора, панібратствують з ними. По моєму, їм головніше аби російські друзі на них не образились та дали грошей, аніж те, що за такі вчинки їх ненавидить вся країна. Який слід у пам'яті своїх співвіччизників залишать вони?

Ось, наприклад, культову співачку Сезарію Евору її країна пам'ятатиме й шануватиме ще довго. Це співачка з республіки Кабо-Верде, яка виконувала традиційні острівні пісні в жанрі морна і була родом з бідної сім'ї. Та й її країна Кабо-Верде теж не була багатою.

Співачка навіть свого часу, у зв'язку з економічними труднощами, змушена була припинити свою співочу кар'єру.

Втім пізніше Евора здобула світову популярність, але завжди на сцену виходила співати босою – це була символічна данина бідності в якій живуть її земляки.

Однак не тільки цим вона була солідарна зі своєю вітчизною. З її біографії мені стало відомо, що ця дивовижна жінка в своїй країні повністю утримувала всю систему освіти!

Завдяки їй тисячі дітей з Кабо-Верде навчились читати й писати. Кажуть, щодо витрат на себе, то вона не була вимоглива. З найдорожчого купила собі, по моєму, декілька авто середнього класу. Таке враження, що їй і не треба було тих грошей. Вона просто босоніж виходила на сцену, курила сигари, любила віскі і просто жила й співала, як вміла й як відчувала. Тому сьогодні замість незрозумілих про що "Чумачєчяя вєсна" чи "стіль сабачькі", я слухатиму Сезарію Евору, хоча й діалекту португальської мови теж не розумію. Але музику треба відчувати і я відчуваю, що мене ці мотиви заворожують.

Надрукувати
мітки:
коментарів