Поділитись:

Пристрасті за ПриватБанком: що думають волинські експерти

Вівторок, 20 грудня 2016, 12:00
Пристрасті за ПриватБанком: що думають волинські експерти

Націоналізація ПриватБанку – тема №1 у всіх ЗМІ, у соцмережах та у домівках пересічних українців. Усіх хвилює питання: що ж далі? чи вдасться повернути вкладені гроші? як це вплине на економіку країни і на кожного українця?

Ділове інтернет-видання Волині Конкурент поцікавилось думкою волинських еспертів – людей, які розуміються в питаннях економіки, фінансів та мають досвід роботи у фінансових установах.

Завідувач кафедри фінансів та кредиту Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидат економічних наук, доцент Ігор Грудзевич:

Пристрасті за ПриватБанком: що думають волинські експерти

"Зміна власника банку нічого не міняє. Навпаки. Для вкладників – це надійніше, адже держава дає гарантії, оскільки він стає державним банком. Нічого поганого не буде. Просто власники не хотіли його докапіталізувати, тобто їм треба було вийняти суму з кишені і заплатити, а це зробила держава. А скільки чуток ходило навколо того банку? Якби вони його продали іншим власникам, нерезидентам України, то, може, більший був би ажіотаж. А так треба поводитись спокійно. Тим паче, що в державній власності він довго не пробуде, його підготують і продадуть. Докапіталізація – це збільшення статутного фонду, значить – збільшення надійності банку. Якби держава допустила крах ПриватБанку, то це би був крах всієї банківської системи України, був би вплив відчутний. У ПриватБанку – найкраща платіжна система. Цей банк на голову вище від всіх інших банків, зокрема й "Ощадбанку". Головне зараз – щоб не погіршилася якість обслуговування".

Екс-керівник обласного управління "Ощадбанку" Віктор Смолярчук:

Пристрасті за ПриватБанком: що думають волинські експерти

"Звичайно, методи, якими проведена націоналізація ПриватБанку, нагадують радянські часи, коли населення постфактум дізнавалось про грошові реформи, які носили конфіскативний характер для вкладників. Але з тої інформації, яка з′являється сьогодні, можна зробити висновки, що іншого виходу в уряду не було. Не може бути держава, власне яка і породила цього фінансового монстра, бути заручником декількох олігархів. Банкрутство ПриватБанку привело б до повного краху банківської системи в Україні, яка зараз і так вкрай слабка.

Для економіки країни ніяких значних негативних наслідків не буде, крім того, що борги ПриватБанку, а це біля 150 мільярдів гривень, які допустили попередні власники банку, будуть погашатись з Державного бюджету, тобто за рахунок людей України. Ці гроші краще було б спрямувати на будівництво шкіл, садочків, перинатальних центрів та інші нагальні потреби громад.

Я розумію вкладників Приватбанку та їхні страхи, але раджу не панікувати. Боятись потрібно було раніше, коли банк був у приватних руках. Держава не допустить його банкрутства. Крім того, в Приваті, на відміну від "Ощадбанку", є гарантія у вигляді Фонду гарантування вкладів, і навіть якщо допустити найплачевніші наслідки, то кошти людям будуть повернуті з цього Фонду.

І ще такий нюанс, як строковість депозитів. На відміну від попередніх років, вкладники не мають права достроково розривати депозити. Це плюс, тому що якби цієї норми не було, народ масово кинувся б до кас банку. Але якщо навіть забрати депозити з Привату, то в якому банку їх розмістити? Я б навіть ближчим друзям не порекомендував би зараз жодного іншого банку. Тримати вдома – це ще більший ризик. Особисто користуюсь послугами Приватбанку уже шість років і хочу сказати, що рівень послуг в ньому значно кращий, ніж в інших банках України.

Новину про націоналізацію Привату сприйняв спокійно, за тиждень - два ажіотаж спаде і все ввійде у звичну колію. Пересічні клієнти Приватбанку не постраждають. Все в нашій країні буде добре, в тому числі і з банками. Пережили голод, переживемо і розкіш.

Надрукувати
мітки:
коментарів