Поділитись:

Волинські податківці викрили конвертаційний центр

Вівторок, 03 січня 2017, 16:36

Міжрегіональний конвертцентр надавав послуги підприємствам реального сектору економіки Миколаївської, Херсонської та Одеської областей з формування незаконного податкового кредиту та проведення безготівкових коштів у готівку.

Про це повідомляє прес-служба ГУ ДФС у Волинській області.

Як свідчать матеріали кримінального провадження, організатор "конверту" вибудував досить чітку модель взаємодії з виконавцями, котрі шукали підставних осіб, на яких за грошову винагороду реєструвалися фіктивні суб'єкти підприємництва. Саме ці виконавці, використовуючи корпоративні банківські картки транзитно-конвертаційних підприємств, знімали значні суми готівкових коштів в установах банків та передавали їх кур'єрам та організатору.

За відкриття банківських рахунків, реєстрацію податкових накладних та подачу податкової звітності фіктивних та "транзитних" СГД, контроль систему "Клієнт-банк", перевірку фінансових документів, що надходили від клієнтів, податковий та бухгалтерський обліки транзитно-конвертаційних підприємств відповідала бухгалтер з Миколаївщини.

Як виявилося, банківський супровід цього центру з конвертації готівки забезпечував співробітник одного з банків, який був "відповідальним" за швидке та безперешкодне проведення розрахунків між вигодонабувачами і транзитними підприємства та інформував про наявність готівки в касах відділень банків.

Про кількість та суму готівки, яку доводилося переміщувати організатору конвертцентру свідчить той факт, що забезпечення охорони організатора та виконавців після отримання готівки в банку покладалася на 2 спеціальних кур'єрів, які згодом через кур'єрів нижчого рівня доставляли готівку "замовникам".

В ході оперативно-слідчих дій з'ясувалося, що протягом квітня–грудня 2016 року "конвертаційним центром" переведено в готівку понад 150 млн грн, сформовано схемний податковий кредит з ПДВ для підприємств реального сектору економіки на загальну суму понад 30 млн гривень.

Відтак, для припинення діяльності цього конвертаційного центру було сформовано 24 мобільні слідчо-оперативні групи, які протягом одного дня провели 24 обшуки у трьох областях України. До ліквідації конвертцентру був залучений весь особовий склад оперативного та слідчого управлінь ГУ ДФС у Волинській області, а також слідчі та оперативники ГУ ДФС у Херсонській області, ГУ ДФС у Миколаївській області, ОУ ГУ ДФС у Одеській області, ОУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Наразі результат проведення обшуків – вилучення 105 печаток СГД з ознаками фіктивності. Крім того, 172 ухвалами Луцького міськрайонного суду накладено арешти на банківські рахунки транзитних підприємств та підприємств з ознаками фіктивності, підконтрольних організатору "конвертаційного центру".

Сума арештованих коштів станом на 3 січня перевищує 3 мільйони гривень, процедура блокування рахунків триває.

Організатору та одному з виконавців оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.3 ст. 212, ч.1 ст.205, ч.3 ст. 358 КК України, а Луцьким міськрайонним судом вказаним особам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з альтернативою внесення грошової застави в розмірі 128 тис грн кожному.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
07 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
16 грудня 2023