Поділитись:

Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

П'ятниця, 13 січня 2017, 15:00
Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

У Луцьку між фракціями міської ради "УКРОП" та "Свобода" виникла справжня суперечка, яка зі стін міської ради перейшла у ширшу площину – публічні обговорення та суперечки у мережі facebook.

Ціна питання – 350 тисяч гривень, які депутати не виділили на добудову пам'ятника Степану Бандері навпроти РАЦСу.

Хоча голова фракції ВО "Свобода" у Луцькій міській раді Микола Федік переконував, що все ж таки варто довести справу до кінця і добудувати пам'ятник Бандері біля РАЦСу, де вже закладена капсула.

Однак голова фракції "УКРОП" Ігор Поліщук, сказав, що "укропівці" не будуть голосувати за виділення цих коштів, оскільки точиться багато дискусій навколо того, скільки ж має коштувати цей пам'ятник і, найголовніше, де він має стояти. Депутат запропонував зібрати громадські слухання і почути думку самих лучан, чи треба їм пам'ятник навпроти РАЦСу і чи варто витрачати великі кошти на його спорудження.

Депутат-"укропівець" Олександр Кравченко взагалі запропонував не робити класичний постамент в стилі Леніна, а зробити пам'ятник Бандері оригінальним, як зробили співаку Кузьмі Скрябіну в "Сіті-парку". Також депутат запропонував й інше місце розташування – навпроти обласної прокуратури у "Бандера-сквері".

Тоді від голосування утримались "укропівці", "Народний контроль" та "Самопоміч".

Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Представники ВО "Свобода" назвали таку позицію "псевдопатріотизмом".Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Чимало дискусій викликав допис на фейсбук-сторінці Миколи Федіка, який згадав слова Кравченка, що місце Бандери в схроні.Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Також, окрім "свободівців", обурило рішення депутатів не виділяти 350 тисяч на добудову пам'ятника головного лікаря Центру хірургії ока професора Загурського Тетяну Єремеєву. Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Проте "свободівці" вирішили донести свою позицію з приводу скандальної ситуації щодо розміщення пам'ятника Бандері. Цю позицію вони навіть оприлюднили на своєму офіційному сайті.

"Місце спорудження пам'ятника Степану Бандері у Луцьку було визначене і затверджене Луцькою міськрадою понад вісім років тому. Зараз справа зрушила з мертвої точки. Встановлено постамент, виділено кошти на початок виготовлення гіпсової скульптури монумента, укладено договір з підрядником робіт. Але тепер, коли спорудження пам'ятника вступило у завершальну стадію, у Луцькій міськраді псевдопатріотичні депутати почали під надуманими приводами вставляти палки в колеса, аби будь-що завадити цьому процесу. Мета такої непатріотичної поведінки одна: завалити саму ідею будівництва пам'ятника Степану Бандері у місті. На жаль, риторика і поведінка УКРОПу, "Самопомочі", "Народного контролю" у Луцькій міськраді з питань, які стосуються національної пам'яті українців та виховання патріотизму у підростаючого покоління, сьогодні повторює риторику Партії регіонів. Спочатку з Бандерою боролися польські, російські та німецькі окупанти, потім – комуністи та "регіонали", а тепер – представники зазначених політичних проектів, - йдеться в заяві.

Втім Ігор Поліщук й надалі вже у фейсбуці повторив свою позицію щодо того, що пам'ятники не повинні встановлюватись в тому місці, навколо якого точаться дискусії.Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Пізніше він зробив новий допис, намагаючись розставити всі крапки над "і" щодо позиції "УКРОПу" з цього питання.Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Висловили свої думки з цього приводу у соцмережі і представники медіа-спільноти.

Відтак, головний редактор ділового інтернет-видання Волині "Конкурент" Андрій Лучик написав, що розташування пам'ятника у сквері навпроти обласної прокуратури – альтернативне рішення.Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Головний редактор "Відомості.UA" Галина Федоренко зазначила, що в питанні пам'яника Бандері люди поділились на три табори: за, проти і кому байдуже.Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Журналіст інтернет-видання "Волинь 24" Людмила Яворська назвала звинувачення у псевдопатріотизмі "припадками позірства".Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Свою думку щодо суперечки, хто патріот, а хто – ні, висловив і депутат- "укропівець" Борис Смаль.Хто псевдо -, а хто патріот. Баталії навколо пам'ятника Бандері у Луцьку (Оновлено)

Питання щодо спорудження пам'ятника Бандері стало справжнім яблуком розбрату між фракціями УКРОПу та "Свободи" у Луцькій міській раді. І хоча обидві політсили завжди приміряють на себе образ "справжнього патріота", ситуація, що склалася, яскраво демонструє про розбіжності у їхніх поглядах.

А як вважаєте ви: де повинен у Луцьку стояти пам'ятник Бандері у Луцьку? Висловіть свою позицію, взявши участь в опитуванні від інтернет-видання "Конкурент".

 

 
Надрукувати
мітки:
коментарів
01 лютого 2024
31 січня 2024
30 січня 2024
26 серпня 2023
11:53
10 травня 2022
15 квітня 2022
27 грудня 2021
01 грудня 2021
29 листопада 2021
26 листопада 2021
08:44