Поділитись:

Лучани хочуть прописуватись на дачах

П'ятниця, 20 січня 2017, 15:19
Лучани хочуть прописуватись на дачах

У Луцьку пропонують затвердити порядок переведення садових та дачних будинків, що відповідають будівельним нормам, у житлові будинки.

Відповідний проект рішення озвучив депутат міської ради Микита Рабан сьогодні, 20 січня, під час засідання постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру, – повідомляє Волинський інформаційний портал.

Зокрема, зараз розглядаються звернення кількох громадян щодо переведення їхніх садових будинків у дачних районах міста у житлові. Причину зміни цільового призначення вони пояснюють тим, що, проживаючи у цих приміщеннях, люди не мають змоги користуватися своїми правами на реєстрацію та участь у виборах.

За постановою Кабінету Міністрів України, жителі вказаних будинків можуть перевести будинки у житлові та приписатися там за рішенням місцевого виконкому. Утім, в самій постанові депутати не зазначили процедуру, за якою це має відбуватися. Це призводить до того, що жителі дачних будинків не можуть скористатися своїм правом.

"Зараз, як мінімум, у Луцьку є три дачних масиви: на Дубнівській, Львівській та Володимирській вулицях. Станом на сьогодні уже четверо громадян стикнулися з цією проблемою. Тож пропоную підтримати цей проект", – сказав Рабан.

Натомість управління архітектури міста не підтримує таку пропозицію, пояснюючи це тим, що існує ймовірність того, що згодом мешканці захочуть реконструювати приміщення. Утім, на землі під садівництво будь-яке будівництво заборонене.

"Якщо садове приміщення стане житловим будинком, то "газовики" повинні прокласти до нього газопровід, чого не можна робити у дачних масивах", – пояснили в управлінні.

Микита Рабан зауважив, що нині люди хочуть лише зареєструвати приписку та стати повноцінним виборцем Луцького округу. Ні газифікувати масив, ні розширити дорожні шляхи цим проектом рішення потенційні лучани не зможуть.

Начальник юридичного управління міськради Олександр Рачков на це відповів, що люди, які мають дачі на околиці Луцька, точно зареєстровані в селі, а мають приписку у місті.

"Тоді навіщо приписуватися? Треба змінювати призначення цілого масиву, вносити зміни в генплан. Тоді проблем виникне ще більше", – сказав Рачков.

Про те, що постанова Кабміну не досконала, наголосив і начальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала. Так, з його слів, нормативний акт приймали власники дачних будинків у Конче-Заспі для того, аби узаконити ці будинки. Отож, у цьому контексті говорити про дачні будинки у Луцьку взагалі недоречно, та й порівнювати дачі теж не варто.

У підсумку члени комісії утримувалися від голосування, цим самим не підтримавши проект рішення.

"Ми знову ввели би людей у законодавчу колізію, якщо підтримали б проект", – додав голова комісії Євген Ткачук.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 січня 2024
14:39
11 жовтня 2023
08 вересня 2023
10 травня 2023
23 жовтня 2022
08:30
14 травня 2022
12 квітня 2022
26 березня 2022
25 грудня 2021
28 листопада 2021