Поділитись:

Що думають лучани про новели законопроекту "Про державну мову"

Понеділок, 23 січня 2017, 21:00

У Верховній Раді України зареєстрували проект закону "Про державну мову", яким пропонується розширити і закріпити використання української мови як державної у ЗМІ, виробництві і поширенні фільмів і серіалів, а також у сфері реклами і книговиданні. І, відповідно, цей закон обмежить використання російської мови.

Проведення культурних заходів іноземною мовою, в тому числі і російською, має супроводжуватися синхронним перекладом на українську. А вистави в державних і комунальних театрах не державною мовою показати без субтитрів стане неможливим. За порушення мовного законодавства винних пропонується карати штрафами.

Конкурент поцікавився у волинян, як вони ставляться до запровадження більш жорсткої мовної політики, і ось, що ми почули.

Валентина:

Я не знаю, може, й правильно. Але депутати й законодавство – це 100 % правильно. Щодо дублювання українською мовою в театрі – я не знаю. Преса хай буде і українською, і російською, і англійською, і німецькою, і польською... Хто як хоче. Медіа може бути різними мовами.

Юлія:

Я вважаю, що це правильно. В нас одна держава, і повинна бути тільки українська мова. В Росії ж не запровадили офіційно українську мову, так само і в Україні повинна бути одна мова. Це навіть дуже правильно.

Мирослава і Регіна:

Правильно. Ми за українську мову. Якщо в нас держава Україна, то в нас повинна мова бути тільки українська. Меншини є, хай собі розвиваються. Я вчора дивилась програму "Голос країни". Там виступав хлопець з В′єтнаму, який навчається у Львові. Як він співав українською мовою! Судді навіть не зрозуміли, що то іноземець, поки не обернулись. Люди з інших країн – з В′єтнаму, з Африки – вивчають українську мову, і вони її швидше вивчають, ніж російськомовні жителі. Вони не хочуть. Я не проти, але...У мене в під′їзді сусідка живе, вона з Росії. Але вона так гарно розмовляє українською мовою, що приємно слухати. Ну а є люди, які просто не хочуть. Я не проти російськомовних, хай хто як хоче, так і розмовляє. Вистави дублювати, то трохи "перебор". По телебаченню всі теж по-різному говорять: один українською, інший – російською... Та що казати, як наші депутати у Верховній Раді розмовляють російською мовою. Про що ми говоримо?.. Я б казала, що все ж треба "присікати", потрібно, щоб говорили винятково українською мовою. В нас є суржик, ми ж не чистою мовою розмовляємо. А дітки вже в садочку, в школі вчать українську.

Олександр:

Я вважаю, що це правильно. Навіть вистава, якщо це наші артисти, повинні бути українською. Вони ж не з Росії приїдуть до нас виступати, правильно? Німці ж не приїдуть, не будуть ставити українською, вони її не знають, вони ставлять німецькою. Українською хай ставлять, вони ж з України.

Василь:

Ні преси, ні телебачення не повинно бути російською. Тільки українська.

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
11 березня 2024
26 лютого 2024
20 лютого 2024
07 лютого 2024
10 січня 2024
03 жовтня 2023
02 жовтня 2023
05 вересня 2023
26 липня 2023