Поділитись:

У Луцьку "фірми-привиди" торгують конфіскатом (відео)

Четвер, 23 лютого 2017, 16:22
У Луцьку «фірми-привиди» торгують конфіскатом (відео)

Контрабанда в Україну пливе рікою. ДФС переможно звітує – на кордоні затримали та вилучили. Але далі тиша.

Куди зникає весь конфіскований крам та чи потрапляє бодай щось до державного бюджету, з′ясовували журналісти "Каналу 24" у програмі "ЦРУ".

Обсяги контрабанди в Україні навіть важко уявити. В деяких заявах фігурують суми в 6-7 мільярдів гривень. Це великий і прибутковий бізнес для тих, хто "в темі і в системі".

"Приходить контейнер, власник не звернувся, проходить 90 днів – він підлягає переміщенню на склад митниці. І тут основні схеми по розкраданню цього товару і закладені",
– розповідає екс-заступник начальника Одеської митниці Семен Кривонос.

Власних складів у митниці немає, тому кожного року вона проводить тендер та укладає угоди на зберігання майна. А от виграють такі конкурси далеко не випадкові фірми. 10 гривень – це вся сума, яку власники складів отримують за зберігання майна від митниці за цілий рік. Враховуючи те, що вартість оренди 1 квадратного метра складських приміщень варіюється від 25 до 60 гривень на місяць, то виходить, що ці фірми працюють собі у збиток.

У Луцьку діє Міжнародний благодійний фонд сприяння органам прокуратури Волинської області "Правопорядок і законність". У 2005 році благодійний фонд заснував підприємство "Гарант Луцьк", яке зберігає та продає майно, яке вилучає митниця та інші правоохоронні органи. Співзасновник благодійного фонду – Сергій Супрун. За сумісництвом – начальник відділу матеріально-технічного забезпечення та соціально-побутових послуг прокуратури Волинської області. Простіше кажучи – завгосп обласної прокуратури.

За адресою, яка вказана у реєстраційних документів, ніякої фірми не виявилося. Як і конфіскованих речей, які нібито передали на зберігання. Більше того, охоронець складських приміщень за шість років роботи навіть не чув про таке підприємство.

За даними реєстру, благодійний фонд "Правопорядок і законність" знаходиться по вулиці Ковельській, 18. Але насправді у квартирі за вказаною адресою мешкає жінка, яка не має жодного стосунку до фонду.

"Виходить, фізично не існуючий благодійний фонд завгоспа обласної прокуратури створює фірму, яка теж фізично не існує, і митниця, СБУ, прокуратура і поліція передають цим фірмам майно, яке фігурує в справах. Реальне майно, а не неіснуюче", – розповідає журналіст.

У Волинській прокуратурі про діяльність Фонду допомоги прокуратурі та фірми "Гарант Луцьк" знають, проте від будь-якого зв′язку відхрещуються. Більше того, у прокуратурі є людина, яка відповідальна за зберігання речових доказів та вилученого майна. Але порушень, пов′язаних із незбереженням речових доказів, у них не було, запевняють там.

Не виявили жодних порушень і в ДФС. Виявляється, той самий Сергій Супрун до роботи у Волинській прокуратурі працював завгоспом у Волинській податковій. А з 1999р. по 2008р. був директором підприємства "Профсервіс", заснованого на власності Ради профспілки працівників податкової служби у Волинській області. Це ще одна фірма зі зберігання конфіскату, яка до сьогдні надає послуги Волинській митниці ДФС.

До слова, профспілку ДФС у Волинській області, яка є засновником фірми "Профсервіс", очолює Мирослава Конечна, яка до 2015 року була заступником голови ДФС у Волинській області. Її звільнили за законом "Про люстрацію".

Фірма "Профсервіс" зареєстрована за адресою проспект Волі, 50, але, звичайно, за цією юридичною адресою її немає. Але працівники офісу згадали про таку і фірму і дали номер телефону до директора, яким виявився директор релігійно-прокурорської фірми "Гарант Луцьк" Олександр Матвійчук. Виявляється, у діяльності обох фірм фігурують одні й ті ж імена.

Але, зі слів волинських податківців, у цьому немає жодного криміналу, оскільки юридична і фактична адреси не завжди можуть збігатися.

Усі ці дивні "збіги" пояснив сам прокурорський завгосп Сергій Супрун. Деталі – у відео.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
15 квітня 2024
08 квітня 2024
04 квітня 2024
01 квітня 2024
21 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024
16 лютого 2024
06 лютого 2024