Поділитись:

Петро Нестерук: "Логічно – змінити всіх, пішовши на перевибори"

П'ятниця, 10 березня 2017, 12:00

Петро Нестерук – молодий та амбітний бізнесмен, який у 2015 році став депутатом Луцької міської ради. Нещодавно він очолив Луцьку міську партійну організацію "Блоку Петра Порошенка" Солідарність", взявши на себе відповідальність у складні політичні часи. Звісно, що особистість Петра Калениковича дуже цікава для сайту новин Луцька "Конкурент". Саме тому ми запросили його поговорити про першочергові плани на новій посаді, депутатську діяльність, "колапс" у міській раді та про людину, яка має керувати Луцьком.

– Нещодавно вас обрали головою Луцького осередку "БПП "Солідарність" і тепер, окрім депутатської діяльності на своєму окрузі, вам доведеться займатися розбудовою партійного осередку. Вже визначили свої першочергові завдання, намітили якийсь план?

Для мене це нове. До депутатства я взагалі не брав участі в політичному житті, а що вже казати про діяльність в такому форматі. Зараз я поки ознайомлююся зі всім, подивився, як функціонує апарат організації, дізнався, хто за що відповідає. Своє бачення розвитку міського осередку озвучили обласні керівники. Є рекомендації від центральних органів, які будемо брати до уваги. Тому можна сказати, що ми працюємо над вибудовою чіткого плану розвитку "Солідарності" в Луцьку.

– Сподіваєтесь на чиюсь допомогу в цьому?

Звісно! Буду радитися з активом міської партійної організації та обласним керівництвом, завжди братиму їхні зауваження до уваги.

Загалом ваша політична кар'єра розвивається досить стрімко: учора – ще кандидат в депутати, сьогодні – вже обранець громади, голова постійної комісії та керівник місцевого осередку. Звідки у вас стільки амбіцій, яка ваша особиста мотивація? Ви могли б спокійно займатися бізнесом, без зайвого головного болю.

(Посміхається). Гарне питання. Зі мною контактували до виборів, пропонували балотуватися від округу, де я живу, проте питання висуватися чи ні - було відкритим до останнього моменту. Порадившись з дружиною, отримавши благословіння від батьків, я став кандидатом і пройшов в раду. А тут вже так: якщо взявся, то потрібно викладатися та працювати.

Ви досить активний обранець громади, особливо на фоні інших депутатів-новачків. Що для вас головне в політичній діяльності, які ваші пріоритети?

Людяність. Я не був активним з точки зору різних звернень, запитів, не говорю багато в сесійній залі. Свою енергію проявляю на окрузі та й взагалі в місті. Я б назвав себе публічним.

Ну ви ж часто спонсоруєте різні заходи, фінансуєте проекти, проводите свята для дітей. Не кожний цим займається.

(Сміється). Це ж добре?

Звісно!

Я це все робив і раніше, до депутатства. Просто тоді воно не висвітлювалося, а тепер ЗМІ проявляють більше інтересу.

Нині в Луцькій міській раді дуже напружена політична ситуація. Ніяк не відбудеться сесійне засідання. Хто в цьому винний? Окрема частина депутатів, яка гне свою лінію, чи все ж таки Юлія Вусенко, яка не хоче їм поступатися?

В сесійній залі сидять дорослі люди, мають голову на своїх плечах і самі роблять свій вибір. Я нікого звинувачувати не буду, але свою позицію озвучу: в першу чергу, потрібно взяти до відома факт смерті Миколи Ярославовича. Якщо ми зараз змінимо секретаря, доведеться міняти всіх заступників, підуть з посад керівники департаментів, і ситуація буде нестабільною. Зміни - це не завжди добре, навіть коли вони позитивні – часто виникають проблеми. Ну поглянемо на реформу поліції. Поява патрульних - це добре, але загалом криміногенна ситуація погіршилася. Але це довгострокові плани і можна очікувати позитиву. Якщо дивитися на ситуацію в міській раді, то ймовірна зміна секретаря і команди, яка зараз працює, буде тимчасовою і принесе набагато більше проблем, ніж користі. Не варто розхитувати ситуацію.

От ви зачепили тему криміногенної ситуації і в мене виникло спонтанне питання. Рік тому я написав розслідування про наркоторгівлю в інтернеті. Як наслідок, ваш колега по фракції Андрій Покровський підготував звернення до Авакова з проханням вжити заходів. Скажу, як є: ситуація змінилася лише в гіршу сторону, такий вид торгівлі процвітає. Добре, що Андрій Володимирович також запустив соціальний проект МИ#SVIDOMI, який є циклом ток-шоу з антиреклами наркотиків. Як ви гадаєте, така ініціатива приносить позитивний ефект?

Це чудова ініціатива! Нас завжди вчили як? "Не можна так робити, бо посадять в тюрму". Це залякування, яке не часто дає потрібний ефект. Нам варто змінювати підходи: не лякати, а інформувати. Що й робить Андрій Володимирович через свій проект.

– Повертаюся до плану, тобто до ситуації в міській раді. Що ви можете сказати про дії Андрія Авраменка, Олександра Козлюка та Євгена Ткачука, які зайняли "проукропівську" позицію й не реєструвалися на позачергову сесію? Як ви оцінюєте їхній вчинок?

Дуже б не хотів когось обговорювати. Вони мають своє бачення, то нехай самі відповідають перед людьми за свої вчинки. Додам лише, що мав розмову з Андрієм Авраменком, і він, так само, як і я, переконаний, що повинна відбутися позачергова сесія, на якій потрібно прийняти факт смерті Миколи Романюка.

Перші коливання у всій цій ситуації розпочалися з прес-конференції Євгена Ткачука, який заявив про свій вихід з партії через небажання підтримувати Вусенко. Разом із цим він зрікся від співпраці з УКРОПом і переконує всіх у своїй повній незалежності. Вірите у це?

Його слова мають право на існування, йому за них відповідати.

А фото обіймів Ткачука з Поліщуком (голова фракції УКРОП, - ред.) перед сесією бачили?

Ні.

А таке фото є. Знову трохи провокативне питання. Олександр Козлюк звільнився з міської ради та став радником Ігоря Палиці. Це співпадіння чи чіткий сигнал про зміну позицій?

Звісно, що це чіткий сигнал. Не розумію його вчинку. Він керував управлінням, мав повноваження та підлеглих. Радник може просто порадити, донести якусь альтернативну думку. Його вибір виглядає, як чіткий сигнал про зміну позицій.

Чи підтримуєте ви ідею відкликання депутатів-відступників?

Я розумію депутатів, які кажуть, що їх вибирали люди, а не політична сила, але й позиція партії логічна. Ми всі прийшли в раду під прапором "Солідарності" і повинні дотримуватися партійної дисципліни.

З новими повноваженнями в партійному осередку вам доведеться більше контактувати з депутатами від інших політичних сил. Ви готові?

Звісно, я і зараз це роблю. В мене є товариші, друзі в інших партіях та фракціях. Немає в цьому нічого страшного.

Задам вам ще кілька господарських питань. Як ви взагалі дивитесь на розвиток Луцька: що в нас добре, що відстає?

Наразі першочерговим є транспортне питання, потрібно вже розібратися з тарифами на проїзд, вирішити, чи справді потрібно піднімати вартість. Також необхідно пам'ятати про ремонти дворів та їхній благоустрій, озеленення територій. Головне в цих питаннях – правильно визначати пріоритетність.

А як щодо розвитку туризму? Як на мене, то з цим у Луцьку багато проблем.

Туризм приносить нам гроші з інших міст і його розвиток є дуже важливим. В нас багато цікавих місць, але вони погано пристосовані для прийому гостей. Потрібно не просто рекламувати і запрошувати, а створювати умови для людей. Мені подобається підхід у Львові: їхні виробники, рекламуючи свою продукцію, одночасно просувають туристичний бренд міста. Хочеться, щоб в нас теж було щось подібне. Погано, що в нас нема аеропорту, питання сполучення з Луцьком теж дуже важливе.

А які ваші особисті ініціативи для розвитку міста? Можливо, якісь соціальні проекти, проведення благоустрою територій, встановлення спортивних майданчиків?

– Зараз активно працюю над тим, щоб в парку 900-річчя облаштувати футбольне поле, дитячий майданчик та центральний вхід. Хочеться, щоб було таке культурне та гарне місце, де можна відпочити та позайматися спортом.

– Як проходить ваша робота на окрузі? Чого потребують ваші виборці, чого не вистачає?

(Сміється) Не вистачає завжди грошей. Але цього я вирішити не можу. Я намагаюся вирішувати проблеми, які стосуються благоустрою мого округу та міста. Дуже важливо і корисно задіювати в різних роботах мешканців, вони тоді набагато краще оберігають ті ж самі майданчики. Потрібно відучувати людей від думки, що за них все повинна робити держава, все місто - це наш дім.

– Складно поєднувати бізнесову діяльність з громадсько-політичною?

– Складно. Управління бізнесом, фактично, передав дружині. Звісно, що є моменти, які потребують моєї безпосередньої участі, але постійний контроль здійснює вона. Їй вдається.

– То, можливо, ваша дружина й в політику згодом піде?

– Ні, так не можна. Не варто дружині й чоловіку разом цим займатися.

– Ми потрохи повернулися в політичну площину. І в мене є питання, яке необхідно задати. Чи підтримуєте ви пропозицію депутата Миколи Яручика про розпуск депутатів Луцької міської ради? Можливий такий варіант?

– Можливий. Якщо робота міської ради і далі буде заблокована, то це стане виходом. Життєдіяльність міста – на першому місці. Наразі ми не те, що нічого не розвиваємо, ми перешкоджаємо. Ми приходимо на сесії, які не відбуваються. Цілком логічно – змінити всіх, пішовши на перевибори.

– Ви будете знову балотуватися, якщо це відбудеться?

– Думаю, що так.

– А на міського голову?

– Ні. Ви говорили про мій стрімкий політичний ріст, але він не настільки швидкий. Для такої діяльності потрібно багато досвіду. Я поки не готовий.

– То кого б ви бачили новим міським головою? Можете просто описати, яким він має бути.

– Це повинен бути господар. Потрібна людина, яка збудувала власне життя, яка має, чим пишатися, та багато чого досягла. Така особа зможе розвивати місто.

– Без імен?

(Посміхається) Поки помовчу.

Спілкувався: Руслан ПИЛИПЧУК

Фотографував: Василь БІДУН

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
08 січня 2024
12:29
04 січня 2024
21 грудня 2023
20 грудня 2023
14:47
19 грудня 2023