Поділитись:

У Луцьку обговорили, що треба для створення музею залізниці Волині

Вівторок, 14 березня 2017, 17:45
У Луцьку обговорили, що треба для створення музею залізниці Волині

Для початку роботи над створенням музею залізниці Волині треба знайти приміщення для збору експонатів і людину, яка за це відповідатиме.

Вартість ремонтних робіт у приміщенні колишнього ресторану "Світлофор" орієнтовно коштуватиме 4,5 мільйона гривень. Про це сказав під час круглого столу 14 березня начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич.

З його слів, щоб створити музей треба мати експонати, експозиційний план і дослідити історію. У громадськості виникла центральна ідея – створити в приміщенні "Світлофору" музей залізниці Волині. Оскільки це приміщення раніше була першим залізничним вокзалом у Луцьку.

"Саме приміщення вокзалу дерев'яне, порівняно досить міцне, і його нескладно ремонтувати", – сказав Петро Троневич.

Він додав, що приміщення краще лишити на балансі Укрзалізниці, яка не проти створення там музею і буде в майбутньому утримувати це приміщення.

Громадська діячка Юлія Євпак поцікавилася, чи можна було би створити в "Світлофорі" музей історії міста. Однак Петро Троневич запевнив, що це приміщення є замале для такого музею.

"Треба знайти людей, хто би цим зайнявся. Ми напишемо лист на залізницю, і працівники вокзалів обстежать свої горища. Допоки не будемо мати хоча б тисячу експонатів, не будемо мати наукового тексту, ми нічого вимагати не зможемо", – сказав Петро Троневич.

Керівник мережі ЗМІ "Район in.ua" Наталка Пахайчук сказала, що має бути координатор створення музею, хто робитиме це фахово.

Петро Троневич сказав, що пошук приміщення для зберігання експонатів триває, але треба також знайти відповідальну за це людину. Також на круглому столі вирішили, що непогано було б залучати до цієї справи і студентів, які вчаться на "Музейній справі".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЧИ БУДЕ НА МІСЦІ "СВІТЛОФОРА" МУЗЕЙ ЗАЛІЗНИЦІ ВОЛИНІ?

Надрукувати
мітки:
коментарів