Поділитись:

Де і коли у Луцьку встановлять індивідуальні теплові пункти

Середа, 22 березня 2017, 16:48

Державно-комунальне підприємство "Луцьктепло" планує цього року розпочати роботи по встановленню близько 200 індивідуальних теплових пунктів за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.

 

Про це розповіла директор ДКП "Луцьктепло" Валентина Малютіна, – повідомляє "Четверта влада".

Невдовзі підприємство оголосить тендер на чималу суму для визначення компанії, яка займатиметься встановленням ІТП. Мешканці будинків, яким пощастить і в яких встановлять індивідуальні теплові пункти, зможуть значно зекономити на опаленні.

У жовтні 2014 року Луцька міська рада, ДКП "Луцьктепло" та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали одразу два договори на 14 мільйонів євро, які стосуються реалізації Проекту модернізації системи централізованого теплопостачання міста Луцька.

У рамках цього проекту у Луцьку мають бути облаштовані індивідуальні теплові пункти (ІТП) у близько 200 багатоповерхівках. Це має зменшити використання обсягів теплоносія на 20 %, а відповідно й оплату за нього для лучан.

Директор підприємства розповіла, що є орієнтовний список луцьких багатоповерхівок, в яких планується встановлення індивідуальних теплових пунктів в рамках угоди із Європейським банком реконструкції та розвитку. Усі будинки знаходяться в 33-му та 40-му мікрорайонах міста. В будинках інших районів міста підприємство ІТП встановити не зможе, бо, за умовами проекту, це має бути один так званий тепловий район.

Посадовиця каже, що остаточний список будинків і кількість ІТП, які будуть встановлені, "Луцьктепло" назвати поки не може. Все залежатиме від тендеру, на якому має визначитися підрядна організація та вартість встановлення ІТП.

"В нас є обмеження від цієї суми, яку дає Євробанк. На ІТП ми повинні витратити 3 мільйони 250 тисяч євро. Тобто наскільки нам вистачить 3 мільйони 250 тисяч євро, стільки й буде ІТП. Ціна визначиться на тендері і лише тоді зможемо сказати точну кількість ІТП, які встановлюватимуться. Буде дешевше – значить буде й більше ІТП", – поснює директор підприємства.

Валентина Малютіна зазначає, що тендерну документацію для визначення підрядної організації готують консультанти датської компанії "Ramboll".

"Вони готують і збирають цю інформацію для формування загального лоту закупівлі, тобто що нам треба, в якій кількості, якого діаметру тощо. Ми очікуємо, може місяць і документація буде готова, буде оголошений тендер", – каже Валентина Малютіна.

Черговість встановлення ІТП буде визначатися підприємством та підрядною організацією. Не все залежатиме від "Луцьктепла", проте невдовзі компанія планує оприлюднити так званий рейтинг серед тих будинків, в яких має встановлюватися ІТП, за рівнем оплати населенням за послуги. Де буде вищий рівень оплати і де буде будівельна готовність до встановлення ІТП, у тих будинках "Луцьктепло" намагатиметься встановити прилад швидше.

Валентина Малютіна обіцяє, що вже цього року розпочнуться монтажні роботи.

"Європейська спільнота досить консервативна, це все не так швидко рухається, щоб остаточно все зрозуміло викласти, всім пояснити, ми не можемо пришвидшити процес. Але плануємо, що цього року почнемо вже роботи. Знову ж, як нам говорили консультанти, головне, щоб ми визначили переможця, а далі вже можна працювати, бо процес монтажу ІТП дозволяє виконати роботи фактично за день, якщо не буде морозів. На день відключити будинок і змонтувати. Тобто саме монтування не буде обмежене опалювальним сезоном, воно його не зупинить. Нам головне визначити переможця", – додає Валентина Малютіна.

Читайте також: ЗА ЧИЇ КОШТИ "ЛУЦЬКТЕПЛО" ВСТАНОВЛЮЄ ЛІЧИЛЬНИКИ

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
10:55
04 березня 2024
14:30
27 лютого 2024
12 лютого 2024
10 лютого 2024
13:05
06 лютого 2024
11:49
31 січня 2024
27 січня 2024
22 січня 2024
19 січня 2024