Поділитись:

Петро Нестерук відповів на закиди про комісію "антипідприємництва"

Понеділок, 27 березня 2017, 13:05

Депутат Луцької міської ради Петро Нестерук пояснив, чому комісія з розвитку підприємництва Луцькради не підтримала звернення до Кабміну "Про зупинення знищення малого та середнього бізнесу в Україні".

Про це він написав у Facebook.

Звернення ініціював Андрій Козюра, а після того, як воно не отримало підтримки, запропонував Нестеруку очолити комісію "антипідприємництва".

"Міська рада, як на мене, зобов'язана піклуватися про поліпшення життя лучан. Назви постійних депутатських комісій прямо вказують на це. Перетворювати її в політичне поле бою неправильно. До чого призводить подібне – нині бачать всі мешканці. Тому комісія і не підтримали звернення, підготовлене А. Козюрою, саме за його емоційну та непрофесійну форму викладу думки, образливе ставлення до керівників держави, заполітизовані висновки. Крім цього, підготувала проект документу "Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Державна служба України з питань праці і виставила його для обговорення на своєму сайті. Саме для обговорення, а не як кінцевий вердикт для всіх і вся. Для професійного обговорення, а не для політичного заключення", – пояснив він.

З його слів, у процесі обговорення державні структури, громадські, профспілкові організації визнали проект документа несвоєчасним і таким, який протирічить наявним формам контролю за державним дотриманням забезпечення умов праці і прав працівників.

"Тим більше делегування інспектуючих повноважень органам самоврядування є недоречним, оскільки призведе лише до загострення відносин між цими ж органами самоврядування і бізнесом на території самоврядування. До речі, проект Держпраці стосується не тільки малого і середнього бізнесу, а й великого. Ось тут дійсно передбачаються "можливості для зведення стосунків" органу самоврядування з бізнесом. Цього допустити аж ніяк не можна", – зазначив Петро Нестерук.

Як пояснив він, Федерація роботодавців України виступає проти перевірок бізнесу інспекторами праці "по-новому" і вважає абсолютно неприйнятним проект урядової постанови "Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні; Державна регуляторна служба вважає проект документу щодо перевірок у сфері праці таким, що не відповідає засадам регуляторної політики. Фахівці ДРС, уповноважені особи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства соціальної політики України, Державної служби України з питань праці, представники професійних спілок, громадських об'єднань підприємців, бізнес-асоціацій, громадськості та ЗМІ були запрошені до ДРС і взяли участь в розширеній нараді.

"Присутні висловлювали думку про те, що необхідно взагалі відмовитись від документа у такій редакції. За ініціативою учасників обговорення відбулося голосування. Переважною більшістю голосів громадськість підтримала позицію, що ДРС не повинна погоджувати проект постанови КМУ у запропонованій Держпраці редакції. Інтернет Асоціація України, до складу якої входять провідні міжнародні експерти в галузях економіки і права у письмовій формі звернулася до Держпраці, де детально показала усі порушення чинного українського і міжнародного законодавства у даному проекті. Їх висновок наступний: "проект Постанови та додатки до нього потребують суттєвого доопрацювання, приведення їх положень у відповідність до вимог чинного законодавства, зокрема, врахування повноважень та компетенції Держпраці, визначеної Положенням про Держпрацю та регламентованих Конституцією України, законами України "Про центральні органи виконавчої влади", "Про державну службу", як центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну політику, зокрема, з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. Прийняття проекту Постанови з додатками у запропонованій редакції є передчасним", – розповів депутат.

Петро Нестерук зазначив, що особисто до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з листом звернувся виконавчий директор Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Андрій Менжелій, який висловив думку громадського об'єднання. Дослівно: "вважаємо, що проект постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", розроблений Державною службою України з питань праці, не може бути прийнятий Урядом України".

"Ось так. Що насамперед кидається у вічі – жодних образ у авторів, звинувачень. Це не Верховна Рада, це професіонали, які знають і роблять свою справу. Як кажуть – кесарю кесареве. А нам би зі своїми міськими проблемами розібратися, зокрема з архітектурними і будівельними.
Тому запрошую усіх зацікавлених, зокрема Андрія Козюру, на будь-яке засідання Постійної комісії з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва, де разом, у фаховій дискусії, розглянемо те чи інше тематичне питання та приймемо зважене рішення", – завершив Нестерук.

Надрукувати
мітки:
коментарів