Поділитись:

"Вино і поезія будуть текти ріками", – видавець про Meridian Lutsk

Четвер, 30 березня 2017, 16:40
«Вино і поезія будуть текти ріками», – видавець про Meridian Lutsk

Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Lutsk відбудеться вперше.

Він триватиме три дні: 6-8 жовтня. Про це на прес-конференції 30 березня розповіли організатори.

Фестиваль має на меті створити сучасне культурне обличчя регіону, забезпечити звучання Луцька й Волині в українському і світовому інформаційних просторах, підтримувати міжнародний авторитет та репутацію. Meridian Lutсk організовують за підтримки Генерального консульства Респібліки Польща і Луцької міської ради.

Бюджет фестивалю – 65 тисяч євро. Як повідомила директор департаменту культури ЛМР Тетяна Гнатів, майже 10 тисяч євро (270 тисяч гривень) виділила Луцька міська рада.

Зі слів президента Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослава Помаранцева, це буде культова подія, яка брендує місто не тільки в Україні, а й у Європі.

Фестиваль матиме 5 засад.

  1. На захід запрошують цікавих і відомих поетів країн-учасниць: Литва, Латвія, Естонія, Білорусь, Чехія, Ізраїль, Польща.
  2. Беруть участь українські письменники – вища поетична ліга України: Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Андрій Любка, Ірена Карпа, Ігор Померанцев, Юрій Іздрик, Іра Цілик, Оксана Забужко.
  3. Відбудеться триденна культурологічна прогулянка містом із зупинками у місцях, які репрезентують місто та національні меншини для поетичних читань і перформансів. Це буде близько 12 локацій.
  4. Фестиваль буде рекламуватися завдяки запрошенню іноземних журналістів, участі у найвпливовіших літературних ярмарках і форумах країн-учасниць.
  5. Вірші іноземних поетів будуть перекладені українською, вірші українських поетів будуть перекладені польською і зі сцени будуть звучати двома мовами.

Як зазначив партнер фестивалю член виконавчого комітету Луцькради Роман Бондарук, за допомогою культури Луцьк і Україна загалом зможе об'єднатися з країнами-сусідами.

Ельвіра Яцута, директор Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Lutsk, голова ГО "Мистецьке об'єднання "стендаЛь" запевнила, що на фестивалі буде не тільки поезія, а й музика, театр і всі можливі види мистецтва.

Письменник Сергій Жадан відзначив, що Луцьк має великий потенціал щодо проведення таких заходів.

"Я мушу сказати, що не завжди літературні фестивалі спрацьовують, але якщо вони спрацьовують, то надзвичайно ефективно. Це можна сказати про Meridian Czernowitz, тому що це річ, яка багато зробила для розвитку і культури міста... Я дуже сподіваюся, що через 2-3 роки до Чернівців в цьому плані приєднається Луцьк і всі будуть говорити про Луцьк, і що там фестиваль, і що туди всі їдуть. Я думаю, що саме так і буде, бо Луцьк – місто з величезним потенціалом", – зазначив він.

"Червоне сухе – це один із символів нашого фестивалю. Це тому, що поезія і вино буде текти ріками у Луцьку. Нашому фестивалю успіх гарантовано", – додав Святослав Померанцев.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів