Поділитись:

Луцька міська рада оновить свій склад?

Середа, 05 квітня 2017, 15:40
Луцька міська рада оновить свій склад?

Відповідно до чинного законодавства, посада заступника міського голови, зокрема і Луцької міської ради, входить до складу виконавчого комітету ради, а особа, яка її обіймає, працює у ньому на постійній основі й на неї поширюються вимоги щодо обмеження сумісності її діяльності з іншою роботою.

Про це у мережі Facebook написав продюсер і ведучий ток-шоу "Протилежний Погляд" Тарас Шкітер.

У частині третій статті 51 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлено, що заступник міського голови за посадою є членом виконавчого комітету ради.

Відповідно до частини сьомої статті 51 вказаного Закону "На осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради і працюють в ньому на постійній основі, поширюються вимоги щодо обмеження сумісності їх діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" для міського голови.

Такі вимоги визначено у частині четвертій статті 12 вказаного Закону. (Міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю).

Тобто заступник міського голови не може бути депутатом будь-якої ради.

Крім того, у частині дев'ятій статті 51 вказаного Закону міститься пряма заборона входити до складу виконавчого комітету міської ради депутатам відповідної ради, крім секретаря ради.

У разі, коли на посаду заступника міського голови затверджена особа, яка є депутатом відповідної міської ради, повноваження такого депутата міської ради припиняються достроково без прийняття рішення ради. Це положення передбачено пунктом 4 частини першої статті 5 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад".

Також згідно з п. 2.5 Регламенту Виконавчого комітету Луцької міської ради, заступники міського голови входять до складу виконавчого комітету.

Вищевказана позиція міститься у роз'ясненнях національного агентства з питань державної служди України від 13.04.2012 "Стосовно обмежень сумісності діяльності заступника селищного голови з діяльністю депутата районної ради" – http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/n0013323-12

Таким чином, зі змісту наведених норм можна зробити висновок, що посада заступника міського голови входить до складу виконавчого комітету ради, а особа, яка її обіймає, працює у ньому на постійній основі й на неї поширюються вимоги щодо обмеження сумісності її діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", зокрема щодо поєднання такої діяльності з мандатом депутата міської ради, оскільки до складу виконавчого комітету міської ради не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради.

Нагадаємо: у Луцькій міській раді назвали імена майбутніх заступників міського голови Луцька, зокрема ними можуть стати Костянтин Петрочук, Григорій Пустовіт, Олександр Рачков та Григорій Недопад.

Зважаючи на всі законодавчі норми, зазначені у дописі Тараса Шкітера, депутати Луцької міської ради Костянтин Петрочук, який є членом Радикальної партії Олега Ляшка, та Григорій Пустовіт,член політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", повинні скласти свої депутатські повноваження.

Надрукувати
мітки:
коментарів