Поділитись:

Політична активність лучан: думки експертів

Неділя, 09 квітня 2017, 21:00

За останній місяць у луцькій політиці відбулися радикальні зміни. Обрали нового секретаря Луцькради і, відповідно, й виконувача обов'язків мера. Таке рішення попередній секретар Юлія Вусенко намагається оскаржити в суді. Згодом звільнилися четверо заступників мера. І в міськраді вже встигли обрати нових. Нова влада ухвалює нові рішення, робить нові заяви. Та чи знають про це все лучани?

Наскільки політично активні жителі міста і як можуть повести себе на майбутніх виборах міського голови, Конкурент запитав у експертів.

Олександр Новосад, викладач, голова Асоціації молодих політологів і політиків

"В принципі лучани є політично свідомими, але я б, скажімо, негативу чи позитиву з того не робив. Якщо порівнювати зі Сходом чи Центральною Україною, то лучани більш активні. Взагалі жителі Західної України соціально активні.

Більшість цікавиться політикою. Щодо політичних подій, які зараз відбуваються в Луцьку, я не думаю, що будуть якісь акції протесту. До прикладу, у Львові таксисти почали протест через таксі Uber і Яндекс, адже ця проблема назріла, чи в Білорусі ввели податки й для людей, які не працюють, то це питання насправді тисне і люди виходять на вулицю. А якщо змінилися заступники міського голови, то я не думаю, що це питання, яке виведе людей на вулицю. Чи, до прикладу, довго виборів міського голови не буде… Так, це будуть робити громадські активісти, тут може виникнути питання, чи обов'язково складати мандати офіційним заступникам мера, але це такі загальні факти, тому не думаю, що повинні бути якісь рухи.

Явка на вибори залежатиме від сезонності. Тут треба конкретно знати, коли відбудуться вибори міського голови. Я гадаю, що вона буде не менша, ніж минулих місцевих виборів: приблизно 50 %. Якщо це буде липень-серпень – то явка буде меншою, адже це сезон відпусток".

Олександр Дурманенко, кандидат соціологічних наук, доцент СНУ імені Лесі Українки

"У нас інтерес лучан до політики присутній, однак він є звичайним, на нормальному рівні. Підігрівався інтерес до політики впродовж останніх тижнів у зв'язку з подіями в міськраді, але ажіотажу не спостерігалося. В людей присутня розгубленість, вони не знають, за кого голосувати, якби незабаром відбулися б вибори. У них виникають думки: можливо, не підемо на вибори, а якщо підемо, то будемо визначатися в останній момент. У зрілих суспільствах надзвичайна політична активність – ознака не дуже здорова. Коли люди масово йдуть на вибори – це нездоровий ажіотаж. Стан людей в Луцьку можна охарактеризувати так: все набридло й виникла апатія. Тому активність людей потрібно зараз підігравати: тут ЗМІ відіграють велику роль, людям потрібно пояснювати, що треба робити. Адже люди апатично ставляться до виборів. Мені здається, якщо найближчими днями призначили б вибори, то була б низька явка. Політичні люди в нас зараз в'ялі. Вони цікавляться політикою, але насправді деталей не знають.

Відповідно до досліджень, лучани звикли підтримувати людину, яка позиціонує себе як гарний господарник, людину, яка має досвід. Тобто вони обиратимуть того міського голову, який вирішуватиме проблеми міста. І якщо на перших порах обраний міський голова проблеми міста вирішить, то його й підтримуватимуть надалі. І неважливо, якої політичної приналежності ця людина. До прикладу, Миколу Ярославовича Романюка лучани знали як господарника. І така модель буде працювати, хто би не прийшов до влади".

Михайло Наход, голова "центру політичного аналізу та виборчого консалтингу", кандидат наук з державного управління, експерт з виборчого законодавства

"Я думаю, що політична активність лучан нічим не відрізняється від політичної активності українців загалом. Тобто коли є якісь важливі для держави моменти, то лучани проявляють свою активну позицію, а коли немає якихось потрясінь, то громадяни не надто активні. Це природньо. Вимагати від людей, щоб вони були активні, не порушуючи якісь їхні права, це досить дивно, як на мене.

Якщо буде оголошена виборча кампанія, вона розпочнеться, то безумовно лучани будуть активніші, будуть обговорювати потенційних кандидатів, їхні підходи тощо. А наразі цю в'ялу політичну кризу в міськраді пересічні лучани мало розуміють, і це їх не стимулює до якихось активних дій, а більше до якихось обговорень на кухні. А ті, хто політично свідомі, причетні до громадсько-політичного життя, вони незалежно від того, чи є в Луцьку якісь події, чи ні – мають свою активну позицію.

Я думаю, явка на виборах буде така ж, як і була завжди. А, може, й менша. Бо є апатія громадян загалом до політичної ситуації в державі. Вона накладатиметься й на місцеві вибори. Але коли на виборах вибирають одну особу, тобто керівника міста, то активність виборців в середньому є високою. Думаю, це буде вище, аніж 50 %".

Надрукувати
мітки:
коментарів