Поділитись:

Поліщук не каже, коли виконає свій обов'язок

Четвер, 27 квітня 2017, 11:27
Поліщук не каже, коли виконає свій обов'язок

Секретар ради Ігор Поліщук досі не відправив у Верховну Раду рішення міської ради про припинення повноважень Луцького міського голови Миколи Романюка.

Під час озвучення депутатських запитів на сесії Луцькради, яка відбулась 26 квітня, депутат Юлія Вусенко поцікавилась у Ігоря Поліщука, чи відправив він відповідь на профільний комітет Верховної Ради.

Варто додати, що Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування звернувся листом до секретаря Луцькради Ігоря Поліщука з пропозицією оперативно надіслати завірену належним чином копію рішення Луцькради про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови. Про це "Конкурент" повідомляв ще 3 квітня.

"Відправлю відповідь в строки, визначені законодавством. Мені лист з Комітету прийшов нещодавно", – відповів Ігор Поліщук.

Тоді Юлія Вусенко запитала, коли він відправить рішення ради про взяття до відома факту смерті міського голови Миколи Романюка.

"Щодо рішення, то законом не визначено обов'язку органу місцевого cамоврядування відсилати це рішення", – сказав Ігор Поліщук.

"Тобто ви офіційно заявляєте, що ви його не відправите?" – зауважила Юлія Вусенко. На що Ігор Поліщук нічого конкретного не відповів, а лише сказав, аби "не перекручували слова". Тоді Юлія Вусенко знову запитала:

"Скажіть, коли ви відправите рішення Луцької міської ради про припинення повноважень міського голови?"

"Рішення буде надіслано в строки, визначені чинним законодавством", – вкотре відповів Поліщук, так і не повідомивши конкретної дати, коли ж те рішення буде відправлено.

Нагадаємо: в статті 42 ЗУ "Про місцеве самоврядування" йдеться про те, що у разі смерті повноваження міського голови можуть бути припинені достроково, що є наслідком звільнення його з посади.

Не пізніше як на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті міського голови особа, яка на цей час, відповідно до закону, здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів мера.

Загалом, щоб Верховна Рада призначила позачергові вибори, потрібно було надіслати такі документи: клопотання щодо призначення позачергових виборів голови, копію свідоцтва про смерть міського голови і рішення міської ради, яким береться до відома факт смерті голови. (ст 79 та ст. 42 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні").

Тобто рішення Ради про взяття до відома факту смерті мало б бути проголосоване та відправлене не пізніше 17 лютого.

Якщо ж казати про припинення повноважень міського голови, що депутати зробили, проголосувавши за відповідне рішення 29 березня під час сесії Луцькради, то й тут строки подачі цього документу у Верховну Раду теж протерміновані.

Надрукувати
мітки:
коментарів