Поділитись:

Олександр Башкаленко: "Треба дати людям можливість шанувати те, що вони хочуть самі"

Вівторок, 09 травня 2017, 10:00

Голова Опозиційного блоку у Волинській області Олександр Башкаленко вважає суперечки навколо святкування Дня Перемоги політичною маніпуляцією, мета якої – відволікти увагу від нагальних проблем.

Упродовж десятиліть для українців єдиною пам'ятною датою на честь перемоги над нацизмом було 9 травня. Саме цей день вважався Днем Перемоги – державним святом Радянського Союзу, а пізніше й країн, що входили до складу СРСР, що відзначався "на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників".

Але в результаті інтенсивного процесу декомунізації в українському суспільстві з'явились суперечки щодо доцільності святкування Дня Перемоги за радянським зразком 9 травня. Адже у всьому світі 8 травня (у цей день в 1945 році Німеччина оголосила капітуляцію) відзначається День пам'яті та примирення. І хоч з 2015 року Україна долучилась до цієї традиції, 9 травня досі залишається вихідним днем і державним святом – Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Зі слів голови Опозиційного блоку у Волинській області Олександра Башкаленка, сьогодні не варто акцентувати на цьому увагу, шукати винних і "зіштовхувати їх лобами", адже люди поступово і самі порозуміються між собою.

"Можливо, у цих замаскованих маніпуляціях є своя політика – відволікти увагу людей від проблем насущних", – вважає він.

За даними Мінсоцполітики, на 01 квітня 2017 року кількість ветеранів війни становила 1 230 778 осіб, а жертв нацистських переслідувань – 2 381 особа. Проте не всі вони є власне ветеранами Другої світової війни. Натомість, за інформацією Пенсійного Фонду України, ветеранами війни, які отримують пенсії, станом на початок 2017 року були майже 812 тисяч осіб, із них лише близько 129 тисяч є учасниками бойових дій.

Їх залишилось зовсім мало. Усі вони боролися за визволення свого краю, рідної землі та держави, яку сприймали неоднозначно і по-різному. І тепер усі вони мають право на шану та повагу.

Натомість сьогодні, як зазначив Олександр Башкаленко, ветерани, які були причетні до тієї війни, ледве виживають, ледве зводять кінці з кінцями, а ті, хто спекулює історією, живуть за найвищими стандартами.

"Покоління, що пережило війну, з нагоди перемоги отримує одноразові гривневі подачки від держави і злиденні пенсії, тим часом як "слуги народу" швидкими темпами поповнюють лави олігархів", – зауважив він.

"Якщо ветерани-переможці, свідки тієї війни, хочуть шанувати 9 травня, то ніхто не має права їм у цьому завадити. День Перемоги повинен стати для кожного з нас днем пам'яті та примирення – і тільки, а не приводом для більшого розколу", – вважає Олександр Башкаленко.

Довідково:

"День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні", який відзначають 9 травня, прийшов на зміну "Дня перемоги" над фашизмом у Великій вітчизняній війні 1941-1945 років. Цей день встановлений державним святом в результаті прийняття 9 квітня 2015 Верховною Радою України проекту закону № 2539 "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років".

Поряд з внесенням змін у філософію святкування Дня Перемоги був запроваджений ще один пам'ятний день, приурочений до перемоги у Другій світовій війні. Так, 8 травня в Україні був оголошений Днем пам'яті і примирення.

Надрукувати
мітки:
коментарів