Поділитись:

Які зміни потрібні центральному парку Луцька: думка експертів

Неділя, 28 травня 2017, 20:17

Тема центрального парку Луцька актуальна завжди. Це направду центральне місце, куди сходяться і дорослі, і малі. А у вихідні дні тут особливо людно. Величезна територія, багато дерев, розваги, атракціони, кафе, пляж і зоопарк – обрати відпочинок до душі є з чого. Та крім того, є й місця, де, на перший погляд, давно не ступала людська нога: чагарники, занедбані скульптури і лавки, застояна вода. Лучани парк люблять – ми дізнавалися. Але він потребує змін.

Конкурент поцікавився, яких саме і коли ж вони почнуться.

Костянтин Петрочук, заступник міського голови:

"Багато років не прикладали ніяких зусиль, аби підтримувати парк у належному стані. Ми вже працюємо над його модернізацією. На цю сесію виділяють гроші на виготовлення проектно-кошторисної документації для відновлення водних каналів. Виділяють гроші також на реконструкцію міського пляжу, там вже частина робіт почалася. Вже викосили траву і зараз будемо рухатися у сторону колишнього пляжу за "Спартаком". Почали розробляти розташування різних тематичних місць: одну частинку планують засадити лікарськими рослинами, іншу, до прикладу, облаштувати для відпочинку молоді, плануємо зробити алею ліхтарів. До 30 травня повинні змонтувати сходи у воду. Із 31 травня будемо утворювати комісію щодо пляжів в парку і на Теремнівських ставках. Незабаром також розпочнеться монтаж алеї ліхтарів, вона буде лівіше, там встановимо ліхтарі різних видів. Також у планах реконструкція центрального входу, зараз ведемо переговори, щоб зробити замість страшної сцени якусь таку конструкцію, де можна буде нормально проводити заходи і людям було де сісти. А ще виділили кошти на інструмент для видалення пеньків, адже в парку їх дуже багато".

Людмила Денисенко, директор Луцького зоопарку:

"Не в найкращому стані перебуває парк. Я вважаю, що повинне бути відповідне озеленення центральної алеї. Скільки пам'ятаю – я завжди жила в центральній частині міста – на центральній алеї парку були гарні квіти. Також потрібно заборони в'їзд легкових автомобілів, адже в парку дуже розбиті дороги, та й працівники зоопарку не можуть потрапити до зоопарку, бо територія дуже рясно заставлена машинами. У свій час парк був не дуже освітлений, не було жодного заборонного знаку, але люди мали якусь повагу і ставили свої автівки біля парку. Крім того, через парк знайти дорогу до зоопарку складно. У рамках модернізації зоопарку було передбачено встановлення кованих вказівників. Один із них стояв на центральній алеї і показував напрямок, а інший був біля атракціонів. Ці ковані вказівники намагалися вкрасти. Завершилося тим, що ми самі їх демонтували і поставили на території зоопарку. Єдиний варіант, який ми зараз бачимо, це або стрілки на асфальті, або біл-борд на висоті, адже все інше нищиться".

Віталій Цапюк, директор КП "Центральний парк культури і відпочинку імені Лесі Українки":

"У плачевному стані дерева, масово гинуть ялинки. Треба запросити фахівців, які б вирішили цю проблему. Мені здається, замало дерев. Атракціони зараз у справному стані, пройшли експертну оцінку, запущені до експлуатації. Раз на рік дається дозвіл на сезон. А потім моя служба механіків обслуговує, дивиться за ними – якщо є якість пошкодження, то ми їх забираємо. Я вже тут 25 років, то з них 15 років, що таке фінансування парку – не знаю, принаймні моєї організації. Все залежить від коштів, на сьогодні ми маємо травень-липень холодні, з дощами. У порівнянні з попереднім роком виторг цьогоріч зменшиться майже вдвічі. А виторг на атракціонах – єдине джерело фінансування".

Надрукувати
мітки:
коментарів