Поділитись:

Мешканці селища, що на Волині, просять змінити його назву

Неділя, 28 травня 2017, 10:30
Мешканці селища, що на Волині, просять змінити його назву

Мешканці селища, яке має назву Старий Чорторийськ, вирішили її змінити.

У зверненні, яке розглянула комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією Волинської обласної ради, йдеться про те, щоб з назви забрати слово "старий" і замість Чорторийськ вживати Чарторийськ. Інформує "День"

Проте сесія обласної ради, яка мала передати звернення селян далі до інстанцій, питання перейменування Старого Чорторийська навіть не розглядала. Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик виступив із пропозицією зняти його наразі з порядку денного. А дехто з депутатів на своїх сторінках у соцмережі дописався до того, що вважає ймовірне перейменування... роботою п'ятої колони, й мовляв, Кремль профінансує будь-які перейменування, які йому вигідні.

Старочорторийський селищний голова Микола Шулипа такі думки називає "політикою", пояснює: мешканці селища просто хочуть "встановити істину" й відновити, як вважають, історичну справедливість. Слово "Старий" додали до назви селища тільки 1946 року. Бо залізничну станцію назвали Новий Чорторийськ. А споконвіку, каже він, селище називалося Чарторийськом. До 1996 року його мешканцям видавали паспорти із вказівкою місця проживання "Старий Чарторийськ". Випускники школи отримували атестати також із її назвою "Старочарторийська" ще донедавна. Досі на приміщенні місцевого лісництва й відділення зв'язку висять таблички, які засвідчують, що вони — СтарочАрторийські, а не СтарочОрторийські. "Проти перейменування виступає купка людей, кожен, звісно, має право на свої міркування. Але збори селян, які ми збирали, опитування мешканців засвідчили: люди прагнуть перейменування, вважаючи, що це буде справедливо", — каже Микола Шулипа.

На Волині нещодавно село Буцин у Старовижівському районі отримало нову назву: Буцинь, бо такою була споконвічна його назва. Те, що обласна рада наразі навіть не вислухала представника Старого Чорторийська, а без обговорення зняла питання з порядку денного, нічого доброго, вважає голова, не принесе. Люди все одно із цим питанням звертатимуться, домагатимуться свого. Він каже, що противники перейменування кивають на монахів місцевого чоловічого монастиря, який належить УПЦ. Мовляв, "московські попи" хочуть змінити назву селища... Але монастир і називається "СтарочАрторийський", тому монахів насправді не обходить, як називається селище, каже він.

Надрукувати
мітки:
коментарів