Поділитись:

Чи підете ви на вибори, якщо вони відбудуться цієї неділі?

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 10 червня 2017, 07:40

Зазвичай із такого питання починається "електоральний" тест будь-якого соціологічного центру. І чи не кожен українець міркує на цим, коли вибори вже на носі. Прикро, але часто відповідь не є позитивною.

Не пригадую такого, щоби українці були задоволені хоча б одним президентом. Завжди знайдеться купа причин для критики і вимолювання, аби до влади прийшов хтось інший. Тільки ось тут є заковика: чи то перший, чи то другий президент не приходить – ми його приводимо.

Найголовніший документ країни гласить: "...єдиним джерелом влади є народ". Так воно принаймні мало би бути. Тільки знівелювалося до максимуму, і ми й забули, що таке можливо.

Є декілька очевидних причин, чому ми вибираємо до влади не тих, кого треба. Причин, які залежать від нас, звичайних громадян країни.

Про те, що скоро вибори, в Україні вгадає навіть дитина: і дороги ремонтуються, і будинки укріплюються, і дитячі майданчики будуються – проблеми вирішуються, гречка сіється. Є такі, що не гидують приймати такі "дари" за голос. Дехто свідомо, а хтось – від бідності і безвиході. Та все ж – це раз.

Коли настає той "судний" день – день виборів, чи не в кожній хаті знайдеться людина, котра не піде голосувати, мовляв, мій один голос нічого не змінить. А один до другого – і тисячі виходять. Тому кожен такий голос, яким знехтували, може бути вирішальним. Це два.

Зі свої вибором українці здебільшого визначаються в останній момент. І часто знайомляться зі списком кандидатів вже в кабіні для голосування. Шукають прізвища, які не сходили з язиків, чи ставлять позначку навпроти того, кого порадили сусіди/друзі/колеги/батьки. А історією кожного претендента на владу цікавляться одиниці – три.

Сумно, що нам часто доводиться вибирати серед тих, хто "не симпатичний", того, хто "не симпатичний" трохи менше. Ми, швидше, віддаємо голос не за ось цього кандидата, а проти іншого. Тут вже нічого не вдієш, на жаль. І, звісно, є багато нюансів, бруду і махінацій. Але на наше розчарування і скептицизм лише й сподіваються. Тож, якщо не користуватися принаймні тим самим правом на голос, то тезу про джерело влади і народ з Конституції можна викреслити і забути. Як і стерти всі блага, які може дати демократична держава.

То чи підете ви на вибори, якщо вони відбудуться цієї неділі? Поміркуйте.

Надрукувати
мітки:
коментарів