Поділитись:

Що у Луцьку роблять, аби позбутися смороду

Четвер, 15 червня 2017, 11:20
Що у Луцьку роблять, аби позбутися смороду

Лучани просять владу розробити програму екологічного захисту міста, яка раз і назавжди ліквідувала б сморід.

Така петиція, яку зареєстрував медіа-менеджер та ресторатор Володимир Пащенко, отримала більш ніж 300 голосів.

У міськраді повідомили, що основною причиною появи неприємних запахів вважають скид виробничих відходів ТзОВ "Біопаливо-енергетична компанія, господарсько-побутових стоків ПАТ "Гнідавський цукровий завод" та мікрорайону Вересневе на поля фільтрації заводу, які розміщені та території Баївської сільської ради Луцького району.

Державна екологічна інспекція у Волинській області та фахівці управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області провели позапланові перевірки дотримання вимог природоохоронного та санітарного законодавства ПАТ "Гнідавський цукровий завод" та ТзОВ "Біопаливо-енергетична компанія" і за виявленими порушеннями видали приписи на їх усунення. З 22 травня 2017 року керівництвом ТзОВ "Біопаливо-енергетична компанія" тимчасово зупинено завод до повного з'ясування всіх причин поширення неприємного запаху.

Однак у місті й надалі смердить. Є ймовірність розповсюдження запаху із навколишніх прилеглих до міста територій, – повідомили в Луцькраді.

За інформацією Державної екологічної інспекції у Волинській області, частина каналізаційних стоків із с. Гірка Полонка з самоплинного колектора зливається на прилеглу територію села з подальшим потраплянням в заплаву річки Чорногузка. Відведення неочищених стічних вод в с. Княгининок та смт. Рокині здійснюється на очисні споруди, які перебувають в неробочому стані, з подальшим їх витіканням на відкритий ґрунт та річку Стир. Потребують реконструкції і каналізаційно-очисні споруди КП "Луцькводоканал в районі с. Липляни та рекультивація полігону твердих побутових відходів в с. Брище.

Для підключення господарсько-побутових стоків мікрорайону Вересневе до міської каналізаційної мережі на черговій сесії міської ради виділено з міського бюджету 150 тис. грн на проектні роботи з нового будівництва господарсько-побутової каналізації мікрорайону Вересневе. Самі роботи планують здійснити впродовж 3-х місяців.

Виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення про впорядкування процедури приймання та обліку привізних (асенізаційним автотранспортом) стічних вод в міську мережу господарсько-побутової каналізації.

Працівники відділу екології та департаменту житлово-комунального господарства міської ради спільно з спеціалістами комунальних підприємств "Луцькводоканал" та "Луцькспецкомунтранс" обстежують мережі водовідведення та зливової каналізації в місті Луцьку на предмет виявлення несанкціонованих підключень до цих мереж. У разі виявлення таких порушень вживають необхідні заходи до їх усунення.

Перелік підприємств, діяльність яких має або потенційно може мати негативний вплив на довкілля та інформацію про витрати підприємств на заходи, для зменшення чи запобігання шкідливому впливу на довкілля в червні оприлюднять на офіційному сайті міської ради у Екологічному паспорті міста Луцька, який вже підготували у відділі екології. Щорічно дані паспорта будуть оновлюватись. Крім того, відділ екології щорічно розміщує на офіційному сайті дані статистичного бюлетеня, підготовленого Головним управлінням статистики у Волинській області щодо стану навколишнього природного середовища, дані поточного моніторингу стану довкілля за даними Волинського обласного центру з гідрометеорології.

Відповідно до чинного законодавства, перевіряти роботу підприємств з будь-яких виробничих питань, зокрема і в частині здйснених заходів з охорони довкілля, мають право лише спеціально уповноважені на це органи: щодо дотримання природоохоронного законодавства – Державна екологічна інспекція у Волинській області, щодо дотримання санітарного законодавства – Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Щодо розробки програми екологічного захисту Луцька, в Луцькраді повідомили, що підтримують пропозицію і в найкоротший термін роззроблять нову екологічну програму на заміну чинної.

Надрукувати
мітки:
коментарів