Поділитись:

У Луцьку розповіли, як ОСББ купити індивідуальні лічильники газу

Понеділок, 19 червня 2017, 15:12

У Луцьку розповіли, що для механізму співфінансування встановлення індивідуальних лічильників обліку газу варто вносити зміни до інвестиційних програм "облгазів".

На словах ОСББ є пріоритетом державної політики, але в результаті на заваді термомодернізації стоїть ряд проблем. Про це сказала координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко 19 червня під час прес-брифінгу.

Вона зупинилась на двох основних проблемах: відшкодуванні пільг та субсидій та встановленні загальнобудинкових приладів обліку газу.

"Близько року часу ведуться дискусії між співвласниками ОСББ, НКРЕКП, урядом, "облгазами" про те, що неправильною є політика встановлення загальнобудинкових приладів газу. Адже кожне домогосподарство використовує газ по-різному. А в кінцевому результаті всі заплатять однаково", - сказала Тетяна Бойко.

За її словами, із самого початку правильним був варіант встановлювати індивідуальні прилади обліку газу. Правильно було б, якщо б газороподільче підприємство мало провести консультації з громадою міста, вирішити ці питання і питання з маркою лічильника.

"Бо якщо мешканці мовчать, то всім встановлюють лічильники пов'язані з компанією олігарха Дмитра Фірташа", - зауважила Тетяна Бойко.

Вона розповіла і про механізм співфінансуваня коли співвласники за свій рахунок вибирають і купують сертифікований лічильник, а "облгаз" за ту інвестиційну складову не встановлює загальнобудинковий лічильник, а використовує ці гроші на монтаж індивідуального лічильника. Однак, для реалізації такого механізму в життя варто спочатку вносити зміни до інвестпрограми ліцензіатів (облгазів).

"Волиньгаз" переконує, що вже направляли відповідне звернення щодо зміни інвестпрограми до НКРЕКП, але вони не погодили", - сказала Тетяна Бойко.

Вона зауважила, що без масових заходів, без виходів на вулицю державні мужі не будуть готові до внесення змін.

"Будемо звертатись на рівень Прем'єр-міністра, бо те, що відбувається сьогодні не підходить нікому", - сказала Тетяна Бойко.

Щодо відшкодування субсидій, то за словами Тетяни Бойко, держава неправильно розрахувала обсяг необхідних субсидій, а коштів на це об'єктивно немає.

Мінфін готує зміни до держбюджету на 15 мільярдів, а засідання уряду буде в середу на якому, можливо, розглянуть це питання, яке потім піде на голосування до Верховної Ради.

"Влада хоче замовчати цю проблему, тому варто про неї нам не мовчати і масово повідомляти про це", - сказала Тетяна Бойко.

Юлія Сабатюк сказала що 26 червня на 11:00 в центрі енергоефективності запросять працівників ЗМІ, зберуть людей з всіх ОСББ і знімуть відеоролик-звернення до уряду про виконання їхніх зобов'язань щодо відшкодування пільг та субсидій.

Надрукувати
мітки:
коментарів