Поділитись:

Поліцейська реформа: чи справляються луцькі патрульні

Неділя, 09 липня 2017, 20:00
Поліцейська реформа: чи справляються луцькі патрульні

2 липня минуло рівно два роки з часу запуску реформи МВС – створення Національної поліції. А з того часу, коли на вулиці Луцька виїхали патрульні, минуло вже півтора року. Начебто небагато, але вже можна дати певну оцінку їхній роботі. Чемні й усміхнені, не заплямовані "хабарними" історіями, молоді й амбітні і, головне, так би мовити хлопці з вулиці. На них українці покладали багато надій і вірили в них, як у панацею для всієї міліцейської структури.

Чи виправдали вони сподівання і як змінилися із того часу, коли вперше сіли за кермо новеньких "Пріусів", ІА "Конкурент" запитав в експертів.

Олександр Ніколайчук, активіст "Самооборони Волині":

Поліцейська реформа: чи справляються луцькі патрульні

"Патрульна поліція – це єдиний орган, який можна вважати реформованим, адже він створювався з нуля. У патрульну поліцію пішли працювати переважно ті люди, які ніколи не працювали в системі МВС чи в інших правоохоронних органах, люди, які відчували, що вони там потрібні, які своїми діями хотіли змінити нашу країну. Система, яка створювалася деситяліттями (кругова порука, кумівство, право телефонного дзвінка), ламається не одразу. Є певна тенденція, коли люди хочуть змін, але не хочуть, щоби зміни стосувалися конкретно кожного. Кожен громадянин готовий порушувати законодавство і шукати знайомих і зв'язки виходу із ситуації, аби не нести відповідальність за неправомірні дії. У своїй діяльності ми з патрульної поліцією часто перетинаємося, і я маю змогу бачити зсередини, що хабарництва в них немає. Для них всі люди рівні. Мені особисто хотілося, щоби більш суворо притягали до відповідальності тих порушників, які намагаються вручити хабар. Ще мені не дуже подобається те, що є частина поліцейських, які вже позвільнялися, мовляв, дуже тяжко змінювати систему, бо законодавство є недолугим в деяких місцях і порушники мають змогу уникати відповідальності. До прикладу, коли справа потрапляє до суду, там залучають якісних адвокатів. Такі прогалини в законодавстві треба змінювати. І щоб покарання були більш суворими і демонстративно показовими. У депутатському корпусі такого бажання я не спостерігаю. А загалом у мене особливих претензій до патрульних немає. Можливо, людям би хотілося, щоби патрульних було більше. Так, їх бракує. Коли патрульна поліція тільки з'явилася, в Луцьку, то одночасно працювали 15-18 екіпажів, а потім їх почали залучати на траси загальнодержавного рівня, до інших обов'язків. І зараз в Луцьку патрулює в середньому 5-7 екіпажів. Хоча знову оголосили конкурсний набір, то, думаю, все буде добре. Щодо безпеки, то я й раніше не відчував особливої небезпеки в Луцьку. Безпека залежить не від кількості чи наявності патрульних, а від ставлення кожної людини до проблеми. Дуже часто стикаються з тим, що відбувається якесь правопорушення і повз нього проходять лучани, але не реагують. Якби цю загальну громадянську байдужість розбурхати, аби відчували, що безпечніше буде тоді, коли кожен з нас буде долучатися до гарантування безпеки, то все буде краще".

Олександр Вовченко, начальник Патрульної поліції Луцька:

Поліцейська реформа: чи справляються луцькі патрульні

"Минуло півтора року з часу запуску Патрульної поліції Луцька. За цей період часу патрульні змінились: стали більш професійними, "випрацювались", набули досвіду. Кожен зрозумів, що поліція – це служба: щоденна, безперервна, цілодобова. Тому – дуже складна, але і надзвичайно цікава.

На початку всі дуже хотіли змінити країну, але зараз побачили, що це не так і просто, не так легко, не так швидко. Адже неможливо одразу взяти і змінити понад 40 мільйонів населення України. Патрульних по країні понад 12 тисяч, у Луцьку – близько півтори сотні. Люди втомлюються так само, як і інші, люди бачать іноді безвихідь, вони хочуть бути більше з рідними. Зважте, що в патрульній поліції всі молоді люди, вони лише починають будувати особисте життя, створювати сім'ї, народжувати дітей. І на них покладена така значна місія, як зміна країни. Звісно, це надважке завдання, адже всі очікували швидких і безповоротних змін. Вони відбуваються, ми бачимо їх щодня, просто через менталітет наших людей ці зміни відбуваються туго і повільно. Тому, хто це все усвідомлює, той залишається і працює. Хто не розуміє і не витримує – іде, і це природний процес. Патрульні змінились, але я і далі пишаюсь своїм особовим складом. Ніхто з них жодного разу не взяв хабара, хоч пропонували неодноразово. Ніхто з них не чинив насильства чи примусу над громадянами. Кожен з них щоразу приходить на службу і гідно її несе. Кожен в міру можливостей щодня допомагає людям, захищає їх. Не було такого, щоб когось ігнорували чи відмовлялись від чогось, навпаки – реагують на кожен виклик і виконують усі завдання. Зараз додалось нових викликів – ми почали патрулювати головні дороги Волині, відповідно, зросло навантаження. Але оголосили новий набір в патрульну поліцію. Кілька місяців – і стане легше, бо прийдуть нові патрульні. Ми їх дуже чекаємо.

На початку були деякі натягнуті відносини з судами, а також з іншими колегами поліцейськими, які пройшли переатестацію. Але, знову ж таки, ми все переосмислюємо, знаходимо спільні точки дотику, бо нам все одно разом працювати. А от суспільство і окремі медіа "роздувають" певні теми для суспільства, які воно сприймає, як лакмусовий папірець. Розумієте, ми зі своїми проблемами самі розберемось, ви нам просто не заважайте. Якщо необхідно, ми завжди звертаємось по допомогу до журналістів і дякуємо, що відгукуєтесь. Але не перекручуйте, не пересмикуйте, не інтерпретуйте факти на власний розсуд. Нам дуже допоміг на початках проект "Нічна варта" від Громадського телебачення, нам і далі допомагають місцеві засоби масової інформації. Дуже легко працювати, коли нема чого приховувати, коли ти можеш вийти, подивитись в очі людям і просто розповісти правду. Так і робимо.

Лучани на роботу патрульних реагують і далі позитивно. Як і півтора року тому, так і зараз ми кажемо: не порушуйте – і все буде добре. Звісно, коли людина їздить нетвереза за кермом, коли порушує громадський спокій, коли краде, то така людина відправляється у відділок поліції. Бували випадки, коли й нападали на колег – тоді отримували кримінал, адже це замах на правоохоронця. Люди стали більш свідомі, адже ми наполегливо працювали над донесенням інформації про те, які наші функції і дії в тих чи інших випадках. Люди вже знають, що тепер попереджень за порушення немає, а є адміністративний матеріал, в результаті якого – штраф. Так само, якщо вас зупиняють, то не потрібно тікати, адже, можливо, просто від вас потрібна допомога: освідувати водія при свідках, запитати якісь деталі про певну справу чи ще щось. Патрульні такі ж самі люди, як і інші, вони живуть у цьому місті, мають тут рідних і близьких і зацікавлені у тому, щоб тут був спокій та порядок. Ми все для цього робимо. Особливої уваги заслуговує робота з дітьми. Часом мені здається, що діти про нас більше знають, ніж дорослі, принаймні я це чую від своїх знайомих, що діти приходять і з захватом розповідають, з чого складається однострій патрульного чи що є у службовому автомобілі. Наші головні переваги – це висока мотивація, щоденна самовіддана служба і прозорість у роботі. Це й тримає нас на висоті всі ці півтора роки і виводить у лідери серед тих, кому лучани довіряють найбільше. З їхньою допомогою будемо і далі робити місто кращим та безпечнішим".

Ігор Муковоз, колишній начальник Луцького міського відділу УМВС України у Волинській області:

Поліцейська реформа: чи справляються луцькі патрульні

"Питання є не до патрульних, як до таких. Питання є, до тих, хто їх вчив і які завдання ставив. Патрулі – це дуже добре. Але чи можна за 3 місяці підготувати якогось спеціаліста: чи то будівельника, чи лікаря, чи вчителя? Якщо дивитися сьогодні, то тих осіб, які запроваджували реформи, в Україні вже немає. А нам залишилося далі все допрацьовувати. Ефективність роботи патрульних, на жаль, полягає в тому, як їх навчили. Очевидно, що завдання ставили не зовсім правильно. Це гарна сервісна служба: вони гарно одягнуті, гарно виховані, але чи вміють вони професійно боротися зі злочинністю – питання. На жаль, статистика дуже невтішна. Стан злочинності погіршився. На вулицях не стало безпечніше. Можливо, щось не так було в процесі переатестації. Патрульних, які прийшли, навчили, мовляв, ви – правильні, а ті, хто був до вас, – хабарники. Умовно відразу утворили конфлікт, а зараз їм доводиться разом працювати, адже патрульна поліція – це лише один із 19 підрозділів поліції. Треба правильно ставити задачі і повернутися до системи єдиного керування. Щоб була особа, яка відповідає за безпеку в місті і в неї були всі засоби для цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У КОВЕЛІ ТА ЛУЦЬКУ ПРОДОВЖИЛИ НАБІР У ПАТРУЛЬНУ ПОЛІЦІЮ

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
13 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
04 квітня 2024
01 квітня 2024
25 березня 2024
13 березня 2024
23 лютого 2024
20 лютого 2024