Поділитись:

Держава боргує "Луцьктеплу" 132 мільйони гривень

Вівторок, 11 липня 2017, 14:34
Держава боргує «Луцьктеплу» 132 мільйони гривень

Борг держави перед ДКП "Луцьктепло" за субсидіями становить 132 млн грн. Держава з січня 2017 року ще не повертала коштів.

Про це розповіла під час оперативної наради директор ДКП "Луцьктепло" Валентина Малютіна, – повідомляє відділ інформаційної роботи міської ради.

Валентина Малютіна наголосила, що фінансова ситуація на підприємстві складна. З її слів, усі кошти від споживачів послуг надходять на спеціальний рахунок у "Ощадбанку", з якого лише близько 8 % надходять ДКП "Луцьктепло", а інші — енергопостачальним компаніям НАК "Нафтогаз Україна", "Возиньгаз" та "Волиньобленерго".

Директор ДКП "Луцьктепло" зауважила, що НАК "Нафтогаз України" ставиться з розумінням до ситуації і надає енергоресурси. Проте є питання з "Волиньгаз" та "Волиньобленерго", які уже не хочуть проводити взаємозалік субсидій, адже держава не повертає коштів. Через це лучани можуть залишитися без гарячої води. Уже обмежено подачу газу на котельні на вулицях Боженка, 8 Березня, Карбишева тощо.

З 1 січня ДКП "Луцьктепло" використало енергоносіїв на суму 300 млн грн. З власних коштів оплачено 291 млн грн. Тобто із зарухуванням субсидій сума вийде більше 400 млн грн, а це означає, що йде надмірне вилучення коштів для НАК "Нафтогаз України" з ДКП "Луцьктепло".

Після завершення опалювального сезону на спецрахунок надійшло від лучан 53 млн грн, із цих коштів ДКП "Луцьктепло" отримало лише 2,8 млн грн. При цьому місячний фонд оплати праці становить 5 млн грн. Зі слів Валентини Малютіної, держава неналежно ставиться до комунальних підприємств, не залишаючи їм коштів.

Попри усі ці проблеми підприємство готується до нового опалювального сезону.

Розпочалась і реалізацію проекту "Модернізація системи централізованого теплопостачання міста Луцька". ЄБРР уже перерахував аванс на придбання твердопаливного котла, який встановлять на котельні на вулиці Боженка. Триває підготовка майданчика та інфраструктури під це.

Також триває виведення з експлуатації підвальних котелень та заміна мереж.

Ще однією проблемою став арешт рахунків підприємства "Луцьктепло" за позовом ТОВ "Тепелен". Ця компанія виставила борг у 28 млн грн. Саме таку суму підприємство боргує "Східноєвропейській теплогенеруючій компанії". "Тепелен" тепер стягуватиме борг, і "Східноєвропейська теплогенеруюча компанія" також не відмовляється від свого боргу, тобто відбувається подвоєння боргу.

Надрукувати
мітки:
коментарів